Planul lui Iohannis pentru rezolvarea crizei politice. Care e singura soluţie pentru anticipate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis va trebui să găsească o soluţie pentru a propune un premier acceptat şi de PSD FOTO Inquam Photos/Alberto Grosescu
Klaus Iohannis va trebui să găsească o soluţie pentru a propune un premier acceptat şi de PSD FOTO Inquam Photos/Alberto Grosescu

Klaus iohannis va propune un premier care să fie acceptat de PSD, astfel încât să guverneze până în decembrie. Favorit ar fi Bogdan Aurescu, ministru de Externe în guvernele Ponta şi Orban. Totuşi, Iohannis încă speră la anticipate, susţin surse politice. Preşedintele mizează pe faptul că PSD va accepta revenirea la popor de frică să nu trezească un nou val de ură în societate.

Preşedintele Klaus Iohannis va aştepta mai întâi motivarea deciziei CCR, care i-a cerut să vină cu o nouă propune de premier, apoi va face noi consultări cu partidele. Aşadar, cel puţin o săptămână şi cel mult o lună, criza politică va continua. În funcţie de argumentele Curţii, Iohannis va gândi o strategie: fie va forţa alegerile anticipate în continuare, fie va încerca să instaleze un nou Executiv, de tranziţie, care să guverneze până în decembrie, când sunt programate alegerile la termen. „Tocmai au scăzut şansele pentru anticpate sub 50%”, a spus şeful statului. Însă scenariul nu e definitiv îngropat, susţin surse politice pentru „Adevărul”. O variantă ar fi ca preşedintele să o desemneze premier pe Raluca Turcan, politician total neagreat de PSD, astfel încât primul Guvern PNL să pice în Parlament. Apoi, Iohannis ar putea veni din nou cu Ludovic Orban, cu condiţia ca premierul demis să mimeze faptul că ar vrea să strângă o majoritate parlamentară, aşa cum a decis Curtea Constituţională.

Unul dintre magistraţii CCR a explicat pentru „Adevărul” de ce Curtea i-a dat dreptate lui Ciolacu în disputa cu Iohannis. Preşedintele nu a respectat articolul 103 din Constituţie, care presupune consultări pentru a forma o majoritate parlamentară. Or, Iohannis a desemnat deliberat un premier  - Ludovic Orban - care a spus din start că vrea să pice în Parlament, nu să formeze un Guvern. Intenţia tandemului Iohannis-Orban a fost declanşarea alegerilor anticipate, nu instalarea unui nou Executiv, soluţie care contravine spiritului Constituţiei.  „Magistraţii CCR, cu majoritate de voturi, au considerat că Iohannis a sfidat articolul 103 din Constituţie, care îndeamnă la o soluţie, nu la provocarea unei crize politice”, susţin surse din CCR pentru Adevărul. Practic, Iohannis nu a încercat să găsească o soluţie pentru învestirea unui Guvern, deci a încălcat Constituţia încercând să provoace alegeri anticipate. 

A doua soluţie ar însemna îngroparea alegerilor anticipate. Klaus Iohannis ia în calcul desemnarea unui premier agreat de PSD, care să guverneze până la alegerile la termen. Un Cabinet hibrid, condus de un premier tehnocrat, dar cu miniştri liberali. Pe lista scurtă se află Bogdan Aurescu şi Nicolae Ciucă. Favorit ar fi Aurescu, fost ministru de Externe în guvernarea Ponta, prleuat apoi de Iohannis în funcţia de consilier prezidenţial, ca ulterior să fie numit ministru de Externe în Guvernul Orban. Surse din PSD susţin pentru „Adevărul” că Aurescu ar trece de votul Parlamentului. Nicolae Ciucă, fost şef al Armatei, ocupă în prezent postul de ministru al Apărării, deci ar fi o desemnare greu de respins în Parlament.

Marcel Ciolacu nu va merge cu o nouă propunere de premier la Cotroceni. PSD susţine în continuare varianta Remus Pricopie. Întrebat de „Adevărul” dacă va strânge o majoritate parlamentară şi va propune un premier, Ciolacu a raspuns scurt: „Nu”. Social-democraţii au prefera un guvern de uniune naţională, cu premier technocrat. ”Guvern de uniune naţională? Nu”, a răspuns Klaus Iohannis. Social-democraţii ar vrea să se repete episodul guvernării Cioloş, când, puternic contestaţi de societatea civilă, au renunţat la putere cu un an înainte de alegeri, dar au renăscut torpilând noul Executiv. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite