Cine sunt candidații-vedete care vor un loc în administrația locală sau în Parlamentul European

0
Publicat:

Mai mulți candidați propuși de partide pentru alegerile din 9 iunie încearcă să transforme lipiciul la public în voturi. Este cazul Gabrielei Firea, care deja are experiențǎ politicǎ, al lui Rareș Bogdan, dar și al altor oameni de televiziune aflați la prima propunere electorală, precum candidatul SOS România, Luis Lazarus

Unii candidați încearcă să transforme notorietatea publică în succes electoral FOTO Colaj/Facebook
Unii candidați încearcă să transforme notorietatea publică în succes electoral FOTO Colaj/Facebook

Deja obișnuiți ai scrutinurilor electorale și ai evenimentelor politice, candidata PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, și numărul doi pe lista PNL-PSD la europarlamentare, Rareș Bogdan, sunt printre cei mai cunoscuți foști oameni de televiziune care vor candida pe 9 iunie, ambii fiind acum în poziții de lideri în partidele care i-au cooptat.

Rareș Bogdan a condus lista PNL la europarlamentarele din 2019, fiind acum liderul delegației române a PPE din Parlamentul European. Eurodeputatul deține și funcția de prim-vicepreședinte PNL, unde este în prezent coleg de partid cu unii dintre cei pe care îi critica din poziția de moderator TV.

Pus pe bară şi trimis în PE

Cu o licență în științe politice, Rareș Bogdan a scris la „Ziua de Ardeal“, iar în 2004 a înfiinţat cotidianul „Ziua de Cluj“, unde a semnat vreme de şapte ani editoriale. În 2012 s-a mutat în Bucureşti şi s-a angajat la Realitatea TV, unde a realizat mai multe emisiuni. În 2018, îşi descria emisiunea, „Jocuri de putere“, drept „o redută împotriva grobianismului, nesimţirii şi acaparării presei de tentaculele înfiorătoare ale ciumei roşii“, iar un an mai târziu se pregǎtea de alegeri.

O altă listă pentru europarlamentare, cea a Partidului Diaspora Unită (PDU), este deschisă de Florin Călinescu. Actor de film și teatru, dar și prezentator TV, a renunțat de câțiva ani la traiul de la oraș pentru a-și crea o mică fermă în județul Argeș. Nu este la prima tentativă politică, candidând anterior la alegerile pentru Bucureşti. A anunțat că se va înscrie şi în cursa pentru prezidențiale.

Şi partidul Dianei Şoşoacǎ promoveazǎ vedete, lista SOS România la europarlamentare fiind deschisǎ de senatoare şi de omul de televiziune Luis Lazarus.

Lazarus, care a devenit cunoscut la televiziunea lui Dan Diaconescu, OTV, drept jurnalist de investigații, a devenit în ultimii ani un obișnuit al transmisiunilor live făcute de șefa SOS România pe Facebook, participând la proteste alǎturi de Diana Şoşoacǎ încǎ din pandemie.

De la pupitrul știrilor, pe fotoliul de primar

Printre candidații social-democrați de pe lista PSD-PNL pentru europarlamentare, pe poziția a treia este și Gabriela Firea, care candideazǎ şi la Primǎria Capitalei. Gabriela Firea a avut deja un mandat de primar general, în intervalul 2016-2020. Afirmația sa „decât politician, mai bine casnică“, din 2002, pentru publicația „Despre tine“, a rămas celebră. Opinia fostei prezentatoare de știri s-a schimbat de-a lungul anilor, iar în 2012 a obținut primul mandat de senator, fiind în prezent la cel de-al doilea.

În partid este vehiculată drept un concurent al președintelui formațiunii, Marcel Ciolacu, având deja conducerea PSD București, în ciuda implicării în scandalul „Azilele groazei“, care a lǎsat-o fără portofoliul de ministru al Familiei și i-a adus pentru un timp suspendarea din funcțiile de conducere deținute în partid.

„Garcea“ vrea șefia CJ Olt

Mugur Mihăiescu este candidatul AUR la șefia Consiliului Județean Olt, dupǎ ce s-a înscris în partidul lui George Simion la finalul anului 2022.

Actorul Mugur Mihăiescu este renumit pentru rolurile din grupul umoristic „Vacanța Mare“, care i-au adus porecla „Garcea“. După finalizarea serialului a devenind antreprenor, fiind printre cei cu poziționǎri antivacciniste în perioada pandemiei.

Și Elena Lasconi, actual primar al localității Câmpulung Muscel, candidează din partea formațiunii USR pentru un nou mandat. Fosta jurnalistă a fost însă retrasă de partid de pe prima poziție a listei formațiunii politice pentru alegerile europarlamentare, în urma unui scandal public cu fiica ei izbucnit în momentul în care a afirmat că a votat la referendumul pentru familie.

În trecut, la fotoliul de primar au mai râvnit personalități precum Irinel Columbeanu, Monica Tatoiu, Irina Schrotter, Mona Nicolici, Dan Bittman şi Mircea Rusu, care a reușit să obțină mai multe mandate de primar în comuna mureşeană Band.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite