Consultările de la Palatul Cotroceni, cronica unui eşec anunţat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis va decide dacă îi mai dă sau nu o şansă lui Florin Cîţu FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Klaus Iohannis va decide dacă îi mai dă sau nu o şansă lui Florin Cîţu FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Consultările de la Palatul Cotroceni par a fi sortite eşecului, din moment ce niciun partid nu a încercat să construiască o nouă majoritate după demiterea Guvernului Cîţu, nici în jurul PNL, nici în jurul PSD.

Liberalii şi social-democraţii merg fără propunere de premier la consultări, în timp ce partidele mai mici, inclusiv USR, aşteaptă să vadă poziţionarea lui Klaus Iohannis. Concluzia poate fi una singură: nevoia unei noi runde de discuţii, deşi România trece printr-o criză sanitară fără precedent, la care se adaugă o criză politică şi una socială, cauzată de creşterea preţurilor la energie şi la alimente.

Secretomanie la PNL

Noua conducere a PNL şi-a început mandatul prin decizii luate la foc automat, apoi schimbate în şedinţe secrete. În toiul nopţii, joi, PNL a anunţat că Florin Cîţu va fi propunerea de premier a partidului. Decizia a fost luată în Biroul Executiv, în unanimitate, într-o şedinţă neanunţată oficial. Vineri după-amiază, într-o şedinţă online, tot neanunţată, în zece minute liberalii au decis flexibilizarea mandatului pentru consultări. Mai precis, dacă PNL va strânge o majoritate până la întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis, Florin Cîţu este propunerea de premier. Dacă nu au majoritate, atunci PNL nu va propune pe nimeni.

„Suntem într-o situaţie foarte proastă. Am ajuns să-l avem pe altul care se gândeşte la el, nu la partid”, a declarat un lider al noii conduceri PNL pentru „Adevărul”, cu aluzie la criza din iarnă, când Orban încerca sub orice formă să fie iar prim-ministru. Acum, rolul lui Orban este jucat de Cîţu, care nici nu ia în calcul pentru moment să accepte o altă variantă de premier al PNL. Liberalii nici nu şi-au dat osteneala în ultima săptămână să negocieze noua majoritate. Aşteaptă planul de mai sus, adică de la preşedintele României, care, la ultimul Congres PNL, a mers şi l-a susţinut pe faţă pe Florin Cîţu.

USR aşteaptă strategia PNL

USR a dat de înţeles, prin declaraţiile lui Dacian Cioloş, că ar fi pregătit să avanseze un nume de premier, adică preşedintele partidului, Cristian Ghinea sau Cătălin Drulă, dacă singura variantă pentru continuarea guvernării este Florin Cîţu. Însă conducerea USR nu a dat încă un mandat concret delegaţiei sale, iar decizia va fi luată cu câteva ore înainte de consultările de la Palatul Cotroceni. În echipa care merge să discute cu şeful statului sunt Dacian Cioloş, Dan Barna, Anca Dragu, Cristian Ghinea şi Stelian Ion. Numele fostului ministru al Justiţiei este surpriza de pe listă. Surse din conducerea USR au precizat că Stelian Ion va merge la Cotroceni cu rolul de a-i transmite lui Klaus Iohannis nemulţumirile formaţiunii faţă de relaţia USR-PNL, dar şi pentru a da un semnal că partidul nu face un pas în spate privind solicitările referitoare la noul premier.

PSD nu va merge cu nicio propunere de premier la consultările de la Palatul Cotroceni. Decizia a fost luată la nivelul liderilor partidului, dar va fi oficializată şi printr-un vot dat în şedinţa de azi a Consiliului Politic Naţional al formaţiunii. „Nu mergem în acest moment cu nicio propunere, pentru că vrem să vedem ce vrea preşedintele, în primul rând. Preşedintele este cel care s-a aflat în spatele cel puţin a unei părţi din această criză – cea politică, a girat-o, până la urmă, girându-l pe Florin Cîţu”, a fost explicaţia dată de Vasile Dîncu într-un interviu pentru Prima TV. De altfel, delegaţia PSD va fi compusă din Marcel Ciolacu, Paul Stănescu şi trei aleşi locali, ultimii având mandatul de a atrage atenţia privind modul în care se comportă Guvernul Cîţu cu primarii şi preşedinţii de CJ social-democraţi.

Orarul consultărilor

Prima delegaţie care va intra la consultări este cea a PNL, de la ora 12.00. Urmează delegaţia PSD, de la ora 13.00, apoi de la ora 14.00 vor fi cei de la USR. De la ora 16.00 încep discuţiile cu formaţiunile politice mai mici, adică Alianţa pentru Unirea Românilor, UDMR (de la 16.30) şi Grupul minorităţilor din Parlament (de la 17.00).

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite