Comunitatea maghiară din România, divizată pe tema alegerilor din Ungaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Apropierea alegerilor legislative din Ungaria, programate pe 3 aprilie, arată diviziunea comunităţii maghiare din România în ceea ce priveşte acest scrutin, una din principalele probleme fiind poziţionarea UDMR ca formaţiune care sprijină FIDESZ, partidul ce asigură coloana guvernării de la Budapesta.

Peste 70 de intelectuali români de origine maghiară, printre care Eckstein-Kovács Péter, fost parlamentar şi lider al Uniunii, antropologul Fosztó László, Gáspárik Attila (director al Teatrului Naţional din Târgu Mureş) sau sociologii Kozák Gyula şi Magyari Nándor László, au acuzat UDMR că a devenit reprezentantul FIDESZ în România şi că ar fi preluat o parte din temele Guvernului condus de Viktor Orban. „Nu trebuie şi nu vrem să ne temem de Bruxelles, de György Sörös, de migranţi sau de minorităţi sexuale! Nu avem nevoie de protecţie împotriva lor. Dorim dialog, nu discursuri alarmiste (...) Credem în respectarea principiilor democratice şi repudiem toate încercările de prejudiciere a procesului electoral, protestăm faţă de cumpărarea de voturi şi de fraudarea alegerilor”, arată o petiţie a intelectualilor împotriva poziţionării UDMR.

Ce îi uneşte şi ce îi desparte

Răspunsul UDMR a venit prin vocea lui Csoma Botond, liderul deputaţilor Uniunii. Acesta susţine că este normal ca „reprezentantul legitim al maghiarilor din România” să aibă relaţii bune cu FIDESZ, din moment ce este partidul care a dat Guvernul de la Budapesta. UDMR-istul subliniază că Viktor Orban nu a dat nicio indicaţie partidului despre ce politici ar trebui să promoveze şi cum să se comporte la guvernare. Csoma Botond punctează că UDMR a împrumutat unele politici, cum sunt cele legate de familie, dar a evitat teme precum migraţia sau raportarea la George Sörös.

„Evident au fost chestiuni în care FIDESZ s-a poziţionat categoric de partea noastră, ca de exemplu, în cazul şcolii catolice din Târgu Mureş, Ungaria a anunţat ferm că, dacă nu va fi şcoală, nu va sprijini aderarea României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). Prin negociere şi dialog, iată că acum avem şcoală. Nici pe plan european nu a fost nicio pretenţie faţă de UDMR din partea FIDESZ. Când FIDESZ a ieşit din Partidul Popular European, UDMR a rămas în continuare membru al formaţiunii politice, nu a trebuit şi nici n-a vrut să urmeze calea aleasă de FIDESZ. În retorica politică sau de campanie UDMR nu a folosit niciodată elemente referitoare la migraţie sau la György Soros”, a punctat Csoma Botond. Pe de altă parte, Budapesta a încercat să vină cu politici adresate maghiarilor de pe teritoriul României, în special în zona agricolă.

Circa 200.000 de români cu dublă cetăţenie au votat la ultimele alegeri legislative din Ungaria, peste 90% fiind susţinători ai FIDESZ.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite