Nu trece moţiunea de cenzură. Speranţele sunt în altă parte

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape nimeni nu-şi mai face iluzii că ar putea trece moţiunea de cenzură. Şi eu şi alţi comentatori ne-am iluzionat că vor fugi mulţi parlamentari din barca puterii, simţind că aceasta ia apă şi e în pericol să se scufunde. Interesele imediate sunt însă mult mai mari. Rude şi cunoştinţe înfipte în funcţii publice cu salarii grase, în Consilii de Administraţie.

Contractele cu statul şi multe alte avantaje pe care le presupune guvernarea  au fost mai importante. Chiar dacă preţul va fi moartea partidelor PSD şi ALDE.

Avantajele netrecerii moţiunii de cenzură

PSD-ALDE să-şi ducă crucea până la capăt, să gestioneze politica economică pe care au generat-o. Nu să vină altcineva să plătească oalele deja sparte, să-şi asume imposibilul, refacerea echilibrelor macroeconomice distruse. Să demonstreze că va aduce lapte şi miere cetăţenilor acum, când sacul bugetar se goleşte accelerat. Iar populaţia va înţelege şi mai bine diferenţa între adevăr şi  mincinoşii care promit câte în lună şi stele, ca până la urma realitatea economică să le dea planurile peste cap.

Într-un parlament fără majoritate parlamentară certă, se va întâmpla ca în timpul guvernării Cioloş. Guvernul devine sacul de box al opoziţiei, pe care îl frânează şi nu-i aprobă proiectele de legi necesare refacerii economice. Un război surd între parlament şi guvern, care tot împotriva populaţiei s-ar întoarce.

La viitoarele alegeri, PSD şi ALDE să se prezinte cu ce au realizat. Nu cu minciuni şi argumente de genul, „dacă eram noi la guvernare…”.   Iar cetăţenii să voteze în funcţie de ce le „zornăie” prin buzunare, ca să citez un clasic aflat în puşcărie. Am văzut pe 26 mai cam ce le „zornăie”.

Minciunile cu „creşterea economică” nemaipomenită se vor dezumfla în ochii alegătorilor fideli PSD-ALDE. Aceştia sunt preponderent bugetari şi pensionari, şi cum creşterea economică nu se prea reflectă în bugetul de stat (11,4 miliarde lei deficit la 4 luni), iar creşterea veniturilor este înghiţită de inflaţie, pentru ei creşterea economică nu înseamnă mare lucru. Şi nici nu se datorează guvernului, ci mediului privat de afaceri.

Deocamdată interesul de a păstra guvernarea îi uneşte pe toţi susţinătorii PSD-ALDE. Dar trezirea la următoarele alegeri va fi cu atât mai dură. E plin cimitirul partidelor de ifosele unora care au confundat realitatea cu imaginaţia proprie.

De unde vin speranţele?

Votul din 26 mai  demonstrează, fără putinţă de tăgadă, că electoratul a evoluat. Înţelege mai bine realităţile sociale, economice, politice. Nu se poate lăuda guvernul cu o creştere economică nemaipomenită, având 2000 de şcoli cu wc-ul în curte, zero km de autostradă construiţi, jumătate din gospodăriile ţării având wc-ul în fundul curţii. Cu centura Bucureştiului pe care o vedem cum este, cu 200 de străzi neasfaltate şi fără canalizare chiar în Bucureşti.

Cetăţenii au înţeles foarte bine toate aceste lucruri şi au dat un vot „năucitor” (ca s-o citez pe dna Dăncilă) pe 26 mai. PSD la jumătate faţă de 2016, ALDE nu a făcut pragul.

Condamnarea lui Dragnea. Puţini erau siguri de această condamnare, în contextul manevrelor puterii în domeniul legislativ şi a  unei CCR care părea că face jocul puterii. Iată însă că justiţia nu s-a temut de puterea instalată în România. Patru dne judecătoare l-au trimis pe Dragnea după gratii, fără să clipească şi fără să le fie frică. Mare lucru! Şi n-au mai venit nici oltenii Olguţei Vasilescu să-l scoată pe Dragnea din închisoare, cum îşi imagina acesta. După cazul Năstase, cazul Dragnea demonstrează că justiţia a trecut de punctul în care mai putea fi îngenunchiată! Mai ales acum, când rezultatele referendumului din 26 mai îi oferă o plasă de siguranţă extrem de puternică. Până şi Tăriceanu a cam amuţit, când e vorba de justiţie!

UE şi NATO ne apără democraţia de derapaje

Ce se întâmplă în aceste zile la Chişinău ne arată ce-am fi păţit şi noi dacă nu eram în UE şi NATO. De câte ori s-a pus problema OUG-urilor pe justiţie, Timmermans, Comisia de la Veneţia, Parlamenul European au spus STOP. Dacă vreţi să fiţi parteneri cu noi nu puteţi face aşa ceva. Şi ameninţările au avut efect. Pentru Dăncilă au contat mai mult ameninţările de la UE, decât cele ale lui Dragnea. Şi în viitor avem siguranţa că, la o adică, UE şi NATO vor interveni decisiv în apărarea statului de drept de la noi.

Politica pro UE şi pro NATO n-a putut fi schimbată

Cu toate peroraţiile şi minciunile lui Dragnea, Ştefănescu şi acoliţii lor, populaţia nu s-a lăsat păcălită. O demonstrează votul din 26 mai. Românii au judecat cu mintea şi experienţa lor, cu cele trăite de ei şi rudele lor care muncesc în străinătate. Nu cu minciunile lui Dragnea. România şi-a recâştigat prestigiul şi importanţa în faţa întregii lumi. Acum, când tendinţele „centrifuge” apar în multe ţări, când relaţiile dintre SUA şi Turcia se deteriorează, este de aşteptat că România să constitutie principalul pilon de apărare al flancului de Sud-Est al NATO, cu investiţiile aferente în România, pentru întărirea  capacităţilor de apărare ale NATO.

În concluzie

Coaliţia PSD şi ALDE este mai puţin nocivă, acum când stă cu sabia rezultatelor viitoarelor alegeri deasupra capului. Ori face ce trebuie pentru populaţia ţării, ori vor dispărea ca partide politice. Iar votul din 26 mai nu lasă loc de păcăleli şi îmbrobodiri.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite