Sondaj IRES. Victor Ponta, cel mai apreciat intelectual român. Cum interpretează sociologii acest rezultat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foatul premier Victor Ponta FOTO Mediafax
Foatul premier Victor Ponta FOTO Mediafax

Fostul premier Victor Ponta este „cel mai apreciat intelectual român“, mai admirat decât Mihai Eminescu, Andrei Pleşu, Mircea Cărtărescu, Mircea Eliade sau Petre Ţuţea. Totodată, acelaşi sondaj arată că majoritatea românilor consideră poporul român mai inteligent decât alte popoare.

În cel mai recent sondaj IRES, românii au fost întrebaţi cine este intelectualul român pe care îl admiră cel mai mult. Respondenţii nu au avut variante pe care să le bifeze, ci au fost rugaţi să nominalizeze intelectualul pe care îl admiră cel mai mult. În urma răspunsurilor, pe primul loc se află fostul premier Victor Ponta, care a fost menţionat de cei mai mulţi respondenţi, în ciuda îndoielilor cu privire la teza sa de doctorat. Universitatea Bucureşti a stabilit că Victor Ponta şi-a plagiat lucrarea de doctorat.

Următoarele două locuri la categoria „cel mai admirat intelectual“ sunt ocupate de Corneliu Vadim Tudor şi de preşedintele Klaus Iohannis. Scriitorul Andrei Pleşu se află pe poziţia a patra, urmat de fostul preşedinte Traian Băsescu. Politicienii menţionaţi mai sus au reuşit să-l doboare în clasamentul intelectualilor iubiţi de români chiar şi pe poetul naţional Mihai Eminescu. Scriitori precum Petre Ţuţea, Gabriel Liiceanu, Horia-Roman Patapievici sau Mircea Cărtărescu se află la coada clasamentului.

„Nu ştiu ce înseamnă un intelectual“

Sociologul Mircea Kivu a comentat rezultatele care au reieşit în urma sondajului. Kivu crede că românii nu înţeleg noţiunea de intelectual şi o confundă cu notorietatea. „Când faci întrebări deschise, când pui o întrebare foarte generală, fiecare se gândeşte la altceva. Când zici intelectual, fiecare se gândeşte la ce vrea el. Mulţi oameni, când le zici intelectual, se gândesc la cineva care a terminat o facultate. Nu ştiu ce înseamnă un intelectual. Toate măsurătorile acestea sunt deformate de faptul că pentru respondenţi contează notorietatea.  În clasamentele acestea ajung, întotdeauna, în faţă oamenii cu notorietate. Notorietatea lui Ponta este de aproape 100%“, a spus Mircea Kivu.

Tot din sondaj a rezultat că patru din zece români care locuiesc în mediul urban se consideră intelectuali. 41% au răspuns afirmativ la întrebarea „Dumneavoastră vă consideraţi un intelectual?“.

Sociologii IRES au mai fost interesaţi să afle pe cine consideră românii cel mai inteligent român? De data aceasta, poetul Mihai Eminescu a primit cele mai multe nominalizări, urmat de Henri Coandă. Următoarele poziţii sunt ocupate de fostul tenismen Ion Ţiriac şi de Corneliu Vadim Tudor, fost candidat la Preşedinţie. În aceeaşi măsură au fost nominalizaţi sculptorul Constantin Brâncuşi, istoricul şi criticul literar Nicoale Iorga, fostul premier Victor Ponta, Regele Mihai şi inventatorul Aurel Vlaicu. Au fost respondenţi care l-au nominalizat şi pe Nicolae Ceauşescu ca fiind cel mai inteligent român.

Românii se consideră foarte inteligenţi

Două treimi dintre românii din mediul urban se autoevaluează ca fiind într-o mare şi foarte mare măsură inteligenţi. 56% au declarat că se consideră inteligenţi în foarte mare măsură, în timp ce 8% au spus că în mare măsură. Şi evaluarea românilor în general este bună. Trei sferturi dintre cei chestionaţi apreciază că românii sunt în mare şi foarte mare măsură măsură inteligenţi.

Inteligenţa poporului român raportată la inteligenţa altor popoare este şi aceasta evaluată pozitiv. Două treimi dintre respondenţi spun că, într-o mare şi foarte mare măsură, poporul român este mai inteligent dec\t alte popoare. Întrebat cum interpretează acest rezultat, sociologul Mircea Kivu a răspuns: „Este o întrebare tâmpită. Poporul nu e inteligent, oamenii sunt inteligenţi“.

Datele prezentate fac parte din studiul „Viaţa ideilor - Percepţiile şi reprezentările românilor cu privire la inteligenţă şi raportare la idei“ realizat de institutul IRES în perioada 10-11 martie pe un eşantion total de 941 de subiecţi cu vârsta de peste 18 ani. Marja de eroare este de 3%.

image
image
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite