Calcule şi jocuri de culise. Cum arată structura conducerii Parlamentului şi cum poate fi explicat eşecul stabilirii calendarului moţiunii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
PNL, o parte din PSD şi UDMR tărăgănează discuţia despre calendarul privind moţiunea de cenzură.  FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
PNL, o parte din PSD şi UDMR tărăgănează discuţia despre calendarul privind moţiunea de cenzură.  FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Absenţa liberalilor, sprijinită de lipsa unor social-democraţi şi a UDMR-iştilor, a dus la lipsa cvorumului de şedinţă a Birourilor Permanente reunite, structură care ar fi trebuit să decidă calendarul moţiunii de cenzură.

Birourile Permanente reunite au un număr total de 26 de membri. În mod normal, Coaliţia are majoritatea, însă şi PSD cu AUR au un număr considerabil de oameni, 10 la număr. 

Structura pe partide este următoarea: opt membri PNL, opt membri PSD, cinci membri USR-PLUS, AUR are doi membri, UDMR are doi membri, iar Grupul minorităţilor un deputat. 

La ultima încercare de ţinere a şedinţei, la aceasta au participat 12 din 26 de membri. Potrivit unor surse participante, structura pe partide a celor prezenţi a fost: cinci de la USR PLUS, patru de la PSD, doi la AUR şi unul de PNL, adică Ludovic Orban, care este şi preşedintele Camerei Deputaţilor. 

Prin urmare, au lipsit patru social-democraţi, şapte liberali, cei doi UDMR-işti şi reprezentantului minorităţilor. George Simion, copreşedinte al AUR, a nominalizat trei dintre cei patru social-democraţi absenţi: „Firea, Suciu - care este şi secretar al Camerei, Cazanciuc, toţi au lipsit. De ce s-a întâmplat asta? De ce nu s-au prezentat? Aseară au lipsit 4 de la PSD”, a declarat George Simion. 

Miza boicotului, tergiversarea susţinerii moţiunii

Potrivit unor surse politice, echipa Cîţu caută să boicoteze cât mai mult şedinţele de BP. De ce? Pentru că termenele în ceea ce priveşte moţiunea de cenzură curg din momentul de la discutarea acesteia în Birourile Permanente reunie. Aşadar, termenul de maxim cinci zile a citirii moţiunii, iar apoi a termenului de trei zile de dezbatere şi votare a acesteia, încep să fie calculate din momentul discutării moţiunii în BPR. Dacă astăzi era cvorum, data votului privind moţiunea de cenzură era 9 septembrie (joi), în cazul variantei rapide, sau 11 septembrie (sâmbătă). 

Prin tergiversarea şedinţei de BPR moţiunea de cenzură poate fi împină până peste două săptămâni. De asemenea, echipa Cîţu ar vrea să conteste o parte din semnăturile AUR de pe moţiunea de cenzură, sub pretextul că unele nu ar fi putut fi date, pentru că membrii erau în afara ţării, susţin surse politice pentru „Adevărul”. Dacă o parte din semnături nu ar fi în regulă s-ar ajunge la situaţia în care nu ar exista numărul de 117 de semnături minime depunerii moţiunii de cenzură.

Politică

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite