„Mariaj din interes”. Cum şi-a asigurat FIDESZ sprijinul UDMR prin alocare de bani către fundaţiile Uniunii şi către comunitatea maghiară din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kelemen Hunor - Viktor Orban FOTO Inquam Photos - EPA-EFE
Kelemen Hunor - Viktor Orban FOTO Inquam Photos - EPA-EFE

Evoluţia relaţiilor între UDMR, FIDESZ şi Guvernul condus de Vikor Orban este prezentată de site-ul de investigaţii Átlátszó Erdély, într-un material în care arată banii veniţi dinspre Budapesta către comunitatea maghiară din Transilvania, dar şi către ONG-urile apropiate UDMR.

Site-ul de investigaţii Átlátszó Erdély a analizat modul cum relaţiile între UDMR şi FIDESZ au evoluat în ultimele două decenii, factorul financiar judecând un rol important. După ce între 2002 şi 2011, perioadă în care UDMR era condus de Marko Bela, relaţiile între Viktor Orban (şi FIDESZ) şi Uniunea au fost mai reci, din cauza ideii lui Marko Bela de menţinere a unor legături fără partizanat cu toate partidele din Ungaria, la patru ani de la preluarea conducerii UDMR de către Kelemen Hunor a început îmbunărăţirea colaborării.  

Banii către UDMR, prin intermediul ONG-urilor, cum e şi Fundaţia Eurotrans, au început să vină în 2015. Aproximativ 800.000 de euro au fost daţi către Fundaţia Eurotrans, fundaţie apropiată de UDMR, care să se ocupe de documentele maghiarilor din România care voiau dublă cetăţenie (mai târziu aceştia erau îndemnaţi de Kelemen Hunor, în septembrie 2017, să voteze FIDESZ). Din martie 2017 a început şi programul de dezvoltare economică ale comunităţilor de maghiari, prima dată fiind vizat judeţul Mureş. Pentru 2017 a fost alocată suma de 3,2 milioane euro pentru Mureş.

Kelemen Hunor a negat de-a lungul timpului că UDMR ar primi sprijin financiar de la Guvernul maghiar, dar şi faptul că Uniunea ar trebui să ofere ceva în schimb pentru eventuale fonduri. „Deşi partenerii noştri de interviu nu au putut oferi un răspuns precis la toate întrebările noastre cu privire la funcţionarea sistemului de granturi, ei susţin în unanimitate că principala sursă de finanţare, Bethlen Gábor Alap (Fondul Bethlen Gábor) a devenit altceva decât un loc pentru plăţi. Acesta oferă cadrul instituţional pentru deciziile politice şi personale negociate cu diferite entităţi, asigurându-se că sunt semnate acordurile formale şi se tratează documentele legate de gestionarea şi raportarea financiară a subvenţiilor. Au convenit, de asemenea, că proiectele majore cu bugete de miliarde de forinţi sunt decise personal de Viktor Orbán, Fondul Gábor Bethlen execută doar decretul guvernului. În prezent, doi oameni din Transilvania pot prezenta proiectelor majore cu buget ridicat primului ministru: Béla Kató, episcopul Eparhiei Reformate a Ardealului, şi preşedintele UDMR, Hunor Kelemen”.

Articolul prezintă şi mai multe presiuni puse pe media de limba maghiară, presiune venit prin intervenţii de la Budapesta, cum s-a întâmplat în cazul Transindex, care a trebuit să-şi mute redacţia, sau Erdely TV în aprilie 2019, când a fost forţată o demisie. De altfel, potrivit sursei circa 15 milioane de euro ar fi fost date într-un an către o o asociaţie doar pentru a se ocupa de media de limba maghiară. Bani au mers în ultimii ani şi către alte două entităţi, Fundaţia Communitas şi Fundaţia pentru Şcoală.

„Astăzi, fundaţiile apropiate de UDMR gestionează la fel de mulţi bani provenind din finanţarea maghiară, dacă nu chiar mai mult, decât sprijinul guvernamental român pentru minoritatea maghiară din Transilvania, gestionat de UDMR”, mai arată autorii. Nu în ultimul, autorul investigaţiei aminteşte de faptul că la doar o zi după ce partidele din coaliţia de guvernare au bătut palma pe tema împărţirii ministerelor, Kelemen Hunor a mers la Budapesta. 

Citiţi întreaga investigaţie (varianta în limba engleză) aici.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite