Toate autorităţile îndeamnă românii să stea acasă de Florii şi de Paşte: „Asta aştept să faceţi cu toţii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Ludovic Orban şi preşedintele Klaus Iohannis. FOTO Inquam Photos/Alberto Grosescu
Premierul Ludovic Orban şi preşedintele Klaus Iohannis. FOTO Inquam Photos/Alberto Grosescu

Preşedintele, premierul, precum şi reprezentanţii Bisericii Ortodoxe le-au cerut românilor ca la sărbătorile din aceste două weekend-uri - Floriile, Paştele catolic şi Paştele ortodox - românii să rămână în casele lor, nu să plece la rude sau prieteni, fiind astfel respectată distanţarea socială.

„Eu voi sărbători Învierea duminică, voi sta acasă cu soţia mea, Carmen. Vom fi doar noi doi, nu mergem la biserică, nu mergem să luăm lumină, nu mergem la nimeni la masă, nu invităm pe nimeni la masă. Aprindem o lumânare acasă şi ne vom ruga. Asta aştept să faceţi cu toţii. Ne cade greu, de obicei ne întâlnim cu familia, ieşim afară, dar de data asta nu se poate. E greu, dar e foarte, foarte important să respectăm şi acum, de sfintele sărbători, regulile impuse de autorităţi”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis joi. 

La rândul său, premierul Ludovic Orban le-a cerut românilor să stea în locuinţele lor, să nu mai plece la rude sau prieteni de Paşte sau de Florii. De asemenea, şeful Guvernului a subliniat că slujbele bisericişti vor putea fi urmărite online. „orice credincios poate să urmărească slujbele. Slujbele se ţin în biserică, se transmit online sau prin televiziune, în cazul în care cultele au posturi de televiziune sau radio. Orice credincios poate să participe, chiar dacă nu fizic, sufleteşte la slujbă şi este extrem de important să nu se încalce măsurile care au fost stabilite, pentru că altfel există un risc major de răspândire a virusului, iar aici trebuie să ţinem cont şi de faptul că foarte mulţi credincioşi sunt persoane mai în vârstă, care sunt persoanele cele mai vulnerabile şi din cauza asta noi ne menţinem clar punctul de vedere", a declarat premierul pentru TVR. 

Şi Patriarhia Română a făcut un apel în ceea ce priveşte menţinerea distanţării sociale. Astfel, „pelerinajul de Florii” s-a suspendat anul acesta, însă ramurile de salcie sau finic vor putea fi distribuite de către voluntari credincioşilor. Voluntarii vor purta măşti sau mânuşi de protecţie, potrivit sursei citate. 

De asemenea, slujba de Înviere va fi online, la aceasta nefiind posibil să participe „credincioşi mireni”. Nu în ultimul rând, Biserica Ortodoxă recomandă ca în acest între credincioşi, în cazul ăn care se întâlnesc, să fie menţinută distanţa de 2 metri. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite