Firea şi Dragnea, în mulţime la parada de 1 Decembrie. Florin Iordache, singurul lider PSD invitat la recepţia de la Cotroceni: „Voi fi la Alba Iulia“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriela Firea şi Liviu Dragnea se vor plimba printre oameni la parada militară de 1 decembrie FOTO Adevărul
Gabriela Firea şi Liviu Dragnea se vor plimba printre oameni la parada militară de 1 decembrie FOTO Adevărul

Deşi a fost invitat la parada militară, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, nu se va alătura celorlalţi demnitari în tribuna oficială amenjată, ci îl va însoţi pe Liviu Dragnea, tăiat de pe lista de invitaţi de către Klaus Iohannis, în mulţimea care se va strânge la Arcul de Triumf. Nici preşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, singurul social-democrat invitat la recepţia de la Cotroceni, nu va onora invitaţia.

„Am primit invitaţie pentru recepţia de la Cotroceni, dar voi merge la Alba Iulia“, a declarat, pentru „Adevărul“, preşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, al treilea om în stat în ordinea constituţională. Cu două zile în urmă, preşedintele PSD Liviu Dragnea spunea, la o emisiune TV, că nu le va impune social-democraţilor să nu participe, dar că, cel mai probabil, nici un reprezentant al PSD nu se va afla la Cotroceni. 

La recepţia de la Cotroceni, Florin Iordache a fost singurul lider PSD care a fost invitat. Nici preşedintele PSD Liviu Dragnea şi nici Gabriela Firea nu au primit invitaţie la evenimentul de la Cotroceni. La parada militară, care va avea loc la Arcul de Triumf, Gabriela Firea a primit invitaţie, dar din partea ministerului Apărării. „Dacă vorbim de primarul general, în pregătirea evenimentelor de 1 decembrie, au apărut probleme. Bunăoară s-a pus problema încă din noiembrie unde să se ţină parada. Arcul de Triumf a fost împachetat de construcţii, iar Piaţa Constituţiei au fost dat unui târg de Crăciun. Am fost de acord ca ministerul Apărării să se implice în rezolvarea problemei de la Arcul de Triumf. S-au implicat destul de mulţi, printre doamna primarului general. MaPN a dorit, în recunoaşterea meritelor doamnei primar, să-i facă o invitaţie specială, ceea ce s-a întâmplat. Cu aprobarea mea“, a precizat  Klaus Iohannis. 

Potrivit unor surse din PSD, Gabriela Firea nu va da curs invitaţiei ministrului Apărării şi nu se va aşeza alături de ceilalţi demnitari, ci se va plimba alăturid e Liviu Dragnea, prin mulţimea strânsă la Arcul de Triumf. 

Băsescu, da. Tăriceanu, ba

În criteriile de întocmire a listei de invitaţi, Cotroceniul a ţinut cont şi de problemele penale ale oficialilor. „Este vorba despre nişte criterii care au stat la baza întocmirii listei cu invitaţi şi nu pot şi nici nu vreau să vă ascund faptul că în constituirea acestor criterii care au fost luate în calcul bineînţeles că în primul rând este vorba despre criteriul ca acea persoană să deţină o funcţie în stat, dar să şi respecte nişte criterii de integritate, iar aici vorbim despre inexistenţa unor probleme penale”, a declarat Mădălina Dobrovolschi. Cu toate acestea, criteriile de integritate au fost respectate doar în parte. Spre exemplu, fostul preşedinte Traian Băsescu, urmărit penal, a fost invitat la Cotroceni, în schimb, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi el urmărit penal, a fost tăiat de pe lista invitaţilor. La fel, şi fostul premier Victor Ponta.

Întrebată de ce preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu sau fostul premier Victor Ponta nu au fost invitaţi, în timp ce fostul preşedinte Traian Băsescu a fost, Mădălina Dobrovolschi a evitat s[ comenteze cazuri concrete. „Este vorba despre nişte criterii şi nu vreau să vorbesc despre cazuri particulare. Voi rămâne la poziţia asta. Nu vorbesc despre cazuri particulare“, a mai spus purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale.

Întrebată la RTV dacă se încadrează în criteriile de integritate impuse de Cotroceni, Gabriela Firea a răspuns: „Eu ştiu că nu am probleme penale. Dacă cineva ştie că am, să spună public“.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite