Surse: Iohannis abandonează alegerile anticipate. Şi localele ar putea fi amânate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Planul lui Klaus Iohannis, dat peste cap de epidemia de coronavirus şi decizia CCR.  FOTO AFP / Daniel Mihăilescu
Planul lui Klaus Iohannis, dat peste cap de epidemia de coronavirus şi decizia CCR.  FOTO AFP / Daniel Mihăilescu

Coronavirusul ar putea da peste cap întreg anul electoral. Liberalii aproape că şi-au luat gândul de la anticipate, ba chiar şi alagerile locale ar putea fi amânate. Ce calcule îşi fac partidele.

Preşedintele Klaus Iohannis ia în calcul să renunţe la planul alegerilor anticipate, dacă flageul Coronavirus se va răspândi cu rapiditate şi în România, susţin surse politice pentru „Adevărul“. Prin urmare, Guvernul Cîţu ar putea trece joi de votul Parlamentului, deşi liberalii plănuiseră iniţial să fie trântit. Execuvitul condus de Florin Cîţu ar fi unul de sacrificiu: în cazul în care PNL va scădea în sondaje pe fondul presiunii sociale, premierul îşi va asuma personal eşecul politic pentru a salva imaginea partidului la alegerile parlamentare din toamnă. Chiar dacă Florin Cîţu va performa pe timp de criză sanitară, e greu de crezut că preşedintele Klaus Iohannis îl va desemna din nou premier după alegeri. Favorit pentru postul de premier rămâne preşedintele PNL Ludovic Orban, în timp ce Florin Cîţu se va întoarce la Ministerul de Finanţe. 

PSD e împărţit: Marcel Ciolacu ar vrea alegeri anticipate, ca să poată scăpa de parlamentarii fideli încă lui Liviu Dragnea, însă majoritatea senatorilor şi deputaţilor PSD vor să-şi după mandatul până în decembrie. Miza: leafa grasă şi dreptul la pensie specială.

Pe fondul psihozei din societate, USR, PMP şi ALDE susţin că ţara are nevoie de stabilitate, prin urmare cer instalarea unui Guvern cu puteri depline. Dar ce înseamnă mai precis un Guvern cu puteri depline? „Un Executiv care, dincolo de puterea de a legifera prin ordonanţe de urgenţă şi proiecte trimise spre Parlament, arată că e stabil, atât pentru populaţie, dar şi pentru partenerii externi. În ultimii 30 de ani s-au dat ordonanţe de urgenţă şi nu erau urgenţe. Or, tocmai acum, când avem aceste urgenţe apărute în urma coronavirusului, Guvernul nu poate da OUG”, a declarat pentru „Adevărul” deputatul USR Cristian Seidler. Totuşi, Guvernul, aşa cum a demonstrat deja, poate lua măsuri rapide şi din postura de interimar. Ordonanţa de urgenţă e singurul act normativ care nu poate fi adoptat de un guvern interimar, însă măsurile anti-Coronavirus sunt implemntate prin hotărâri de guvern şi ordine de ministru.

La rândul său, preşedintele PMP, Eugen Tomac, a precizat pentru „Adevărul” că guvernul interimar nu poate aloca resursele necesare către instituţiile care se află în prima linie pentru combaterea coronavirusului. „Să încetăm cu jocul politic. E necesar ca legislaţia să poată fi modificată, iar alocările de resurse să fie făcute în cel mai scurt timp. O să fie nevoie de numeroase măsuri şi pentru spitale”, a punctat Tomac. 

În actuala situaţie, PSD deja s-a mişcat în plan politic şi a anunţat că preia trei amendamente venite de la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, care vor fi prinse la un proiect de lege din Parlament, astfel încât bugetul IGSU să poată fi suplimentat cu bani din Fondul de rezervă al Guvernului, iar Raed Arafat să poată dispune „ordine cu caracter operativ” pentru protejarea sănătăţii populaţiei.  

Cum pot fi amânate alegerile locale

Codul Administrativ, adoptat de Guvernul Dăncilă prin ordonanţă de urgenţă, prevede o soluţie legală pentru amânarea alegerilor locale. Scrutinul depinde însă de răspândirea Coronavirusului. „Mandatul primarului poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război, calamitate naturală, dezastru sau sinistru deosebit de grav“, arată articolul 151 din Codul Administrativ. Prin urmare, în cazul în care flagelul Coronavirus se va extinde masiv în România, exisă bază legală ca alegerile locale să fie amânate, chiar dacă Constituţia prevede că un mandat are o perioadă fixă: 4 ani. O lege organică trebuie votată de o majoritate absolută: 50% plus 1 din numărul total de parlamentari. În acest moment nu există o majoritate clară în Parlament. Însă, în caz de urgenţă, PSD şi PNL ar putea face o alianţă de conjunctură pentru a adopta un proiect legislativ stringent.

Premierul interimar, Ludovic Orban, s-a întâlnit marţi cu reprezentanţii partidelor parlamentare pentru a stabili data alegerilor locale. Datele avansate au fost 14 sau 21 iunie. PSD nu  participat la discuţii, în timp ce Victor Ponta a cerut amânarea alegerilor până în toamnă. Şi liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a solicitat amânarea alegerilor invocând epidemia de coronavirus.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite