Alegeri parlamentare 2020. Traian Băsescu: USR e un partid neo-marxist. Sunt infinit mai  apropiaţi ideologic de PSD decât de PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarul Traian Băsescu a fost prezent vineri la Adevărul Live, unde a vorbit despre şansele PMP de a treace pragul la alegerile parlamentare 2020, precum şi despre cum va arăta noua majoritate guvernamentală în viziunea sa. Acesta nu s-a ferit apoi să critice USR, pe care-l consideră ideologic mai apropiat de PSD decât de PNL.

Adevărul: De ce nu ar vota populaţia celelalte partide?
Traian Băsescu:
Eu nu spun să nu voteze celelalte partide, fiecare partid are electoratul lui. PMP e un partid care nu a fost niciodată în alianţă cu PSD. E un partid absolut curat. Deşi PMP e partid parlamentar, nu a existat niciun moment în care între PMP şi PSD să fi intervenit în Parlament măcar o mică înţelegere. E un partid care a ţinut mult la imaginea lui ca partid de dreapta.

În ultima perioadă am văzut lideri PMP ieşind şi luând poziţie în scandalul iscat de contestarea de către ÎPS Teodosie a pelerinajului. A fost o dispută între autorităţi şi Teodosie şi am văzut PMP luând poziţie.
În programul nostru creştinismul e una din valorile pe care le susţinem. În al doilea rând, cel puţin la pelerinajul de la peştere Sf. Andrei era după 2 pelerinaje. La amândouă Biserica s-a dovedit un excepţional organizator. Nu au fost cozi, s-au respectat regulile. De aceea a fost o surpriză pentru noi interdicţia atât de fermă dată de Guvern. Numai că forţele de ordine, Jandarmeria, au fost mai înţelegătoare. S-a desfăşurat şi acest palerinaj în deplină ordine. De aceea a fost şi reacţia mea în care am spus că trebuiesc discuţii între Guvern şi Biserică. Această corespondenţă de la distanţă nu face decât să dea impresia că am avea un Guvern împotriva Bisericii, ceea ce nu cred că e adevărat. Nu cred că Ludovic Orban e un ateu împotriva Bisericii. Interdicţia asta s-a dat într-un moment foarte nepotrivit. S-a petrecut într-un moment în care mai toţi ştim pe cineva bolnav de COVID-19. Românii, chiar dacă nu sunt practicanţi, spun un Doamne Ajută. Momentul în care Guvernul s-a trezit cu o interdicţie a fost total nepotrivit. 

S-a adoptat o strategie naţională de vaccinare. Dvs o să vă vaccinaţi?
Primul!. Eu cred că voi veni vaccinat de la Bruxelles. Acolo parlamentarii pot să-şi facă săptămânal testul COVID. Am căutat vaccinul anti-gripal în toate farmaciile din Europa, nu l-am găsit, iar Parlamentul European a asigurat vaccinarea europarlamentarilor. La Comisia de mediu şi sănătate au fost invitaţi cei de la Oxford care au fost într-un stadiu foarte avansat al vaccinului. Managerii laboratoarelor unde s-a realizat vaccinul ne-au explicat pe larg procesul de validare a acestui vaccin şi de acolo am ştiut că se va face în două tranşe. Deci nu e o singură doză, sunt două. Acelaşi lucru îl spun şi americanii şi nemţii şi israelienii care au realizat vaccinuri. Sunt două variante. Să păstrezi vaccinul la -80 de grade e foarte grade. Dar e şi un vaccin care poate fi păstrat la -20 de grade. Cred că administraţia de la Bucureşti ar trebui să insiste să primească o cotă mai mare din al doilea pentru că Germania are o altă cotă tehnologică, i-ar fi mai uşor să-l ţină la -80. Logistica pentru acest vaccin e vitală. Dacă nu reuşeşti să-l ţii la temperatura potrivită e ca şi cum i-ai face omului un vaccin cu apă. Din câte ştiu, ne va fi greu să avem această logistică pentru păstrarea vaccinului la -80 de grade şi să-l şi putem face. Apariţia vaccinului şi începerea vaccinării nu pune capăt vaccinului. Ca să fie eficient, trebuie vaccinarea a 60-70% din populaţie. Abia atunci poţi spune că sistemul de vaccin funcţionează ca o barieră. Deci 2021 va fi un an tot sub semnul pandemiei şi al restricţiilor.

Cum convingem 13 milioane de români să se vaccineze?
Scoţând proştii de pe posturile de televiziune. Cei care propovăduiesc că nu trebuie să ne vaccinăm ar trebui scoşi pentru că fie sunt proşti fie rău-voitori. Televiziunile nu au de ce să promoveze asemenea aberaţii. Nu se poate să se dea greş. Mai ales că a fost realizat simultan în mai multe laboratoare. Ceea ce înseamnă că e o realitate dumul de realizare al vaccinului.

BOR ar trebui implicată în campania de vaccinare? Sunt câţiva preoţi care sunt împotriva vaccinării.
Sunt preoţi şi preoţi. Trebuie făcută o discuţie la nivelul Patriarhului care să facă o analiză cu episcopii cum pot sprijini poporul român să scape de această pandemie. Suntem într-o pandemie, a apărut acest virus necunoscut care uitaţi-vă că e mai bine de un an de când a apărut şi încă nu s-a găsit tratamentul pentru el. Variantele de tratament se schimbă la fiecare trei luni. Constată că ce au făcut în spitale nu e cea mai bună soluţie şi că sunt altele. Până şi medicamentele făcute de Donald Trump sunt negate în ziua de astăzi. Singura certitudine pe care o avem este vaccinul. Tratamentul nu-l ghicesc cei mai luminaţi dintre luminaţi. Marea problemă e că după ce se va face în vreo doi ani vaccinarea, problema e că dacă apare alt virus necunoscut. Trebuie să fim pregătiţi pentru ce-i mai rău. Dacă ne trezim cu un virus care atacă ficatul? Lumea civilizată trebuie să se pregătească pentru soluţii.

Să revenim la politică. Ce va fi de duminică încolo? Cum vedeţi aşesarea în viitorul Parlament?
E cea mai grea întrebare. Nici eu nu am o imagine clară a ceea ce se poate întâmpla. Eu merg pe câteva variante incomplete toate. Primar ar fi o coaliţie de guvernare PNL-PMP-UDMR, plecând de la miezul creştin-democraţiei şi a faptului că toate cele trei partide sunt membre PPE. Dar foarte probabil mai trebuie ceva. Ar fi bine dacă PMP face un scor bun, să vină cu o contribuţie de 8-10%, plus UDMR care întotdeauna face un 7%. Îţi mai trebuiesc minorităţile şi ai închis cercul de 50%. Văd şi o variantă PSD-USR. Uitaţi-vă la mine, nu excludeţi.

Vă rog să argumentaţi. Ei spun că se urăsc sincer.
Se urăsc dar se votează. USR l-au votat pe Iordache la Comisia Administrativă. S-aui vândut pentru o poziţie de adjunct al lui Iordache. Sunt două imagini cu care voi pleca din politică. Un mitic la Iaşi, la prima suspendare în care la gard stătea un om în vârstă, am poza lui, şi avea o plăcuţă pe care scria Traiane nu eşti singur, sunt cu tine. Acel fundal de 50.000 de oameni care ajungea din Piaţa Unirii din Iaşi până la Mitropolie. Iar a doua imagine care-mi rămâne în memorie e acel miting din Piaţa Victoriei, seara când s-au aprins telefoanele. Prin acel vot pentru Iordache, s-au stins telefoanele. Erau telefoanele pentru USR, le-au stins. Au arătat că sunt gata de negocieri pe care nici PMP nu s-au gândit să le facă. PMP nu a căzut în această campanie. Iordache, cel care a generat lanternele din Piaţa Victoriei, a ajuns preşedinte legislativ pe viaţă.

Ei ar putea spune că aveţi ceva cu ei pentru că nu au vrut PMP în alianţă la Bucureşti.
Am şi uitat. Sunt mărunţişuri din astea de partide care nu conceptualizează politică. Nu are legătură. În zona ideologică, USR e infinit mai apropiat de PSD decât de PNL. E un partid progresist, acest curent care-l are în vârf pe Macron şi acţionează în Parlamentul European. E un partid neo-marxist care vizează ca ţintă electorală muncitorimea funcţionărească. Deci gulerele albe din multinaţionale şi administraţia locală.

Şi unde se întâlneşte cu PSD?
Păi cine măreşte salariile? Aici se întâlnesc. În susţinerea acestei categorii de funcţionărime plus pensionare. Plus, aduceţi-vă aminte când se propunea în primele zile să trăim la comun, exact ce propunea Ceauşescu. Deci USR e clar un partid neo-marxist care e mai apropiat ideologic de PSD decât de dreapta. Ei vor merge pe să dăm salarii la funcţionari.

Trebuie să luăm în calcul şi formula PNL-USR-PLUS. 
Multe formule mi-am dorit şi eu. Nu întotdeauna ce vrea preşedintele se şi întâmplă. Primul imediment va fi că USR nu-l va accepta pe Orban premier, ci îl va vrea pe Cioloş. Ăsta e comandamentul progresist dinspre Elize. Ceea ce nu se imposibil relaţia cu PSD. PSD va fi pregătit să-i dea lui Cioloş mandatul de premier dacă asta va fi soluţia să vină la guvernare. Ieri sau exact ieri Cioloş spunea ce bine se înţelege cu Ponta, Dîncu. Deci a pregătit terenul. Am învăţat în politică că nimic nu e imposibil. Am zis că niciodată nu o să-l numesc pe Ponta premier. Şi m-am trezit cu el într-o alianţă de 68%.

PNL-PSD nu vedeţi posibil?
Nu cred că o va lăsa Iohannis, chiar dacă el însuşi a fost propus prim-ministru de PSD şi PNL. Cred că s-ar descalifica pe loc dacă ar moşi o asemenea alianţă după ce de şase luni duce o campanie cruntă de decredibilizare a PSD. Nu am îneţes foarte bine de ce a tăiat această punte. Până la urmă sunt situaţii în care nevoia de a da ţării un guvern de obligă să faci lucruri pe care nu vrei să le faci. Nu suntem într-un moment în care toate lucrurile sunt roz. Suntem într-un moment de criză, urmează să resimţim şocul crizei sanitare.

Ar face PMP o coaliţie cu PNL şi USR-PLUS?
Da. Singura restricţie e PSD. Nu am făcut niciodată alianţe cu PSD. Dacă s-ar realizat o alianţă PSD-PNL, nu am intra chiar dacă am fi invitaţi. Cu USR, PMP nu are nimic. Nu ar reuşi să-şi impună linia marxistă ci ar domina linia european, linia creştin-democrată.

Aţi făcut parte din celebra guvernare CDR. Am senzaţia că după alegerile de duminică s-ar putea să ne întâlnim cu un nou CDR. E posibil?
Eu sper că va putea fi evitată. Partidele nu au făcut o înţelegere dinainte de alegeri. Va fi o înţelegere pe program. Aici va trebui făcute concesii. Dar de exemplu dacă ar fi o guvernare PNL-USR-PMP-UDMR, asta ar asigura o majoritate largă. Partidele nu s-au angajat înainte de alegeri ci vor discuta cu cifrele, portofoliile şi priorităţile fiecăruia pe masă. Într-o astfel de formulă în mod categoric PNL şi PMP ar reuşi să impună propria ideologie. Nu este formula CDR care a venit dinainte, noi cu 15.000 de specialişti, aveau alianţa făcută. PD-ul s-a comportat ca un partid liber, nu eram în convenţie, cee ace ne-a permis să avem alte abordări.

Dvs l-aţi felicitat pe Joe Biden pentru alegerea în funcţia de preşedinte al SUA?
Eu am avut curaj să spun dinante că aş vrea să fie Biden preşedinte în timp ce toţi tropăiau cu izolaţionismul lui Trump. Nu l-am felicitat dar el ştie că m-am bucurat. Nu am vrut să fiu în corul acela de sărumâna stăpâne. El ştie, relaţia noastră e veche.

Biden este reprezentantul democraţilor. Despre democraţi se spune, sau sunt acuzaţi de republicanii din SUA că sunt exact acei progresişti de care vorbeaşi dvs. 
Nici vorbă. Astea sunt poveştile de bătălie de campanie. Să vedem democraţii. În timpul republicanilor s-a stabilit scutul anti-rachetă să fie amplasat în Polonia şi Cehia. A venit Obama, lăsând politica externă în mâna lui Biden şi adjunctul secretarului de stat pentru politică externă, împreună cu Biden sunt cei care au reaşezat scutul. Atunci au spus nu. Deci democraţii cu Biden în mână, au spus că scutul e România-Polonia. Tot ei, în summitul NATO din 2014, acolo s-a stabilit prepoziţionare de armament pe flancul estic astfel încât să fie trimişi doar militarii, armanentul să fie deja poziţionat. Meritul lui Trump e că nu a împiedicat acest program. Să luăm notă de faptul că la summitul din Ţara Galilor s-a stabilit că Marea Neagră e o zonă de maximă securitate pentru NATO. În guvernarea lui Obama şi Biden. Şansa noastră e că Biden înţelege priorităţile de securitate a flancului estic a UE şi a NATO.

Poate fi Joe Biden un lider mondial?
M-am întâlnit cu el de foarte multe ori, de opt sau nouă ori, pe discuţii extrem de serioase. Biden a fost un receptor extraordinar al poziţiei noastre cu riscurile de la Marea Neagră. A înţeles foarte bine şi s-a văzut că aveam dreptate. Cu privire la liderul lumii, pe mine sau orice român nu cred că-l interesează dacă Biden e liderul lumii. Ne interesează ca America să fie liderul global. Dacă SUA se retrate în cochilie, lumea rămâne pe mâna Rusiei şi a Chinei. Rusia încă nu are o triadă globală. Are diplomaţie, armată, însă nu are o economie. China le are pe taote trei, dar la un nivel mai scăzut. M-aş bucura ca America să reintre în jocul global.

Banii de la UE s-au blocat. Ungaria şi Polonia se opun procesului de alocare a banilor din motive ce ţin mai mult de politica lor internă. Cum vedeţi rezolvarea acestei crize? Când vor veni banii?
E o falsă problemă că se blochează banii. Soluţia UE e simplă. Din ţările care primesc granduri, deci cei 30 de mld, nu se repartizează Ungariei şi Poloniei. Deci sunt scoase din socoteală. Iar banii vin celor care înţeleg că respectarea statului de drept e o valoare agreată de toţi atunci când au vrut să devină membri UE. De fapt aici e problema Ungariei şi Poloniei. Decizia PE de a impune ca banii să fie alocaţi şi condiţionaţi de respectarea statului de drept. Acum vine un lucru sensibil, unde Polonia şi Ungaria au dreptate. Definiţia statului de drept. Vreţi stat de drept, foarte bine, dar eu nu vreau să-mi vină trei de la Bruxelles să discute cu ONG-uri şi pe urmă să spună că nu am stat de drept. Să vedem care sunt criteriile de etichetare a unui stat că e stat de drept. Aici au perfectă dreptate şi România ar trebui să fie mai circumspectă în a acuzat Polonia şi Ungaria. Dacă România nu a avut curajul ăsta, e bine că s-au găsit două state care au făcut-o. Şi noi am avut rapoarte MCV care s-au făcut din discuţii cu ONG-uri. După mine Polonia şi Ungaria au greşit în modul de comportare. Au greşit în abordare, nu în fondul problemei. Uniunea a găsit soluţia, exclude Polonia şi Ungaria din acordarea de bani şi cu asta basta. N oi vom primi banii, nu ne opreşte nimeni.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite