VIDEO Klaus Iohannis: Riscul unei pandemii rămâne ridicat. Panica ne poate face mai mult rău decât virusul. Să fim uniţi!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi seară, după videoconferinţa cu liderii europeni, că riscul unei pandemii cu virusul COVID-19 rămâne ridicat. Acesta a făcut un apel cetăţenilor români cărora le-a cerut să rămână uniţi, să asculte recomandările autorităţilor şi să evite deplasările externe.

Klaus Iohannis: În ultimele zile, situaţia privind infecţiile cu coronavirus a cunoscut o schimbare negativă semnificativă, în special la nivel european, şi am văzut cu toţii decizia fără precedent luată de Italia. Trebuie să fim realişti, riscul unei pandemii rămâne ridicat, iar combaterea coronavirusului presupune un efort coordonat, la nivel naţional, european şi global.

Europa este în stare de mobilizare. În această seară, am avut o videoconferinţă şi am vorbit cu toţi liderii statelor Uniunii Europene despre evoluţia situaţiei în ţările noastre. Protejarea cetăţenilor europeni este prioritatea zero şi am discutat măsurile necesare care se impun în situaţia actuală. Cu toţii suntem de acord că este absolut necesar să ne coordonăm eforturile pentru combaterea efectelor infecţiei cu coronavirus. Doar prin luarea unor măsuri comune, care să contribuie la oprirea răspândirii virusului, vom reuşi să gestionăm eficient această criză. Şi numai împreună vom reuşi să prevenim efecte grave asupra economiilor europene. În acest sens şi pentru a discuta aceste chestiuni, am convocat deja pentru mâine, la ora 11:00, o discuţie cu premierul şi ministrul finanţelor publice.

Deşi s-au confirmat 29 de cazuri şi în ţara noastră, ele sunt foarte puţine, comparativ cu alte state europene. Nu avem în acest moment răspândire comunitară a virusului, subliniez acest lucru, adică ştim care sunt cazurile, unde s-au infectat şi monitorizăm persoanele cu care au intrat în contact. Este esenţial să facem tot ce este posibil pentru a preveni un scenariu în care avem o răspândire necontrolată a infecţiei. Numărul mic de cazuri confirmate se datorează în bună parte măsurilor preventive, dar şi modului eficient în care au acţionat autorităţile române, care au arătat că abordează cu maximă responsabilitate toată această situaţie. Toate măsurile adoptate, oricât de drastice ar părea acum şi oricât disconfort ar provoca, sunt gândite pentru a preîntâmpina un rău mai mare.

Ştiu că pentru mulţi aceste măsuri înseamnă să facă unele sacrificii, dar este vital să le facem acum, pentru a-i proteja pe viitor de sacrificii mult mai mari şi pentru a proteja familiile, părinţii, bunicii noştri. Sănătatea şi siguranţa cetăţenilor români reprezintă prioritatea zero, orice alt lucru trece în plan secund! Fără îndoială, drepturile şi libertăţile fundamentale trebuie respectate, dar nu vom ezita să adoptăm şi să implementăm toate măsurile care se impun. Dar efortul autorităţilor nu va fi suficient fără cooperarea totală a cetăţenilor.

Dragi români, depinde de fiecare dintre noi să limităm efectele infectării cu coronavirus! Fac apel la responsabilitatea fiecăruia, respectaţi cu stricteţe măsurile luate de Guvern şi protejaţi-vă pe dumneavoastră şi pe semenii dumneavoastră!

Vreau să transmit în mod special şi un mesaj de solidaritate compatrioţilor noştri din Italia în aceste momente dificile. Îi îndemn să urmeze toate recomandările autorităţilor italiene şi să ia toate măsurile de prevenţie pentru a-şi proteja sănătatea. Am cerut tuturor autorităţilor statului român să fie mobilizate pentru a-i ajuta pe românii din Italia care solicită asistenţă. Cu grijă şi responsabilitate, vom depăşi această perioadă grea.

Dincolo de situaţia epidemiologică şi de sănătate publică, acest moment este unul definitoriu pentru capacitatea naţiunii noastre de a fi unită. Mai mult decât virusul ne pot face rău lipsa de responsabilitate şi de grijă faţă de ceilalţi, lipsa de încredere, panica şi nerespectarea tuturor măsurilor impuse de autorităţi.

La fel de nocive sunt în acest moment răfuielile politice şi încercările unora de a câştiga capital electoral prin găsirea vinovaţilor de serviciu. Acum este momentul să fim buni cetăţeni, pentru că de asta depind sănătatea şi viaţa noastră şi a apropiaţilor noştri. Noi, românii, am demonstrat că putem câştiga orice luptă, oricât de grea, cu o singură condiţie: să fim uniţi, să acţionăm ca o adevărată familie care îşi protejează fiecare membru al său.

Suntem cu toţii responsabili să ne informăm şi să îi informăm pe cei apropiaţi de toate măsurile oficiale de prevenţie şi de restricţiile impuse. În aceste momente dificile, pericolul infectării cu Covid-19 este dublat de cel al dezinformării. Trebuie să continue într-un ritm susţinut campaniile de informare la nivel naţional. Oamenii trebuie să ştie ce au de făcut, iar aici dumneavoastră, mass-media, aveţi un rol fundamental în a fi un partener onest al autorităţilor în combaterea ştirilor false care pot provoca consecinţe nefaste.

Fac un apel ca românii să renunţe pentru o vreme la deplasările care nu sunt absolut necesare, mai ales în zone care în mod obişnuit sunt mai aglomerate. Noi, românii, avem o vorbă. Paza bună trece primejdia rea. Sunt cuvinte după care trebuie să ne ghidăm cu toţii comportamentul în aceste zile. 

PNL plănuia să respingă Guvernul Cîţu şi încă o propunere de premier, astfel încât să ajungă la anticipate. Numai că valul de Coronavirus pune presiune pe liberali: PSD şi USR insistă pentru instalarea unui guvern cu atibuţii depline care să înfrunte o posibilă epidemie. Drept urmare, mai mulţi liberali ar vrea să pună umărul la instalarea Guvernului Cîţu, în ciuda opoziţiei lui Orban. Klaus Iohannis e preşedinte spectator

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite