Gafă imensă a ministrului Daniel Breaz referitoare la Holocaustul împotriva Romilor: De-a lungul timpului au fost şi momente mai delicate, să nu le spunem neplăcute

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Breaz,. FOTO gov.ro
Daniel Breaz,. FOTO gov.ro

Daniel Breaz, ministru al Culturii şi interimar la Educaţie, a considerat, potrivit unei declaraţii făcute vineri, că Holocasutul împotriva Romilor intră în categoria „momentelor mai delicate“ când anumite minorităţi au avut de suferit, precizând că nu se poate vorbi de momente „dificile sau neplăcute“.

„De-a lungul timpului au fost şi momente mai delicate, să nu le spunem dificile sau să nu le spunem neplăcute; (...) anumite minorităţi au avut de suferit, ceea ce ne face să găsim momente cum este cel de astăzi, prin care readucem în atenţia, nu doar a românilor , ci a întregii naţiuni române, a întregii Europe, a întregii lumi, faptul că respectăm aceste minorităţiô, a declarat Daniel Breaz  în cadrul unei ceremonii care a avut loc vineri, 2 august, la Monumentul Holocaustului din Bucureşti, potrivit unei înregistrări difuzate de RFI. 

„Este complet inacceptabil ca un reprezentant al statului să reducă dimensiunile genocidului romilor în acest fel. Cuvintele pe care le foloseşte Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale (delicat, dificil, etc.) nu sunt deloc potrivite pentru gravităţi ca persecutarea suferită de romii la mâna statului român în timpul celui de-al doilea război mondial, când Guvernul român şi-a propus, fără nicio îndoială, eliminarea populaţiei de romi pe teritoriul României. Au fost deportaţi în Transnistria (de multi ori prin înşelăciune că li se va da pământ acolo), cu un sigur scop: purificarea rasială. Condiţiile existau astfel încât doar jumătate din cei 25, 000 de romi deportaţi au supravieţuit. Mulţi au murit din cauza foamei şi a bolii, dar romii au fost supuşi violenţei şi au fost ucişi în Transnistria. Comentariile făcute de ministru insultă supravieţuitorii deportărilor şi moştenirea lor istorică. O astfel de declaraţie nu numai că este deplorabilă, dar este şi periculoasă, deoarece răspândeşte o imagine falsă şi diminuată a suferinţei rome. Comentariile  ministrului Daniel Breaz vine într-un context mai larg în România. În primul rând la sfârşitul lunii ianuarie, romii au fost excluşi din comemorarea Holocaustului din România unde supravieţuitori evrei - şi nici unul romi - au fost decoraţi de preşedinte. În al doilea rând, aceste comentarii sunt făcute în contextul în care există supravieţuitori de etnie romă cărora li se refuză pensiile la care au dreptul prin lege ca o compensaţie pentru că au fost deportaţi. Guvernul român nu este singur în comiterea acestor excluderi grave şi atacuri asupra memoriei genocidului rom. Lupta pentru conştientizarea persecuţiei romilor în timpul Holocaustului are loc la nivel internaţional. Şi este responsabilitatea tuturor să lucreze pentru un viitor în care genocidul rom să fie cunoscut pe larg”, a transmis activista romă Ioanida Costache

Breaz nu este la prima declaraţie controversată, însă este pentru prima oară când un ministru Culturii pare să aibă o asemenea poziţie privind Holocaustul împotriva Romilor. 

De altfel, recunoaşterea faptului că o parte a autorităţilor române din perioada 1940-1944 au colaborat cu autorităţile germane în uciderea persoanelor de etnie romă sau cu origini evreieşti rămâne în continuare un subiect ocolit de politicieni. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite