Scandalul din Parlament. Sancţiunile pe care le riscă liderul AUR, simbolice. Ministrul Popescu a anunţat că depune plângere penală VIDEO
0Moţiunea împotriva ministrului Energiei a degenerat într-un scandal nemaivăzut în Parlament, după ce liderul AUR, George Simion, l-a bruscat pe Virgil Popescu, iar cei doi aleşi s-au jignit reciproc. Cea mai dură sancţiune pe legislaţia din prezent este avertismentul scris. Popescu a anunţat pe Facebook că va depune plângere penală
Disputa care a degenerat foarte repede a început de la câteva schimburi de replici între ministrul chemat pentru moţiunea simplă, Virgil Popescu, şi liderul AUR, George Simion. „Domnule preşedinte (n.r. – de şedinţă), pot să îi spun eu domnului Simion să se ducă la domnul Putin să ieftinească gazul, că văd că pe Simion îl frământă alte lucruri”, a afirmat Popescu la tribuna Parlamentului, în timp ce din sală Simion striga că este „un hoţ”.
Preşedintele AUR a mers peste Virgil Popescu la tribuna Parlamentului şi l-a apucat de gât şi de braţ, în timp Simion îi striga, la mică distanţă, că este „un hoţ”. „Domnule Simion, luaţi mâna de pe domnul ministru!”, a intervenit preşedintele de şedinţă, social-democratul Daniel Suciu, care a cerut intervenţia chestorilor. Chestorii n-au intervenit, aşa că Simion s-a întors la Popescu. „Hai, loveşte-mă!”, i-a transmis ministrul lui Simion, după care l-a numit „prost”.
Întreaga situaţie l-a determinat pe Suciu să cheme liderii de grup, iar apoi să anunţe suspendarea şedinţei. „Este pentru prima oară în istoria parlamentarismului când un ministru este agresat fizic”, a fost concluzia preşedintelui de şedinţă. De altfel, şi alţi lideri de grup i-au reproşat lui Simion atitudinea exagerată. Unul dintre aceştia a fost Csoma Botond, liderul de grup al UDMR.
Gaz pe foc a pus şi deputatul Dan Tănasă. În timp ce şefii de grup, inclusiv George Simion, vorbeau cu preşedintele de şedinţă dacă să continue sau nu plenul, Tănasă a mers la Virgil Popescu şi, după câteva secunde de dialog, i-a aruncat mai multe foi în faţă, apoi au mai venit şi alţi aleşi AUR să-l apostrofeze pe ministru.
Îi pare rău, dar nu regretă
Prima reacţie a lui George Simion a fost pe Facebook, acolo unde şi-a întrebat susţinătorii dacă nu e normal să-i strige „unui hoţ” că este „hoţ”. Apoi, într-o conferinţă de presă a punctat că regretă comportamentul, dar nu şi vorbele aruncate la cald: „Îmi pare, într-un fel, rău, dar unui hoţ trebuie să îi spui că e hoţ. Nu e normal ce am făcut. Coaliţia PNL-PSD îl apără pe acest hoţ. O să analizeze Regulamentul Camerei Deputaţilor (...) Nu e nicio agresiune, că nu i-am făcut nimic”, a declarat Simion.
Virgil Popescu a declarat iniţial că nu ştie dacă va depune plângere penală, dar consideră că trebuie modificat Regulamentul Camerei, pentru a fi date sancţiuni. „O să văd şi eu înregistrările. O să văd şi eu exact cum a fost şi o să mă gândesc exact foarte bine, împreună cu colegii mei avocaţi ce se poate face. În primul rând, mă interesează ca în Parlamentul României acest lucru să nu se mai întâmple”, a precizat ministrul. De altfel, liderul de grup al PNL, Gabriel Andronache, a anunţat că va depune în curând o sesizare pentru sancţionarea lui Simion pentru „agresare fizică”. „Vom depune un proiect de hotărâre de modificare a Regulamentului pentru instituirea de sancţiuni grave care să nu mai permită astfel de derapaje în şedinţele Camerei Deputaţilor”, a subliniat Andronache. Ce înseamnă „sancţiuni grave” e încă ambiguu, urmând ca juriştii din Camera Deputaţilor să decidă până unde merg cu pedepsirea unor comportamente agresive.
Ulterior, Popescu a anunţat pe Facebook că va depune plângere penală.
"Nu voi alimenta ura cu ură! Dar cred că liderul AUR trebuie să fie sancţionat pentru ceea ce a făcut astăzi", a afirmat el luni seară, pe contul personal de Facebook.
"Comportamentul agresiv pe care l-a avut astăzi liderul AUR, George Simion, la adresa mea nu are nicio scuză. Vorbim de o formă de violenţă manifestată în Parlamentul României, la adresa unui ministru. Dar nu contează atât de mult dacă sunt ministru. Vorbim aici de manifestări de violenţă verbală la adresa altui om, de instigare la ură, la nesupunere, la un comportament iraţional. Iar faptul că îşi legitimează aceste porniri «barbare» prin suportul cetăţenilor, mi se pare un gest abject şi o ameninţare, pe care nu putem să o trecem uşor cu vederea. Există numeroase episoade similare în istorie, care s-au finalizat în adevărate traume, care au repercusiuni şi în zilele noastre. Nu cred că vrem să alimentăm, prin nepăsare, un astfel de comportament", a scris, pe Facebook, Virgil Popescu.
Ministrul a mai afirmat că îi pare că s-a întâmplat aşa ceva.
"Credeam că liderul AUR, care spune despre el că este o persoană citită şi educată, să îşi aducă aminte măcar de buna creştere, de buna cuviinţă, de ceea ce îl învaţă preoţii şi oamenii de bine. Acest spectacol grotesc, pe care l-a pus în scenă astăzi, la adresa mea nu are cum să aibă ceva pozitiv. Nu voi alimenta ura cu ură! Dar cred că liderul AUR trebuie să fie sancţionat pentru ceea ce a făcut astăzi. De aceea anunţ că voi depune plângere penală. Cred că ne dorim cu toţii o societate civilizată, în care aleşii din Parlament să nu aibă ieşiri cu tentă violentă!", a precizat Popescu.
Sancţiunile simbolice
Sancţiunile din actualul Regulament al Camerei Deputaţilor sunt destul de blânde în prezent, inclusiv pentru manifestări care sunt cel puţin nepotrivite pentru un demnitar. Astfel, sancţiunile graduale sunt: i) atenţionare verbală; ii) chemarea la ordine; iii) retragerea cuvântului; iv) îndepărtarea din sală pe durata şedinţei; v) avertismentul scris; vi) diminuarea indemnizaţiei cu 10% pe o perioadă de maximum 3 luni pentru încălcarea legislaţiei privind conflictul de interes. Ultimele două sancţiuni sunt cele aplicate de Biroul Permanent la propunerea Comisiei juridice. Prin urmare, tot ceea ce poate primi în prezent George Simion este un avertisment scris.