Prima vizită a lui Putin în noul mandat de președinte este în China, ţara care şi-a declarat prietenia „fără limite“ față de Kremlin

0
Publicat:

Potrivit comunicatului emis de diplomația de la Beijing, preşedintele rus Vladimir Putin se va afla, joi şi vineri, pe 16 și 17 mai, într-o vizită oficială în China, pentru a se întâlni cu preşedintele Xi Jinping.

Xi Jinping şi Vladimir Putin, foto Profimedia
Xi Jinping şi Vladimir Putin, foto Profimedia

„La invitaţia preşedintelui Xi Jinping, preşedintele rus Vladimir Putin va efectua o vizită de stat în China în perioada 16-17 mai”, a anunţat purtătorul de cuvânt al ministerului chinez, Hua Chunying.

Aceasta va fi a doua vizită a lui Putin în China în ceva mai mult de şase luni şi a patra întâlnire, faţă în faţă, între cei doi preşedinţi, de la începutul războiului în Ucraina, în februarie 2022, informează Agerpres.

Cu puţin timp înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, guvernele de la Moscova şi Beijing afirmaseră că prietenia lor este „fără limite”. Războiul pare să nu fi afectat relaţiile lor diplomatice şi comerciale, ba dimpotrivă, în ultima vreme, acestea s-au întărit semnificativ.

Autorităţile chineze au declarat în mod oficial că sunt neutre şi nu au condamnat niciodată invazia rusă, suscitând critici din partea comunităţii occidentale, pe de o parte, iar pe de altă parte, aprecieri din partea Rusiei, care a găsit în China un partener economic crucial în faţa avalanşei de sancţiuni occidentale decise ca reacţie la ofensiva sa militară împotriva Ucrainei.

La rândul său, China se bucură de importante reduceri la preţul la gaz şi petrol din partea Rusiei.

China



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite