Directorul SRI, Eduard Hellvig, lansează cursul „Democraţie şi totalitarism”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eduard Hellvig FOTO SRI
Eduard Hellvig FOTO SRI

Directorul SRI Eduard Hellvig a lansat luni cursul de „Democraţie şi Totalitarism” în cadrul Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul”. Potrivit unui comunicat, cursul îşi propune să ofere o reflecţie cu privire la problematica apariţiei şi evoluţiei regimurilor politice totalitare şi de analiză a specificului acestora.

„Destinat ofiţerilor SRI, cursul se bucură de prezenţa ministrului educaţiei, Sorin Cîmpeanu, precum şi a unor lectori bine-cunoscuţi în sfera activismului anti-totalitarist – Radu Ioanid, istoric, ambasadorul României în Israel, Michael Shafir, istoric şi politolog şi Andrei Muraru, istoric, consilier prezidenţial”, 

În cadrul evenimentului, directorul SRI a vorbit despre asumarea trecutului prin deschiderea arhivelor şi recunoaşterea greşelilor.

„Violenţa represiunii din România, modul în care instituţiile au fost pervertite pentru a se îndrepta împotriva propriilor cetăţeni au lăsat urmări profunde în perioada post-decembristă.

Poate cea mai importantă etapă care ar fi trebuit parcursă mai devreme este tocmai cea a asumării trecutului, a deschiderii arhivelor, a recunoaşterii greşelilor care au fost făcute în totalitarism.

Una dintre priorităţile pe care mi le-am asumat, atunci când am preluat mandatul de Director al Serviciului, a fost tocmai aceea de accelera procesul de modernizare al instituţiei. În ultimii ani, SRI a predat către CNSAS peste un milion de unităţi de arhivă din Fondul Informativ, din Fondul de Reţea, cel Documentar, de Corespondenţă, casete audio, video sau benzi de magnetofon, aflate în custodia instituţiei”, a declarat Eduard Hellvig.

Potrivit sursei citate, pe parcursul prelegerilor vor fi abordate teme legate de ameninţări actuale la adresa democraţiei, pornindu-se de la perspectiva istorică a tranziţiei post-comunism în instituţiile de informaţii din Europa de Est. 

„De asemenea, cursul îşi propune o dezbatere academică privitoare la declinările totalitarismului, la formele sale de exprimare în permanentă schimbare.

Formatul ales vine în completarea preocupărilor academice ale SRI, pe dimensiunea consolidării eticii profesionale a unui corp militar care este chemat să fie în egală măsură senzor al derapajelor şi apărător al drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti”, se mai arată în comunicat.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite