Ciucă, mesaj la 101 ani de la înfiinţarea Institutului „Cantacuzino”: „Le mulţumesc specialiştilor pentru tot ceea ce fac pentru sănătatea publică”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Guvernul României
FOTO: Guvernul României

Cu prilejul împlinirii a 101 ani de la înfiinţarea Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară ‘Cantacuzino’, premierul Nicolae Ciucă le-a mulţumit specialiştilor pentru tot ceea ce fac pentru sănătatea publică şi pentru a menţine în top microbiologia românească, potrivit unui comunicat al Executivului.

„Înfiinţarea Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară ‘Cantacuzino’, moment de la care se împlinesc astăzi 101 ani, a reprezentat începutul unei activităţi de pionierat la acea vreme în România şi în lume, cercetarea în domeniul microbiologiei şi producţia de seruri şi vaccinuri împotriva bolilor contagioase, Institutul Cantacuzino devenind treptat un reper de elită în domeniul său de activitate.

Nobila misiune «de a promova sănătatea publică prin cercetare de înaltă calitate şi interdisciplinară» , după cum o descria chiar fondatorul institutului, profesorul Ion Cantacuzino, a devenit din ce în ce mai complexă, în pas cu descoperirile din medicină şi cercetarea microbiologică. Schimbarea de generaţii în rândul specialiştilor institutului s-a făcut menţinând la aceleaşi cote ridicate nivelul de performanţă ştiinţifică, chiar şi în perioadele mai dificile care au afectat condiţiile de finanţare, logistică şi funcţionare ale institutului”, a transmis premierul Ciucă, potrivit unul comunicat al Guvernului.

Nicolae Ciucă a subliniat că are încredere în relansarea Institutului Cantacuzino şi în expertiza specialiştilor săi, precizândă că „merită şansa de a-şi recâştiga prestigiul, în beneficiul sănătăţii publice”.

„Este o temă care mă preocupă, ca prim-ministru, şi m-a preocupat şi în mandatul de ministru al Apărării Naţionale. Apreciez în această privinţă eforturile care se fac pentru valorificarea expertizei profesionale de excelenţă şi a echipamentelor de ultimă generaţie din dotarea institutului, iar faptul că laboratorul specializat pe infecţii nosocomiale şi rezistente la antibiotice asigură din partea României rolul de laborator de referinţă în cadrul unui proiect finanţat de Comisia Europeană confirmă potenţialul Institutului Cantacuzino.

Pandemia a demonstrat cât de important este accesul rapid la tratamente eficiente şi adaptate la variantele noi de agenţi patogeni care apar. Este absolut necesară continuarea activităţilor de cercetare în domeniul microbiologiei şi a tradiţiei didactice din cadrul acestui institut, complementare misiunii sale de supraveghere epidemiologică şi îmi exprim toată deschiderea să sprijin iniţiativele de investiţii şi colaborare”, a mai transmis prim-ministrul.

Totodată, Nicolae Ciucă a precizat că susţine dezvoltarea de noi produse farmaceutice în cadrul institutului şi relansarea „celor care l-au consacrat în deceniile trecute, folosite cu succes pentru imunizarea mai multor generaţii”.

„Le mulţumesc specialiştilor Institutului Cantacuzino pentru tot ceea ce fac pentru sănătatea publică şi pentru a menţine în top microbiologia românească. Le urez succes în misiunea  de a proteja sănătatea publică şi de a duce mai departe tradiţia institutului!”, a conchis şeful Executivului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite