Sondaj ISSPOL. Românii resping amnistia şi graţierea. Chiar şi votanţii PSD se împotrivesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea ar scăpa de puşcărie dacă s-ar adopta ordonanţa de amnistie şi graţiere
Liviu Dragnea ar scăpa de puşcărie dacă s-ar adopta ordonanţa de amnistie şi graţiere

Ordonanţa de urgenţă privind amnistia şi graţierea condamnaţilor, pregătită de PSD, e respinsă într-o proporţie covârşitoare de societate: 74% din români se împotrivesc demersului PSD care l-ar salva pe Liviu Dragnea de condamnare, arată un sondaj realizat de Institutul de Studii Sociale şi Politice (ISSPOL). Nici măcar votanţii coaliţiei PSD- ALDE nu sunt de acord cu amnistia şi graţiere: 64% se declară împotrivă.

Acordul cu amnistia şi graţierea 7
Acordul cu amnistia şi graţierea 9
  •  Amnistia şi graţierea condamnaţilor sunt considerate măsuri rele pentru societate (70%). Românii care consideră că amnistia şi graţierea sunt nişte măsuri bune şi foarte bune au, mai degrabă, următorul profil: locuiesc în mediul rural, au peste 45 de ani, educaţie sub medie şi au votat cu PSD/ALDE/UDMR la ultimele alegeri parlamentare.
  • Trei sferturi din populaţia ţării se opun măsurilor de amnistie şi graţiere. Românii care sunt de acord cu aceste măsuri sunt mai apropiaţi de următorul profil: locuitor din zona rurală a regiunii istorice Muntenia, cu vârsta de peste 45 de ani şi cu educaţie sub medie sau medie, care la ultimele alegeri parlamentare a votat cu PSD/ALDE/UDMR.
  • Când participanţilor la sondaj li s-au oferit exemple de acţiuni infracţionale care ar putea fi iertate de statul român, procentul celor care se opun amnistiei şi graţierii a crescut. Românii sunt puţin mai indulgenţi faţă de persoanele care au săvârşit acte de corupţie din bani publici şi mai puţin indulgenţi faţă de grupurile care au săvârşit acte de violenţă cu vătămare corporală (tâlhărie, viol etc).
  •  În ceea ce priveşte pedepsele, 7 din 10 români susţin că acestea sunt prea mici pentru actele de violenţă cu vătămare corporală (tâlhărie, viol, etc.) Totuşi, trebuie menţionat că aproximativ 15% dintre respondenţi nu au putut să evalueze în ce măsură pedepsele actuale sunt adaptate infracţiunilor. Votanţii PSD, ALDE şi UDMR sunt mai indulgenţi faţă de pedepsele pe care la pot primi agresorii faţă de votanţii opoziţiei.

Dintr-un sondaj anterior obţinut de Adevărul, reiese căa proape 70% dintre români cred că Executivul Dăncilă ar trebui schimba.. Tot 70% însumează şi procentul românilor care nu au încredere în Liviu Dragnea. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite