Raluca Prună, despre interdicţia primită de Dragnea în SUA: Responsabil este şi PSD, care a dus politica la cel mai jos nivel cu putinţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raluca Pruna - FOTO Eduard Enea
Raluca Pruna - FOTO Eduard Enea

Fostul ministru al Justiţiei în guvernul Cioloş Raluca Prună susţine că, în contextul interdicţiei primite de Liviu Dragnea de a intra pe teritoriul SUA pentru fapte de corupţie, o responsabilitate morală o are şi partidul PSD pentru politica dusă în ultimii ani.

Liviu Dragnea şi copiii săi naturali sunt desemnaţi public de Departamentul de Stat american ca persoane care nu pot intra pe teritoriul Statelor Unite. Non grata.

E o ştire gravă. Întâi, ca să înţelegem contextul, astfel de desemnări se fac în temeiul legii americane pentru persoane implicate în acte de corupţie sau încălcări grave ale drepturilor omului.

Dragnea e desemnat pentru corupţie. Şi se află într-o companie “selectă” – au mai fost desemnaţi în ultimul an cetăţeni saudiţi care au contribuit la asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi, şeful unei agenţii de informaţii din Sudan.

Priveşte această desemnare numai pe Liviu Dragnea? Legal vorbind da, moral nicidecum. Responsabili sunt partidul PSD care a dus politica din România la cel mai jos nivel cu putinţă, toată coaliţia PSD/ALDE şi toţi cei care instituţional au pus umărul la o guvernare făcută în baza unui program conceput de Dragnea – inclusiv în Parlament unde cereri de ridicare a imunităţii pentru acte de corupţie la Belina de exemplu s-au lovit de un zid de protecţie. Căci Parlamentul în asta a fost transformat: în scut pentru cei din fami(g)lie. Politic vorbind, premierul Dăncilă, copila politica a lui Dragnea, mai are un motiv să îşi dea demisia. Va rezista însă, surdă la orice astfel de cerere.

Tot politic vorbind, e o lecţie şi pentru zonele frecventabile din politica noastră, în care se exprima tot mai des păreri cum că vorbim prea mult de stat de drept, de lupta împotriva corupţiei. Iată că nu, spune aliatul nostru strategic. Aşa spune şi Comisia Europeană care menţine mecanismul de cooperare şi verificare. Aşa spun GRECO, Comisia de la Veneţia. Morala: să nu fim populişti în politică, vremurile sunt prea grave. Şi dacă ne dăm de-a dura cu populismul spre alegeri anticipate sau nu, s-ar putea să pierdem interesul general din vedere. Interesul general e stat de drept funcţional şi o ţară curată. Fără asta nu există investiţii, sănătate, şcoală, o viaţă normală. A reflechir când se scriu programele politice pentru viitoarele alegeri”, a scris pe Facebook fostul ministru al Justiţiei.

Liviu Dragnea împreună cu cei doi copii ai săi au primit interdicţie de a intra pe teritoriul Statelor Unite din cauza actelor de corupţie semnificative în care a fost implicat.

Desemnarea publică a fostului lider PSD ca persona non grata pe teritoriul american s-a făcut potrivit legilor americane pe baza „informaţiilor credibile pe care secretarul de stat al Statelor Unite le are în privinţa oficialilor guvernelor străine că sunt implicaţi în fapte de corupţie”.

Legea americană reglementează că secretarul de stat anunţă pe canale publice sau private astfel de oficiali şi pe membrii apropiaţi ai familiilor lor. Astfel, măsura secretarului de stat de interzicere a intrării pe teritoriul SUA pentru Dragnea este aplicat şi celor doi fii ai acestuia, Valentin Ştefan Dragnea şi Maria Alexandra Dragnea.

Ultima vizită a lui Liviu Dragnea în Statele Unite a avut loc în ianuarie 2017, la ceremonia de preluare a mandatului de către Donald Trump, proaspăt ales preşedinte al SUA. În luna februarie a acestui an, PSD Teleorman anunţa că Liviu Dragnea a fost invitat a cea de-a 67-a ediţie a Micului Dejun cu Rugăciune Naţională, care va avea loc pe 7 februarie, la Washington, eveniment la care urma să participe şi Donald Trump. Liviu Dragnea anunţa atunci că refuză invitaţia, fiind ocupat cu negocierile pentru bugetul pe anul 2019. În prezent Liviu Dragnea este încarcerat la penitenciarul Rahova unde îşi execută pedeapsa de trei ani şi şase luni primită în dosarul angajărilor fictive.

Un raport dat publicităţii în iunie 2019 de Congresul american include numele unor oficiali de rang înalt din 11 ţări vizaţi de interdicţii: 7 din cauza corupţiei iar în alte 4 din cauza violării unor drepturi fundamentale. Pe această listă se numără un procuror şi un parlamentar din Albania, un parlamentar din Bosnia Herţegovina, cinci oficiali din Congo, un senator din Republica Dominicană, fostul preşedinte din Gambia, un fost judecător de la Înalta Curte din Guatemala, preşedintele comitetului electoral din Nicaragua, guvernatorul Ceceniei, 16 persoane din Arabia Saudită şi una din Serbia.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite