Preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, cere CCR să îl scape pe Tăriceanu de un dosar penal

Preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, cere CCR să îl scape pe Tăriceanu de un dosar penal

Robert Cazanciuc         Foto: Octav Ganea/ Inquam

Preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc (PSD), a sesizat vineri CCR, la solicitarea lui Călin Popescu Tăriceanu. Cazanciuc reclamă un conflict juridic între Parlament şi Parchetul General, după ce procurorii au deschis un dosar penal în care liderul ALDE este cercetat pentru că a refuzat punerea în aplicare a unei decizii definitive a instanţei privind demiterea senatorului PSD Cristian Marciu, găsit incompatibil.

Ştiri pe aceeaşi temă

”Niciunui membru al Parlamentului nu îi poate fi impusă o anumită conduită în exercitarea opţiunii de vot. Punerea la dispoziţie a unor documente întocmite în timpul derulării dezbaterilor parlamentare în care este analizată orice solicitare a unei autorităţi publice, reprezintă o formă de imixtiune şi de încercare de control a activităţii şi procedurilor parlamentare, în condiţiile în care acestea se finalizează prin votul liber exprimat de senatori. şi-a arogat competenţa de a exercita un control judiciar asupra modului de derulare a unor proceduri parlamentare, realizate conform Regulamentului Senatului, de către preşedintele acestei Camere legislative, de Biroul permanent al Senatului, precum şi de Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări. Actele procedurale îndeplinite în conformitate cu prevederile regulamentelor parlamentare nu pot face obiectul controlului organelor Ministerului Public, acestea fiind modalităţi prin care Camerele Parlamentului îşi îndeplinesc rolul constituţional şi îşi desfăşoară lucrările în temeiul şi potrivit propriei autonomii organizatorice şi funcţionale”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Senat.

”Efectuarea urmăririi penale faţă de Preşedintele Senatului, în funcţie în anul 2017, pentru acte de procedură parlamentară, respectiv nesupunerea votului plenului Senatului a încetării de drept a unui mandat de senator validat în 2016, pentru care Agenţia Naţională Integritate a emis în 2012 un raport de evaluare privind incompatibilitatea acestuia cu exercitarea funcţiei de consilier judeţean în perioada 2008-2012, rămas definitiv în 2015, reprezintă un fapt fără precedent, o încălcare a regimului separaţiei puterilor în stat”, se mai arată în sursa citată.

Pe 30 martie, preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a solicitat conducerii Senatului să sesizeze Curtea Constituţională cu un conflict juridic între Parlament şi Parchetul General susţinând că procurorii ”se amestecă direct” în activitatea parlamentară pentru că anchetează motivele pentru care un senator PSD cu decizie definitivă de incompatibilitate din 2015 mai este încă în funcţie, deşi legea prevede clar că el trebuia să îşi piardă mandatul.

În acest dosar Călin Popescu Tăriceanu este suspect de comiterea a două infracţiuni, abuz în serviciu şi uzurparea de calităţi oficiale, deoarece, în calitate de preşedinte al Senatului, ar fi refuzat vreme de doi ani să pună în aplicare decizia Justiţiei – constatarea pierderii calităţii de senatorul social-democrat.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: