Departamentul de Stat american: Liviu Dragnea şi copiii săi, interdicţie de a intra în Statele Unite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea 7 februarie 2016. FOTO inquam Photos
Liviu Dragnea 7 februarie 2016. FOTO inquam Photos

Liviu Dragnea împreună cu cei doi copii ai săi au primit interdicţie de a intra pe teritoriul Statelor Unite din cauza actelor de corupţie semnificative în care a fost implicat, a anunţat purtătorul de cuvânt al secretarului de stat al SUA, Mike Pompeo, informează Radio Europa Liberă România.

Anunţul a fost făcut public de Departamentul de Stat al SUA, care a precizat că măsura punitivă împotriva fostului lider al PSD reprezintă angajamentul american în lupta împotriva corupţiei şi sprijinirea statului de drept în România, scrie sursa citată.

Departamentul de Stat al SUA anunţă că interdicţia a fost emisă din cauza „implicării semnificative în acte de corupţie”. ”Acţiunea de astăzi transmite un semnal puternic că Statele Unite sunt angajate în lupta împotriva corupţiei şi în sprijinirea statului de drept în România””, se arată în comunicatul Departamentului de Stat.

Purtătorul de cuvânt al secretarului de stat american a anunţat joi că, din cauza implicării în „fapte semnificative de corpuţie”, fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor din România, Liviu Nicolae Dragnea, „nu este eligibil pentru intrarea pe teritoriul Statelor Unite”.

Desemnarea publică a fostului lider PSD ca persona non grata pe teritoriul american s-a făcut potrivit legilor americane pe baza „informaţiilor credibile pe care secretarul de stat al Statelor Unite le are în privinţa oficialilor guvernelor străine că sunt implicaţi în fapte de corupţie”.

Legea americană reglementează că secretarul de stat anunţă pe canale publice sau private astfel de oficiali şi pe membrii apropiaţi ai familiilor lor. Astfel, măsura secretarului de stat de interzicere a intrării pe teritoriul SUA pentru Dragnea este aplicat şi celor doi fii ai acestuia, Valentin Ştefan Dragnea şi Maria Alexandra Dragnea.

Ultima vizită a lui Liviu Dragnea în Statele Unite a avut loc în ianuarie 2017, la ceremonia de preluare a mandatului de către Donald Trump, proaspăt ales preşedinte al SUA. În luna februarie a acestui an, PSD Teleorman anunţa că Liviu Dragnea a fost invitat a cea de-a 67-a ediţie a Micului Dejun cu Rugăciune Naţională, care va avea loc pe 7 februarie, la Washington, eveniment la care urma să participe şi Donald Trump. Liviu Dragnea anunţa atunci că refuză invitaţia, fiind ocupat cu negocierile pentru bugetul pe anul 2019. În prezent Liviu Dragnea este încarcerat la penitenciarul Rahova unde îşi execută pedeapsa de trei ani şi şase luni primită în dosarul angajărilor fictive.

Potrivit G4media, un raport dat publicităţii în iunie 2019 de Congresul american include numele unor oficiali de rang înalt din 11 ţări vizaţi de interdicţii: 7 din cauza corupţiei iar în alte 4 din cauza violării unor drepturi fundamentale. Pe această listă se numără un procuror şi un parlamentar din Albania, un parlamentar din Bosnia Herţegovina, cinci oficiali din Congo, un senator din Republica Dominicană, fostul preşedinte din Gambia, un fost judecător de la Înalta Curte din Guatemala, preşedintele comitetului electoral din Nicaragua, guvernatorul Ceceniei, 16 persoane din Arabia Saudită şi una din Serbia.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite