Ordonanţa de urgenţă privind anticipatele, respinsă de Senat: Aţi ajuns să fiţi numiţi „Guvernul gaură“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şerban Nicolae, preşedintele Comisiei juridice din Senat. FOTO mediafax
Şerban Nicolae, preşedintele Comisiei juridice din Senat. FOTO mediafax

Majoritatea PSD-UDMR din Senat a votat pentru respingerea ordonanţei de urgenţă privind anticipatele. Forul decizional în cazul acestui proiect este Camera Deputaţilor.

Proiectul privind respingerea Ordonanţei de urgenţă pentru anticipate a fost adoptat de majoritatea formată la Senat între PSD, UDMR, ALDE şi PMP. 84 de voturi au fost pentru respingerea ordonanţei, în timp ce doar 32 de voturi au fost pentru susţinerea ei.

Potrivit unor surse politice, săptămâna viitoare iniţiativa poate fi discutată şi respinsă şi în Camera Deputaţilor. Practic, în două săptămâni majoritatea PSD-ALDE-UDMR pune cruce ordonanţei privind anticipatele.

PNL i-a acuzat pe social-demcoraţi că urăsc diaspora şi vor să-i împiedice pe cetăţenii români din afară să voteze la alegerile parlamentare. Pe de altă parte, preşedintele Comisiei juridice din Senat, Şerban Nicolae, a subliniat că OUG adoptată de Guvern are mai multe probleme de constituţionalitate. „Aţi ajuns să fiţi numiţi Guvernul gaură“, le-a transmis Şerban Nicolae. 

Pentru a fi siguri că închid subiectul ordonanţei de urgenţă privind anticipatele, liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, şi preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, au sesizat Avocatul Poporului pe această temă. În condiţiile în care Avocatul Poporului e Renate Weber, adică fost membru al ALDE, cel mai probabil acesta va ataca ordonanţa de urgenţă la CCR. 

Lunea viitoare, zi decisivă pentru anticipate

Ca tabloul să fie complet, un moment-cheie al planului pentru anticipate se va juca lunea viitoare. Judecătorii CCR au luat hotărârea de a discuta sesizarea PSD privind conflictul constituţional între preşedinte şi Parlament pe tema numirii unui nou premier pe 24 februarie. Însă tot luni va avea loc şi şedinţa de învestire a noului Guvern. Aşadar, două decizii care ţin de Guvern vor fi luate în aceeaşi zi. Situaţia e complicată şi în contextul în care o mare dilemă este dacă PNL va reuşi să strângă cvorumul de şedinţă, pentru ca apoi parlamentarii acestei formaţiuni să refuze să voteze învestirea propriului Guvern.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite