Rareş Bogdan, despre PNRR: „Este un adevărat Plan Marshall pentru România. Florin Cîţu va veni cu o mare victorie de la Bruxelles”

Rareş Bogdan, despre PNRR: „Este un adevărat Plan Marshall pentru România. Florin Cîţu va veni cu o mare victorie de la Bruxelles”

Rareş Bogdan FOTO: Mediafax

Prim-vicepreşedintele PNL, Rareş Bogdan, a declarat, luni seară, că PNRR este „un adevărat Plan Marshall pentru România”, întrucât niciodată ţara nu a beneficiat de sume atât de importante de bani pentru proiecte. Liberalul a precizat că mare parte din bani sunt fonduri nerambursabile, iar pentru restul sumei România va plăti o dobândă de 0,5%. „Florin Cîţu va veni cu o mare victorie de la Bruxelles”, este de părere Rareş Bogdan.

Întrebat, luni seară, la B 1 TV, care este termenul limită de depunere a PNRR la Bruxelles, Rareş Bogdan a afirmat: „29 în această lună, practic până la 1 iunie el trebuie depus. 29 este ultima zi în care se poate trimite, până acum au trimis 14 ţări”.

Rareş Bogdan afirmat că PNRR este „un adevărat Plan Marshall pentru România”.

„Ce este foarte important este că acest plan este un adevărat Plan Marshall pentru România. Niciodată România în istoria ei nu a primit 30 de miliarde, mai precis 29,2 miliarde de euro, într-o formulă extrem de clară pe care românii trebuie să o ştie. Cel mai important lcuru – 14,5 miliarde  din aceşti bani sunt bani nerambursabili, iar celelalte  14,7 iliarde sunt banin pe cre Roomânia îi ia cu o dobândă, fiţi foarte atenţi, de 0,5%. Este cu 0,3 % mai mult decât ia Comisia”, a mai declarat liderul liberal.

Acesta a explicat că problema infrastructurii „pare ciudată pentru Comisie”, care nu înţelege de ce România are nevoie de 4 miliarde de euro pentru rutier.

„Noi nu avem rezolvată această problemă. Noi nu avem străpunse regiunile istorice, noi trebuie să finanţăm A 7 şi A 8, să continuăm Corodorul 4”, a mai declarat Rareş Bogdan.

Întrebat dacă proiectul referitor la irigaţii poate fi salvat, Rareş Bogdan a afirmat: „Da. Aici este marea bătălie”.

„Miercuri  este o zi plină la Bruxelles în care, practic, reprezentanţii României  se vor întâlni cu principalii comisari şi vor discuta subiectele legate de energie – că, de asemenea, România are peste 40% din comunităţi nelegate la reţelele de gaze. Aceeaşi problemă o avem cu irigaţile, unde Comisia a spus iniţial că finanţările se fac pentru apa desalinizată. Noi nu putem duce apă desalinizată, atâta timp cât avem ape curgăarte. Era o problemă legată de viitorul  Europei şi de faptul că, în următrii 30 de ani, se va pierde peste 25% din ceea ce înseamnă astăzi debite de apă curgătoare (... ) Am explicat aceste lucruri, Florin (premierul Florin Cîţu- n.r) va veni cu o mare victorie de la Bruxelles”, susţine Rareş Bogdan.

Acesta anunţ că premierul va face joi o conferinţă de presă pentru a prezenta rezultatele viztei la Bruxelles.

„Va fi o negociere politică, din punct de vedere tehnic România întruneşte toate criteriile”, a mai declarat Rareş Bogdan.

Premierul Florin Cîţu pleacă marţi seară la Bruxelles, urmând să aibă o cină de lucru cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările