Nicuşor Dan: Mi-aş fi dorit şi PMP în alianţă. Ne-am fi dus spre 60%. Nu mă lupt cu Băsescu, ci cu PSD. La casele de pariuri stau mai bine ca Firea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicuşor Dan, candidatul dreptei la Primăria Capitalei, a vobit luni la „Adevărul Live” despre modul în care PMP a fost lăsat pe margine în alianţa dreptei pentru Bucureşti, despre modul în care va influenţa candidatura lui Traian Băsescu lupta electorală, precum şi poziţia sa din sondaje. Nicuşor Dan s-a ferit să vorbească despre scandalul din USR în privinţa candidaturii Anei Ciceală. „Am o opinie, dar nu e corect să o spun”, a explicat acesta

Puteţi urmări şi comenta emisiunea AICI

Adevărul: Pare din afară că e o victorie a dreptei. Se prezintă ca un bloc unit împotriva PSD. Pe de altă parte lipsteşte PMP care v-ar afecta candidatura. Vă simţiţi principalul pierzător al acestei înţelegeri?

Nicuşor Dan: Deloc. Să ne uităm la imaginea de ansamblu. În februarie nimeni nu credea că partidele vor avea un candidat comun. A existat o aşteptare a publicului de dreapta. A fost o decizie grea din partea organizaţiilor de partid. Eu îi felicit că au luat-o

PNL a renunţat la Dan Cristian Popescu, iar USR a renunţat la Ana Ciceală.

Şi PNL-ul a renunţat la Sectorul 1 care era un loc tradiţional al PNL-ului. Ca orice mişcare politică, efectele le vom înţelege în câteva zile. Publicul cred că a apreciat. Cele trei partide au peste 50% din intenţia de vot. Nu vot. Pentru asta trebuie să muncim cu toţii să iasă la vot în ziua alegerilor.

Şi cum rămâne cu PMP? Traian Băsescu dacă va candida va rupe din voturile dreptei.

Eu mi-am dorit şi o spun foarte deschis, ca în această înţelegere să fie şi PMP-ul. Publicul care votează PMP este de dreapta iar împreună cu PMP, s-ar fi dus undeva la 60% şi ar fi fost mai simplu. Nu cred că are cineva o vină că PMP-ul nu e în ecuaţia asta.

Şi cum de nu s-a ajuns la o înţelegere?

Cum se mai întâmplă în politică ca partidele să nu ajungă la o înţelegere. În orice caz, lupta mea nu o să fie cu PMP-ul, în niciun caz. Mai ales că acest partid încă de la început şi-a exprimat simpatia pentru candidatura mea, inclusiv Traian Băsescu. Eu nu o să mă lupt cu Traian Băsescu, eu mă lupt cu PSD-ul. Cred că la fel şi el.

Deci credeţi că va rupe voturi de la Firea, nu de la dvs.

O să rupă şi de la bazinul de dreapta şi de la Gabriela Firea.

Aveţi vreo estimare cât ar rupe de la voturile dvs?

Deocamdată nu.

În ultimii patru ani PMP a votat alături de PSD în Consiliu. Aţi fi trecut de acest vot imoral?

Lucrul cel mai important nu e ce au făcut politicienii ci ce îşi doresc oamenii pe care du vrei să-i reprezinţi. Susţinătorii PMP, USR, PLUS împreună au avut această dorinţă de a scăpa Bucureştiul de PSD. Am avut garanţia de la PMP că oamenii din Consiliul General vor fi alţii.

Cine nu a vrut această alianţă cu PMP? PNL sau Alianţa USR-PLUS?

Eu am fost la discuţia finală. O alianţă comună a fost dorită de PMP, de PNL şi dacă vorbim de USR-PLUS, ei nu s-au opus de principiu. Totul a fost de a compatibiliza cerinţele tuturor acestor patide.

E adevărat că PMP a insistat pentru Sectorul 3 şi pentru Mihai Neamţu?

Nu. Nu ştiu de unde a apărut această informaţie.

Aţi ajuns la un acord pentru susţinerea lui Vlad Voiculescu ca viceprimar iar dvs aţi fost de acord să-i delegaţi trei domenii.

Da, a fost parte a acordului al Alianţei între USR şi PLUS. Ei în urmă cu o lună jumătate au stabilit punctual pe fiecare judeţ cum vor participa la alegeri precum şi că poziţia de viceprimar revine PLUS-ullui. Vlad Voiculescu a fost cel desemnat. Încă de la momentul în care negocierile existau şi nu exista decizia susţinerii candidaturii mele, mi-am exprimat dorinţa ca Vlad Voiculescu să intre în cursă şi să se ocupe de mai multe domenii.

Nu riscaţi să deveniţi un primar de paie?

Eu nu am fost un om de paie nici când aveam 3 oameni în asociaţie. E o decizie firească ca viceprimarii să facă un job full-time iar pentru asta primarul să le delege nişte atribuţii.

Vă aşteptaţi să fiţi sabotat de USR-PLUS sau aripa Team Barna?

Nu, deloc. Toate aceste discuţii nu au fost uşoare.Pentru un partid să renunţe cu două luni la candidatul lor e o chestiune dificilă. Însă prin faptul că partidele au luat aceste decizii la nivel central, îmi dă încredere că organizaţiile acestor partide vor accepta lupta pentru miza mai mare. Am început să mă întâlnesc cu organizaţiile de sctor ale acestor partide şi să le reconfirm că au luat decizia bună.

Cine are cel mai mare merit pentru această alianţă?

Fiecare partid care a participat la negocieri. Fiecare a renunţat la ceva.

Vă simţiţi mai aproape de PNL sau USR-PLUS?

Mă simt obligat să nu fiu partizan. Eu am speranţa ca tată lumea să se implice în aceste alegeri. 

Cine a tras mai mult pentru candidaturs dvs? Ludovic Orban sau Dan Barna?

În momentul acesta suntem în aceeaşi echipă, în fiecare dimineaţă au loc şedinţe de campanie. Şi USR şi PLUS strâng semnături pentru candidatura mea.

Vă simţiţi un candidat mai puternic acum cu înţelegerea PNL-USR-PLUS?

Eu sunt un candidat care se luptă de mulţi ani pentru Bucureşti, care are nişte soluţii, o echipă tehnică în spate. Însă bătălia noastră nu este pe cine are soluţiile mai bune. Noi dacă am fi într-o lume ideală şi am avea un candidat care vine cu nişte soluţii foarte coerente şi tot ce înseamnă un program şi el s-ar confrunta cu un primar care nu a făcut nimic patru ani, care a dus RADET-ul în faliment, care a dus Primăria Generală în faliment, care n-a fost în stare să repare zece kilometri de conducte şi un sfert de Bucureşti nu are apă caldă. Deci dacă am fi într-o lume teoretică, nici nu am mai face campanie. Rezultatul ar fi 80-20. Din păcate suntem în luptă cu un primar care a folosit banii publici pentru a-şi face campanie electorală. Mai mult de 20 de milioane de lei pe an. Ceea ce înseamnă 5 milioane de euro pe an. O sumă uriaşă. Atunci noi trebuie în momentul de faţă, iar pentru asta avem nevoie de toţi activiştii partidelor şi de toţi susţinătorii. Avem nevoie de toţi aceşti oameni care să se ducă în stradă şi să explice celorlalţi oameni realitatea care a fost deformată de această proiecţie mediatică continuă care a spus că primarul a făcut spitale, a reparat clădiri de patrimoniu şi de fapt a reparat vreo şase, a înlocuit reţeaua de termoficare şi de fapt a reparat vreo cinci kilometri. Toate aceste lucruri trebuie spuse pentru că au fost întipărite în mod contrar.

Spuneţi-mi trei proiecte pe care le aveţi ca primar şi care peste patru ani vor fi concrete. 

Metroul de suprafaţă. Am avut o discuşie şi la ministerul Transporturilor şi la ministerul Fondurilor Europene.

Se poate face în patru ani?

Da. El este practic ca şi cum ai avea un metrou de trei ori mai lung decât ai azi. Şi ştim cu toţii ce înseamnă pentru bucureşteni metroul. Metroul de suprafaţă înseamnă şase gări principale din interiorul oraşului. Unele sunt, altele nu sunt. Ele nu trebuie să fie mari construcţii ci nişte locuri din care să te poţi da jos din metroul de suprafaţă. Înseamnă folosirea inelului CFR din jurul Capitalei. Şase rute care să-ţi permite oriunde te-ai afla pe acest inel să ajungi la Gara de Nord sau Pipera sau Otopeni. Al doilea proiect exit între parcările la intrarea în oraş şi extinderea reţelei de tramvai şi troleibuz. Noi pe reţeaua de tramvai avem o oportunitate. Oraşele occidentale acum îşi construiesc reţeaua. Noi avem o reţea foarte mare şi e bine că o avem, la fel şi cea de autobuz. Pe reţeaua de tramvai propun nişte extineri, precum tranmvaiul 21 până în Şoseaua de Centură, propun conectarea unor linii. Şi bineînţeles trebuie şi o optimizare a reţelei de autobuze. Ele au rămas pe schema anilor 80. Proiectul al treilea la care ţin foarte mult e cel al semaforizării inteligente, cu camere conectate la servere care iau decizia în timp real, care văd câte maşini ai în fiecare direcţie în timp real, care văd că vine autobuzul, tramvaiul şi dau verde pentru că circulă mai mulţi oameni. Specialiştii spun că va avea pentru Bucureşti acelaşi impact care l-ar avea şoseaua de Centură cu patru benzi.

Cum staţi în sondaje?

În sondajul din Iulie eram la 54-45 în favoarea mea. Acum avem în lucru un alt sondaj care să ne spună ce s-a mai întâmplat după o lună de pre-campanie. Însă între timp a apărut pe partea stângă această discuţie între PSD şi Pro România.

Credeţi că Victor Ponta va rupe mult din voturile Gabrielei Firea?

Depinde de candidat.

Credeţi că va candida Ponta însuşi?

Mi-e greu să cred. A spus că şi-a luat ca ţintă alegerile prezidenţiale din 2024. A înregistrat un eşec în 2014. Un al doilea eşec i-ar slăbi şansele. Ce mă interesează pe mine e că lumea politică a început să se separe de PSD. Au înţeles că PSD-ul e o piatră de moară. Gestul lui Negoiţă., încercările lui Băluţă, Pro România, sunt semnalele că PSD-ul nu mai e atractic în Bucureşti. În rest pe mine mă interesează să conving publicul de dreapta, publicul acestor partide şi publicul PMP să schimbăm modul în care e administrat acest oraş.

Cu toate astea PSD ar putea rămâne cu câteva sectoare bune în Capitală. Aveţi vreun scenariu pozitiv şi unul negativ?

Eu cred că gestul din acest weekend a energie şi optimism publicului de dreapta. Faptul că aceste partide merg împreună dă şanse tuturor candidaţilor la aceste primării de sector. Inclusiv la Sectorul 3. 

Pot să câştige candidaţii PNL sectoarele 5 şi 6?

Au prima şansă.

Aveţi sondaje?

Nu avem sondaje pe această ipoteză pentru că negocierile abia s-au încheiat, dar fără îndoială au prima şansă. În toate sectoarele din Bucureşti susţinătorii acestor trei partide au peste 50%. La sectoarele 3 şi 4 suntem în alegeri locale şi contează personalitatea primarului. În fine, sunt nişte primari în funcţie care au o susţinere publică, trebuie să o recunoaştem şi ei au prima şansă. Dar la sectoarele 1, 2, 5 şi 6 candidaţii dreptei au prima şansă.

Deci credeţi că candidaţii dreptei pot obţine patru sectoare în Capitală, dacă nu 6.

Activiştii de partid au rolul cel mai important în această campanie, mult mai importantă decât noi care transmitem mesaje la televizor. Dacă noi cu toţii ne facem treaba şi în special activiştii, avem prima şansă să câştigăm 4 sectoare, poate 6.

Dacă aţi fi fost în locul lui Dan Barna aţi fi susţinut-o pe Ana Ciceală pentru Sectorul 3 sau aţi fi negociat pentru Sectorul 2?

N-o să vă răspund la această întrebare. USR e partenerul meu în această campanie electorală. Sunt nişte chestiuni interne ale USR-ului. Bineînţeles că am o opinie, dar nu e fair să o spun.

Ana Ciceală v-a susţinut pentru candidatura la Primăria Generală.

Ana Ciceală e o persoană care a muncit foarte mult în Consiliul General. Ea e cea care a coordonat toată activitatea juridică în marele proces care a dus la anularea celor 22 de companii muncipale.

Ca să tragem o concluzie, Dan Barna a greşit faţă de Ana Ciceală?

Sunt chestiuni interne care ţin de USR. Nu o să intervin.

Dacă ajungeţi primar renunţaţi la procesele intentate Primăriei Generale?

Ce pot să garantez e că nu o să mai fiu vicepreşedintele Organizaţiei Salvaţi Bucureştiului. Dincolo de asta, din momentul în care tu ai intentat un proces tu eşti auxiliar. Decizia o ia judecătorul. În niciun caz eu Primar General n-o să le spun oamenilor să-şi retragă.

Veţi fi pus într-o situaţie paradoxală. 

Cel mai important lucru de acum încolo e să fim pe principiul legalităţii. Asta mi-a spus-o mulţi oamenid e afaceri. Niciunul din nou nu avem garanţia atunci când luăm o autorizaţie, că ea este legală. Asta trebuie să înceteze. 

În duminica votului veţi avea o ştampilă. Ce listă veţi vota la Consiliul General?

Voi pune o ştampilă pe una din listele partidelor de dreapta care vrea să dea jos administraţia PSD.

Aţi deprins această tactică de a evita răspunsurile al întrebări. Insist, ambele opţiuni vă dau această oportunitate de a scăpa de administraţia PSD.

O obligaţie de bază a unui politician de să-şi respectele acordurile la care a ajuns. O poziţie e să fiu imparţial.

Deci vă veţi anula votul.

Voi avea o opţiune. În Sectorul 5 în schimb, unde locuiesc, voi pune ştampila pe canidatul PNL

Vă veţi retrage din viaţa politică dacă veţi pierde?

Consider că prin politică poţi să ajuţi societatea. Sper să câştig aceste alegeri. Am o meserie, sunt cercetător la Institutul de Matematică. Mi-am suspendat acel job la care mă pot întoarce oricând însă ipoteza pe care merg e că putem schimba administraţia din Bucureşti.

Ce şanse vă daţi de a ajunge primar?

La casele de pariuri stau destul de bine, am o cotă de 1,5. M-am ferit tot timpul să răspund la întrebarea asta. Când spui că voi câştiga alegerile, anticipezi ce votează lumea. Nu e corect. Tot timpul publicul e mai inteligent decât noi. 

Mai există posibilitatea să deschideţi lista PNL a Consiliului General?

Nu. Nu a existat această discuţie tocmai pentru că sunt un independent. Fiecare partid va veni cu propria listă.

Cine credeţi că va avea un scor mai bun? PNL sau USR-PLUS?

De la europarlamentare au fost mai multe schimbări de opinia, dar nu vreau să dau eu răspunsul pe care îl cunosc din sondajele partidelor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite