PNL face opoziţie doar Justiţiei. Cum a blocat sechestrarea averilor furate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liberalii şi social-democraţii şi-au dat mâna, unii din calcul politic, alţii din greşeală, şi au respins un proiect de lege iniţiat de Guvern, care reglementează situaţia bunurilor presupus ilicite. După vot, PNL a prezentat cu mândrie victoria sa, în timp ce senatorii PSD au fost certaţi de Liviu Dragnea.

Senatorii au respins ieri în plen proiectul de lege privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Gestionare a Bunurilor Sechestrate, o instituţie care ar trebui să se ocupe de administrarea banilor sau a bunurilor imobile, suspectate a fi obţinute ilicit, pe care magistratul pune sechestrul în timpul unui proces.

Din totalul de 166 de senatori, la vot au fost prezenţi 108 aleşi. 66 de senatori au votat „pentru“, 36 de senatori au fost „împotrivă“, iar şase s-au abţinut. Deşi mai mulţi senatori au votat „pentru“, proiectul nu a putut fi adoptat pentru că nu s-a înregistrat majoritatea calificată (jumătate plus unu din numărul total al senatorilor), întrucât e vorba de o lege organică. Pentru ca proiectul să fi trecut erau necesare 84 de voturi „pentru“. Distribuţia votului a arătat astfel: din cele 66 de voturi exprimate pentru susţinerea proiectului de lege, 53 au venit din partea grupului PSD, şapte din partea UDMR, patru de la grupul ALDE, un vot din partea PNL şi un vot venit de la un independent. Singurul liberal care a încălcat, din greşeală, disciplina de partid a fost Nicolae Popa.

„Sper să fie ultimul accident“

În ceea ce priveşte opoziţia faţă de proiectul de lege, adică 36 de voturi „împotrivă“, cele mai multe au venit de la liberali: 29. Atitudinea PNL este cu atât mai ciudată cu cât liberalii se află în Opoziţie şi era un bun prilej să arate că se luptă pentru adoptarea unor legi bune. Printre liberalii care au fost „împotrivă“ s-au numărat şi nume importante ca Puiu Haşotti, Traian Igaş sau Alin Tişe, în condiţiile alţi grei ai partidului, ca Vasile Blaga, Anca Boagiu sau Crin Antonescu au absentat. În plus, PNL ar fi putut profita şi de poziţia PSD, care cu o zi înainte a scos proiectul de pe ordinea de zi, arătând că este în dezacord cu propriul Guvern. Chiar şi ieri, în plen, au existat senatori PSD care au votat împotrivă, deşi directiva de partid era în favoarea proiectului. Social-democraţii care au pus umărul la trântirea acestei legi au fost Florinel Butnaru, Marius Isăilă, Neagu Mihai şi Victor Mocanu. „Că patru oi rătăcite, oi negre, au fost în marea turmă albă a PSD este adevărat, vom discuta cu aceştia“, a spus, după vot, senatorul UNPR Haralambie Voichiţoiu, care activează în grupul PSD. PNL şi PSD au făcut front comun şi la abţineri.

La scurt timp după vot, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, i-a mustrat în faţa camerelor de filmat pe senatorii PSD. „Nu a fost o mobilizare foarte bună. Sper să fie ultimul accident de acest fel. Nu aş vrea să merg la Senat pentru că nu sunt dirigintele clasei“, a spus Liviu Dragnea. Însă principalul motiv pentru care proiectul de lege a fost respins este altul: absenteismul senatorilor PSD. Dacă la şedinţă ar mai fi venit 18 senatori PSD (grupul PSD numără 82 de oameni, dintre care au fost prezenţi 62), proiectul iniţiat de Ministerul Justiţiei ar fi trecut. A fost un bun prilej pentru Liviu Dragnea să recurgă la ameninţări. „Prezenţa este primul criteriu care va fi luat în calcul  pentru listele la alegerile parlamentare. Nu mai vrem să dăm explicaţii de ce nu sunt la muncă. Ne avantajează un parlamentar care dovedeşte că este serios şi responsabil“, a spus preşedintele PSD.

Ipocrizia PNL

În ciuda faptului că au pus umărul la trântirea unui proiect de lege care ar ajuta la sechestrarea averilor născute din bani furaţi, senatorii liberali îşi prezintă gafa ca pe o mare victorie. „În continuare PSD are majoritatea la Senat, ca să lămurim un lucru. Am văzut că acum scot PNL-ul vinovat de respingerea acestui proiect. Poziţia politică asumată şi agreată de toţi colegii mei a fost aceea a susţinerii acestui proiect“, a spus senatorul PNL Cătălin Boboc, insultând datele oficale, care arată că majoritatea aleşilor PNL au votat împotrivă. Boboc a dat, totuşi, câteva explicaţii. „Domnul ministru Robert Cazanciuc a venit săptămâna trecută la noi la grup, la Senat, şi am făcut o dezbatere pe această temă. Numai că în acea dezbatere colegii mei au făcut anumite modificări, s-a ajuns în plen cu proiectul iniţial, cel doar cu amendamentele PSD. Cazanciuc a făcut doar uin joc de imagine“, a spus liderul senatorilor PNL, Cătălin Boboc. Când a fost întrebat, concret, ce amendamente a depus PNL, Boboc a răspuns mai mult decât evaziv: „mai multe“.

Citește și: Sfârşitul politicii?

Ion Popa, liderilor senatorilor PNL, a venit cu o interpretare şi mai caraghioasă. „Neîncrederea actualilor parlamentari în propriul Guvern se vede şi mai clar din rezultatul votului dat în plen la punctul care se referea la înfiinţarea Agenţiei Bunurilor Sechestrate, 6 voturi împotrivă şi 4 abţineri aparţinând senatorilor Puterii, dovedind clar că Executivul nu mai are susţinere“, afirma liberalul, care nu a suflat o vorbă despre cele 29 de voturi împotrivă date de liberali. „Guvernul nu a reuşit să explice într-un mod convingător cum va putea o asemenea agenţie să recupereze prejudiciile câtă vreme ANAF nu reuşeşte să facă acest lucru acum. Pe de altă parte, atribuţiile agenţiei se suprapun cu multe dintre obiectele de activitate ale altor instituţii ale statului cu rol în recuperarea creanţelor“, a mai spus Popa.

 Însă proiectul de lege îl contrazice flagrant. Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a fost de mai multe ori în Parlament să le explice aleşilor necesitatea adoptării unui asemenea proiect, lucru confirmat chiar şi de liberlalul Cătălin Boboc. De cele mai multe ori, Cazanciuc s-a lovit chiar de piedici din partea propriului partid, PSD. „Domnule ministru, nu ne-aţi convins“, i-au transmis chiar luni senatorii PSD lui Cazanciuc, apoi au scos proiectul de pe ordinea de zi. În plus, noua instituţie (Agenţia Naţională de Gestionare a Bunurilor Sechestrate) nu se va suprapune cu ANAF (organism care se ocupă în general cu colectarea taxelor), ci dimpotrivă, este gândită ca un mecanism special pentru sechestrarea bunurilor ilicte şi recuperarea datoriilor. Oficial, rolul Agenţiei constă în „facilitarea urmăririi şi identificării bunurilor provenite din săvârşirea de infracţiuni care pot face obiectul unui sechestru sau confiscare în cursul unor proceduri penale“. Proiectul de lege privind înfiinţarea instituţiei a fost conceput chiar de un magistrat, iar noua instituţie urmează să fie condusă tot de un magistrat. 

Săptămâna viitoare, încă o încercare

Proiectul de lege mai are o şansă să fie adoptat de Camera Deputaţilor, forul decizional. Cum săptămâna aceasta deputaţii şi-au luat liber de Sfânta Parascheva, legea va intra pe ordinea de zi săptămâna viitoare. Asigurarea vine din partea lui Liviu Dragnea. „Am discutat despre ce s-a întâmplat la Senat. O să o adoptăm în Camera Deputaţilor. Dincolo de absenţii noştri, nu am înţeles de ce PNL a votat împotrivă“. „Vom susţine la Camera Deputaţilor. PNL a votat împotrivă. Voi, jurnaliştii, puteţi să daţi vina pe PSD“, a comentat şi premierul Victor Ponta.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite