Surse: Guvernul Dăncilă a votat împotriva Codruţei Kovesi în Consiliul UE. Ce şanse mai are Kovesi să ajungă şefa Parchetului European

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul Dăncilă a mandatat-o pe Luminiţa Odobescu, ambasadorul României la UE, să-i acorde punctaj minim Codruţei Kovesi la votul din COREPER, for al Consiliului UE, susţin surse diplomatice pentru „Adevărul“. Kovesi mai poate ajunge în fruntea Parchetului European doar dacă se clasează pe primul loc la votul din Comisia LIBE a Parlamentului European. Pe scurt: Guvernul PSD s-a folosit de un vot secret pentru a bloca un candidat român.

Procurorul-şef al Parchetului European va fi ales prin co-decizie de două instituţii: COREPER şi Parlamentul European. COREPER, reuniunea ambasadorilor statelor UE la Bruxelles, este parte a Consiliului UE. De la începutul lunii ianuarie şi până la finalul lunii iunie, România deţine preşedinţia Consiliului UE, deci şi preşedinţia COREPER. 

În COREPER nu a fost un vot direct, ci fiecare ambasador a acordat un sistem de puncte celor trei candidaţi pentru Parchetul European. A rezultat un clasament, în care Laura Codruţa Kovesi a ieşit pe locul doi (29 de voturi), la egalitate cu procurorul german, dar la mare distanţă de procurorul francez (50 de voturi). Votul a fost secret, însă mai multe surse diplomatice susţin că România i-a acordat punctaj minim Laurei Codruţa Kovesi, iar procurorului francez – punctaj maxim. Acesta a fost mandatul pe care Luminiţa Odobescu, amabsadorul României la UE, l-a primit din partea Guvernului Dăncilă. ”Adevărul” a anunţat în exclusivitate intenţia Executivului de a-i pune beţe-n roate fostei şefe DNA. 

De ce a blocat-o Dăncilă pe Kovesi?  Premierul a motivat că fosta şefă a DNA nu este propunerea oficială a României. Însă, prin votul acordat în COREPER, Guvernul României a blocat un candidat român pentru şefia Parchetului European. ”Guvernul trebuia să facă lobby pentru Kovesi, nu să-i pună piedici. Am avut o şansă enormă, să se suprapună procedura de selecţie a procurorului-şef european cu preşedinţia română a Consiliului UE. În mod normal, preşedintele României, Guvernul şi toţi europarlamentarii ar fi trebuit să se implice”, susţine un diplomat de carieră din MAE.

În mod ironic, decizia anti-Kovesi vine în contextul în care premierul Viorica Dăncilă i-a acuzat pe europarlamentarii PNL că sunt ”trădători de ţară” pentru că au criticat Guvernul României la Bruxelles pe subiectul legilor Justiţiei.

Decizia de ieri din COREPER mai ridică unele semne de întrebare. De ce ambasadorii nu au aşteptat mai întâi votul din Comisia LIBE a Parlamentului European, aşa cum era stabilit initial? Pe 26 februarie, săptămâna viitoare, Comisia LIBE (Libertăţi Civile, Jutiţie  şi Afaceri Interne) şi Comisia de control bugetar din Parlamentul European vor avea o şedinţă comună pentru a-i audia pe cei trei candidaţi, şedinţă anunţată oficial încă de săptămâna trecută. Surse diplomatice susţin că reuniunea COREPER pentru cazul Kovesi era programată iniţial pe 27 februarie, aşadar la o zi după votul din LIBE. Brusc, a fost devansată  cu o săptămână. „Cer Guvernului României să ne spună public dacă a supus la vot numirea Procurorului European astăzi în COREPER. În agenda oficială a reuniunii scria «procesul de pregătire în cadrul Consiliului». Cer sa ne spună ce s-a votat astăzi şi ce rol are votul dat astăzi în procedura de selecţie a Procurorului European”, a scris europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan pe Facebook.

Pentru că deţine preşedinţia Consiliului UE, în mod automat, România prezidează şi reuniunile COREPER (prin Luminiţa Odobescu), deci poate impune anumite subiecte pe agendă. ”Aici sunt două chestiuni. Unu: e posibil ca Guvernul să-i fi cerut Luminiţei Odobescu să grăbească votul, dar nu putem proba. Doi: e şi o luptă de orgolii între cele două instituţii implicate – Consiliul UE şi Parlament – pentru întâietatea votului”, susţin surse din MAE.

Kovesi mai are o singură şansă
Luni, Comisia LIBE (Libertăţi Civile, Jutiţie  şi Afaceri Interne) şi Comisia de control bugetar din Parlamentul European vor avea o şedinţă comună pentru a-i audia pe cei trei candidaţi. Va rezulta un nou clasament. Dacă pe primul loc va ieşi tot procurorul francez Jean-Francois Bohnert,  competiţia se încheie cu succesul Franţei. În schimb, dacă Laura Codruţa Kovesi se va clasa pe primul loc după votul din LIBE, atunci mai urmează o negociere politică între Parlamentul European şi Consiliul UE, prezidat de România, deci va fi implicat din nou Guvernul Dăncilă.

Patru români sunt membri de drept în cele două comisii din Parlamentul European care o vr audia pe Kovesi: Monica Macovei (independent), Csaba Sogor (UDMR), Traian Ungureanu (PNL) şi Cătălin Ivan (independent).

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite