Chiar aşa: cum ar fi dacă preşedintele Iohannis ar convoca un referendum fix pentru data alegerilor europarlamentare

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consultarea de astăzi de la Cotroceni nu ar trebui să fie despre întrebarea de la referendum, ci dacă un astfel de referendum chiar poate face mai mult bine decât rău. Marele risc al acestui referendum pentru iniţiator este să nu fie validat. Imaginaţi-vă ce mare cadou politic primeşte PSD dacă nu se îndeplineşte cvorumul şi cât de legitimaţi vor fi apoi cei din coaliţia aflată la guvernare să îşi continue iniţiativele de slăbire a justiţiei.

Prezent la o dezbatere în cadrul festivalului de film One World Romania, preşedintele Klaus Iohannis a aruncat săptămâna trecută în spaţiul public ideea organizării unui referendum care să aibă loc în ziua alegerilor europarlamentare, pe 26 mai, punctând că „este aproape hotărât“ să îl convoace.

Mulţi l-au criticat că e nesigur, ba chiar i-au spus „aproape-preşedintele“, dar mie mi-a părut că îşi pregăteşte terenul astfel încât să le lase românilor de înţeles că nu e 100% decizia lui şi că asta vrea de fapt o ţară întreagă, iar el e doar cel care face dorinţa naţiunii posibilă. Aşa au apărut consultările cu societatea civilă care au loc astăzi la 15:00.

De altfel, ce faci când eşti într-o poziţie decizională şi vrei să legitimezi o decizie pe care deja ai luat-o? Te consulţi doar cu cei care ştii că ar fi de acord cu tine. Sper să nu se supere prietenii mei din societatea civilă, dar ei nu au nicio vină. Ştiu că sunt de bună credinţă şi că merg la Cotroceni nu doar să se pozeze cu preşedintele. Dar nu asta e discuţia, ci dacă aceşti colegi au tăria să îi arate lui Klaus Iohannis şi partea celalaltă a referendumului.

Din punct de vedere politic, marele risc al acestui referendum pentru iniţiator este să nu fie validat. De ce credeţi că Dragnea afirmă pe unde prinde că abia îl aşteaptă? Privind şi ascultând poziţiile pesediştilor din ultimele zile, cred că armata lui Dragnea va boicota referendumul lui Iohannis, că aşa va fi etichetat şi chiar aşa este în ciuda schemei de imagine pe care o coace preşedintele zilele astea, urmând să le ceară votanţilor să nu gireze un referendum care îl poate pune pe Iohannis în aceeaşi lumină în care a fost pus Traian Băsescu de PSD în vremea cruciadei USL.

Apoi, întrebarea e vitală. Care să fie aceea astfel încât să fie şi înţeleasă de tot poporul, dar şi cât mai puţin cretină? Poate întreba preşedintele dacă trebuie continuată sau nu lupta anticorupţie? Ar fi o mare greşeală căci ar da apă la moară tocmai adversarilor săi, pe lângă faptul că ar intra în istorie cu asta, punând sub semnul întrebării lupta împotriva corupţiei. Imaginaţi-vă ce mare cadou politic primeşte PSD dacă nu se îndeplineşte cvorumul şi cât de legitimaţi vor fi apoi cei din coaliţia aflată la guvernare să îşi continue iniţiativele de slăbire a justiţiei. Pericolul este uriaş, iar situaţia de faţă îmi aduce aminte de felul în care a luat naştere marea consultare naţională britanică referitoare la Brexit, cu un David Cameron care a vrut să câştige capital electoral deschizând cutia pandorei. În schimb, din cutie a ieşit o surpriză şi, odată cu ea, premierul definitiv de pe scena politică.

Din punct de vedere social, un astfel de referendum nu poate decât să ne dezbine. Nu ştiu care este semnalul clar pe care cică românii vor să îl dea, invocat de preşedinte la dezbaterea de săptămâna trecută, însă genul acesta de consultări naţionale de tipul alb-negru vor turna gaz pe foc şi ne vor îndepărta şi mai mult de la temele care ar trebui să ne preocupe. O justiţie independentă este categoric o temă importantă, dar hai să mai discutăm şi despre educaţie, despre alienarea românilor la locul de muncă, despre sărăcia lucie de care unii vorbesc doar la alegeri ca să profite electoral din asta, despre exodul masiv al tinerilor, despre oraşele poluate şi acaparate de rechinii imobiliari, despre cum bogaţii se tot îmbogăţesc, iar cei aflaţi în nevoie sunt arătaţi din ce în ce mai mult cu degetul şi aşa mai departe.

Românii nu (mai) sunt atât de uşor de manipulat, iar referendumul pentru familie de astă-toamnă ar trebui să dea de gândit oricărui politician, factor decident sau grupare care are de gând să facă o consultare naţională pentru a-şi valida procentele ori pentru a câştiga altele noi. Culmea e că în cazul de faţă, admiţând că acest referendum chiar ar scoate noi votanţi sau nehotărâţi la europarlamentare (să fim serioşi, ăsta e scopul final!), nu Iohannis ar fi marele câştigător, ci alianţa USR-PLUS. Voturile suplimentare merg la Cioloş, nu la Iohannis sau PNL, iar asta ar întâri puterea de negociere şi mai ales scorul electoral pentru primul dintre ei.

Aşadar, păstrând proporţiile, mare atenţie ca referendumul pentru justiţie să nu fie pentru noi nimic altceva decât Brexit doi!

P.S.: mă înclin anticipat în faţa civililor care la Cotroceni au pus pe tapet şi aceste scenarii.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite