Surse: Impas în coaliţia de guvernare. De ce negocierile pe tema prefecţilor sunt blocate în continuare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Negocierile între PNL, USR-PLUS şi UDMR pe tema prefecţilor şi subprefecţilor sunt din nou blocate, după ce formaţiunile din coaliţia de guvernare nu au reuşit să ajungă la consens nici măcar privind procedura de împărţire a funcţiilor, cu atât mai puţin pe repartizarea pe judeţe a funcţiilor de reprezentant al Guvernului în teritoriu.

Liderii coaliţiei au avut o nouă rundă de discuţii la începutul săptămânii, dar viziunile în ceea ce priveşte modul de împărţire au fost divergente. Liberalii au propus să se meargă pe o negociere de ansamblu a funcţiilor de prefect şi subprefect, prin acceptarea în bloc a unei liste cu repartizarea acestora pe judeţe, în timp ce USR-PLUS a susţinut alegerea plecând de la procedurile de la nivelul instituţiilor europene, adică prin „trageri” succesive ale partidelor, în funcţie de un algoritm care ţine cont de puterea fiecărei formaţiuni din coaliţie, au precizat surse politice pentru „Adevărul”.

Prin urmare, discuţia a fost amânată pentru miercuri. Însă noua rundă de negocieri nu a mai avut loc, fiind reprogramată pentru zilele următoare, după ce au fost invocate probleme personale de unii dintre membrii coaliţiei, potrivit unor surse politice.  23 de judeţe ar trebui să aleagă PNL pentru funcţia de prefect, 14 USR-PLUS, iar UDMR cinci, fiecare formaţiune ţintind să ia unităţi administrative cât mai dezvoltate. 

Politizarea oficială a funcţiei de prefect mai durează

În circuitul de avizare la nivel de ministere se află un proiect de lege prin care prefectul devine demnitar public, nemaifiind în categoria funcţionarilor publici, ceea ce înseamnă că reprezentanţii Guvernului în teritoriu nu mai trebuie să mimeze faptul că sunt „rupţi” de formaţiunile politice, deşi de cele mai multe ori au fost membri ai partidelor aflate la putere.

„Oameni politici de la toate partidele, nu trebuie să ne ascundem aici, prin diverse concursuri pe la primării, autorităţi locale, au ajuns să deţină temporar o anumită funcţie publică, de unde au fost detaşaţi sau au exercitat cu caracter temporar aceste funcţii de prefect. Întotdeauna aşa s-a întâmplat în ultima perioadă şi noi am spus următorul lucru: hai să ne aşezăm în matca constituţională. Constituţia spune foarte clar, prefectul este reprezentantul la nivel local al Guvernului, Guvernul fiind politic”, a declarat Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, într-un interviu pentru B1TV.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite