Surse. PSD pregăteşte o lege de impozitare cu 90% a pensiilor speciale. Ciolacu vrea consens politic
0PSD va depune un proiect de lege privind impozitarea pensiilor speciale, pentru a îngropa principala temă de atac a PNL şi USR înainte de alegerile locale şi parlamentare. Pensiile mai mari de 9.000 de lei vor fi impozitate cu 90%, în timp ce pensiile cuprinse între 6.000 şi 8.900 de lei ar urma să fie impozitate cu 70%, susţin surse social-democrate pentru Adevărul. Marcel Ciolacu ar vrea consens politic pentru eliminarea privilegiilor.
În contextul în care PNL şi USR acuză PSD că se opune eliminării privilegiilor, social-democraţii pregătesc un proiect de lege pentru impozitarea tuturor pensiilor speciale. Decizia a fost luată în ultima şedinţă a conducerii PSD, susţin surse politice pentru Adevărul.
Proiectul prevede mai multe praguri de impozitare: 90% pentru pensiile care depăşesc 9.000 de lei; 70% pentru pensiile cuprinse între 6.000 şi 8.900 de lei. ”Probabil vor mai fi şi praguri intermediare. În acest moment facem calcule pentru a ajunge la o formă de echitate”, susţin surse din conducerea partidului pentru Adevărul.
Prin eliminarea pensiilor speciale, PSD ar omorî, exact înaintea campaniei pentru alegerile locale şi parlamentare, una dintre principalele teme de atac ale PNL şi USR. Liderul social-democrat Marcel Ciolacu le va cere tuturor partidelor să voteze proiectul PSD.
În Parlament sunt mai multe proiecte legislative iniţiate de PNL, USR şi PSD care propun fie eliminarea totală a pensiilor speciale (soluţie neconstituţională), fie impozitarea lor. Spre deosebire de proiectele PNL şi USR, iniţiativa PSD are şanse mai mari să fie adoptată, în condiţiile în care social-democraţii pot strânge lejer o majoritate alături de ALDE şi ProRomânia.
O altă variantă discutată în PSD e un proiect de lege comun pentru impozitarea pensiilor speciale, asumat de toate partidele parlamentare. ”Varianta cea mai bună ar fi să ne aşezăm la masă şi să găsim consens, astfel încât să facem o lege care să treacă de CCR”, susţin sursele citate.
Singura soluţie constituţională pentru eliminarea pensiilor speciale rămâne impozitarea drastică a celor privilegiaţi, în condiţiile în care CCR a decis că eliminarea totală a pensiilor speciale e neconstituţională.
Cum s-au prefăcut partidele că abrogă privilegiile
Septembrie 2019. Senatorul PSD Eugen Teodorovici, la acea dată ministru de Finanţe, propune un proiect legislativ care prevede impozitarea cu 30% a pensiilor speciale cuprinse între 7.000 şi 10.000 de lei. De asemenea, proiectul prevedea şi taxarea pensiilor mai mari de 10.000 de lei cu 50% din sumă. Legea iniţiată de PSD venea exact înainte de startul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale. Eugen Teodorovici era unul dintre apropiaţii Vioricăi Dăncilă, candidatul PSD pentru Cotroceni. Proiectul a trecut de Senat, însă, după alegerile pierdute de PSD, a fost îngropat în sertarele Camerei Deputaţilor.
Ianuarie 2020. PNL, abia intrat la guvernare, vine cu un proiect de lege care prevede eliminarea totală a pensiilor speciale, cu excepţia militarilor şi a poliţiştilor. USR avertizează că proiectul e neconstituţional, pentru că poţi impozita drastic pensiile speciale, dar nu le poţi elimina total. Proiectul e votat în masă de PNL şi de PSD, ba chiar şi USR îl susţine în plen, în ciuda criticilor exprimate public. Însă legea nu intră în vigoare. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie contestă proiectul la CCR, pe motiv că, prin eliminarea pensiilor speciale, sunt afectate drepturile magistraţilor şi independenţa justiţiei. CCR stabileşte iniţial ca termen de judecată data de 18 martie, însă vine pandemia de coronavirus şi Curtea îşi suspendă activitatea. Speţa a fost tranşată zilele trecute de CCR: proiectul a fost respins ca neconstituţional. Aşadar, privilegiile financiare rămân în vigoare. Magistraţii CCR care au trântit proiectul sunt şi ei beneficiari de pensii speciale.
Aprilie 2020. Pe fondul crizei economice care se vede la capătul pandemiei de coronavirus, USR propune ca pensiile speciale cuprinse între 2.001 lei şi 3.500 de lei să fie impozitate cu 10%, iar cele de peste 3.500 de lei, impozitul să fie de 90%. O zi mai târziu, vine şi PNL cu un proiect aproape identic. Liberalii propun ca pensiile speciale între 2.001 lei şi 4.000 de lei să fie taxate cu 10%, în timp ce pensiile speciale cuprinse între 4.001 lei şi 7.000 de lei să fie impozitate cu 60%. Acest procent va fi aplicat doar sumei care depăşeşte 4.001 lei, nu întregului venit. Nu în ultimul rând, pensiile speciale de peste 7.000 de lei ar urma să fie impozitate cu 95%. Spre deosebire de proiectul USR, liberalii au „omis” să includă în categoria specialilor primarii şi pensionarii din serviciile secrete şi fosta securitate comunistă. Ce s-a întâmplat între timp? Proiectul USR nu a fost dezbătut nici în comisiile de specialitate, în timp ce propunerea PNL nici măcar nu a intrat în circuitul parlamentar.
34,4 de miliarde de lei a cheltuit statul în ultimii patru ani cu pensiile speciale