Remanierea relansează competiţia internă în PDL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După bătălia pentru Executiv, taberele din PDL se regrupează în perspectiva congresului partidului. Remanierea lui Adriean Videanu şi Radu Berceanu deschide noi fronturi de luptă, după ce conducerea centrală a decis să dea liber la alegerile pentru şefia organizaţiilor judeţene.

Războiul din PDL este departe de a se fi încheiat odată cu remanierea miniştrilor, în condiţiile în care democrat-liberalii vor intra în alegerile interne pentru şefia organizaţiilor judeţene, prima etapă înaintea congresului din 2011.

Mai citeşte şi:

Boc a remaniat miniştrii „slabi“. Greii PDL, pe picior de plecare

Conflictele dintre „găştile" PDL s-ar putea acutiza având în vedere că sunt şanse mici ca remanierea Cabinetului Boc să stopeze declinul partidului în sondajele de opinie. În perspectiva congresului din 2011, bătălia va consta în încercarea greilor PDL şi a grupării Udrea de a-şi numi oamenii în fruntea organizaţiilor. Adriean Videanu a anunţat deja că se va dedica vieţii de partid şi că va putea fi găsit zilnic la sediul central din Aleea Modrogan nr. 1, iar Radu Berceanu are intenţii similare. La o aruncătură de băţ, la sediul PDL Bucureşti, în Aleea Modrogan 22, Elena Udrea şi democrat-liberalii care gravitează în jurul său se pregătesc şi ei de bătălie.

Care sunt armele celor două tabere? Cea mai importantă pare să fie accesul la resursele bugetare, pentru că un ministru are influenţă în partid în măsura în care instalează oameni din teritoriu în funcţii şi dirijează banii de la buget. La acest capitol, tabăra condusă de Udrea, care are fonduri uriaşe la Dezvoltare pare să fie în avantaj. Totuşi, noul ministrul al Economiei, Ion Ariton, este un apropiat la lui Vasile Blaga şi Adriean Videanu.

Elena Udrea, invitată să demisioneze

Vechea gardă se bazează pe o susţinere mai puternică în partid chiar dacă cel mai influent lider în PDL, Vasile Blaga, nu pare să mai fie 100% alături de Videanu, Berceanu sau Boc. Lupta pentru influenţă dintre cele două tabere pare să se extindă şi la nivelul Legislativului. Dacă tabăra pro-Băsescu deţine şefia Camerei, prin Roberta Anastase, vechea gardă ar vrea să îl plaseze în fruntea Senatului pe Radu Berceanu. El va prelua funcţia de vicepreşedinte al acestei Camere.

În pauza dintre remaniere şi startul competiţiei interne, democrat-liberalii se încălzesc prin declaraţii. Elena Udrea a afirmat că un nou premier ar fi beneficiat de o "perioadă de graţie". În schimb, vicepreşedintele PDL, Valeriu Stoica, a invitat-o pe Udrea să părăsească Executivul. "Atunci când ceri plecarea Guvernului, ar trebui să spui că pleci şi tu", a afirmat liderul democrat-liberal. Cât despre Adriean Videanu, el a susţinut că "aşa-zisa grupare malefică BVB" (Berceanu-Videanu-Blaga) nu există, este o "eroare mediatică".

Ce nu se vede în CV-ul noilor miniştri

Noii miniştri ai Cabinetului Boc au pete la dosar, fiind implicaţi în diferite scandaluri. Cel mai controversat este Ion Ariton (Economie), acuzat de o „gaură" de 10 miliarde de lei vechi în gestiunea Petrom Sibiu, pe vremea când era director al sucursalei. În urma anchetei, el a primit neînceperea urmăririi penale. Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a fost director al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa-Năsăud. Soţia lui, Ligia Botiş, administrează Eurotehnologic SRL, un centru de recalificare profesională şi de plasare a forţei de muncă, firmă care a avut activitate din 2005 până în 2008, cât Botiş a fost şef AJOFM. Soţia ministrului Finanţelor Gheorghe Ialomiţianu administrează Remat SA Braşov. Potrivit Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, firma are datorii la bugetul asigurărilor sociale şi al asigurărilor de sănătate de peste 100 de mii de euro.

Atac la Şeitan şi la Vlădescu

Traian Băsescu i-a criticat dur pe foştii miniştri Mihai Şeitan şi Sebastian Vlădescu, calificând drept "sfidătoare" deciziile lor de a acorda stimulente angajaţilor. "Mi-a fost foarte greu să înţeleg sau să accept ceea ce s-a întâmplat luna trecută, plata stimulentelor pentru cei din Ministerul de Finanţe şi Ministerul Muncii, ca şi cum Finanţele realizaseră veniturile în bugetul de stat, iar Ministerul Muncii eliminase munca la negru", a declarat Băsescu la ceremonia de depunere a jurămintelor noilor miniştri. Reproşurile preşedintelui nu s-au încheiat aici.

Băsescu le-a cerut noilor membri ai Cabinetului să nu repete greşelile predecesorilor şi să nu se grăbească să lanseze idei. „Nu poţi să lansezi nici idei de introducere a impozitului progresiv, nici nu ştiu ce alte idei şi activităţi despre Ministerul Muncii", a mai spus şeful statului. În privinţa salariilor din ministere, Băsescu s-a arătat nemulţumit de faptul că unii directori câştigă 13.000 de lei, în timp ce miniştrii doar 4.200 de lei. Reproşul i-a fost adresat Elenei Udrea, având în vedere că presa a relatat despre un caz de acest gen în cadrul Ministerului Dezvoltării.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite