Ministrul maghiar de Externe continuă sfidarea MAE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România a făcut o declaraţie care îngreunează îmbunătăţirea relaţiilor bilaterale, a declarat Péter Szijjártó, ministrul ungar de Externe, pentru agenţia ungară de presă MTI, ca reacţie la comunicatul de miercuri al Ministerului Afacerilor Externe din România, în care exprimat faptul că în România nu este acceptabilă o intervenţie a Guvernului în Justiţie.

„MAE a emis un comunicat cu privire la întrevederea de marţi a ministrului ungar de externe şi al colegului său român, Teodor Meleşcanu. Întâlnirea a avut loc cu ocazia reuniunii informale a miniştrilor de externe din ţările Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), la lacul Štrba din Slovacia. Partea română a scris în comunicat că Péter Szijjártó „a solicitat ignorarea deciziilor instanţelor judecătoreşti şi intervenţia statului român în justiţie”, iar Teodor Meleşcanu a reamintit omologului său ungar că într-un stat democratic, cu stat de drept funcţional şi care respectă valorile europene şi, implicit, principiul separaţiei puterilor în stat, nu este acceptabilă o intervenţie a Guvernului în Justiţie“, se arată în articolul MTI, potrivit hirado.hu, adică versiunea în limba română a agenţiei. 

Drept urmare, Péter Szijjártó a reacţionat pentru MTI: „Într-un stat de drept care respectă valorile europene, sunt pedepsiţi nu cei care demonstrează paşnic la un cimitir, ci cei care îi atacă pe aceştia“. 

Şeful diplomaţiei ungare a declarat, totodată, că este de „datoria Parlamentului şi Guvernului României să facă tot ceea ce este posibil şi să creeze un cadru juridic adecvat” pentru ca minorităţile să îşi poată exercita drepturile şi ca membrilor unei comunităţi etnice să nu li se aplice, „în mod discriminatoriu, amenzi în cuantumuri exorbitante”, numai pentru folosirea simbolurilor proprii.

Pe de altă parte, intervenţia MAE a fost rezervată, încercând să calmeze situaţia. „Cu ocazia acestei întrevederi, ministrul Teodor Meleşcanu i-a transmis omologului său ungar un apel la moderaţie şi reţinere în declaraţiile publice ale oficialilor de la Budapesta, arătând că, în ultima perioadă, aceste declaraţii au inflamat în mod artificial dialogul româno-ungar“, se arăta în comunicatul MAE. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite