Prelungirea stării de urgenţă a fost votată de Parlament, însă PSD a modificat decretul lui Iohannis. Guvernul, obligat să vină la raport. PSD încă are majoritate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcel Ciolacu şi Ludovic Orban se faultează reciproc  Foto: Alexandru Dobre / Mediafax
Marcel Ciolacu şi Ludovic Orban se faultează reciproc  Foto: Alexandru Dobre / Mediafax

Parlamentul a aprobat prelungirea stării de urgenţă, însă PSD a completat decretul preşedintelui Klaus Iohannis cu câteva amendamente, dovedind încă o dată că are majoritate parlamentară, deşi, teoretic, se află în opoziţie. Prin urmare, Guvernul Orban e obligat să vină la raport în faţa Parlamentului la fiecare 7 zile. PNL susţine că demersul PSD e neconstituţional şi ia în calcul să sesize CCR.

UPDATE Ora 13.30. Şedinţa s-a terminat. 

UPDATE Parlamentul votează decretul prezidenţial privind prelungirea stării de urgenţă, cu completările impuse de PSD. 

Rezultatul votului final: 439 de voturi: 404 pentru, 29 împotrivă şi cinci abţineri. Un parlamentar nu a votat.  Hotărârea a fost adoptată. Starea de urgenţă a fost prelungită cu 30 de zile în forma dorită de PSD, care a completat decretul prezidenţial. 

Ce a adăugat PSD la decretul prezidenţial: 

  • Durata restrângerii exerciţiului unor drepturi şi libertăţi nu poate depăşi durata stării de urgenţă. Modificarea, completarea sau abrogarea, după caz, a unor dispoziţii prevăzute în acte normative cu putere de lege, motivate de prevenirea şi combaterea epidemiei COVID-19 se dispune numai prin acte normative cu putere de lege (actele cu putere de lege sunt legile şi ordonanţele de urgenţă, nu şi ordonanţele militare - n.r).  
  • Pe durata stării de urgenţă, Guvernul va acţiona pentru deplina respectare şi aplicare a Convenţiei pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale.   
  • Pe perioada stării de urgenţă, periodic, la fiecare 7 zile, sau ori de câte ori este necesar, Guvernul prezintă Parlamentului un raport cuprinzând măsurile adoptate sau preconizate pentru prevenirea şi combaterea epidemiei COVID-19 şi motivele care le-au determinat.  
  • În termen de 30 de zile de la încetarea stării de urgenţă, Guvernul va prezenta Parlamentului un raport complet privind măsurile adoptate pe perioada stării de urgenţă pentru prevenirea şi combaterea epidemiei COVID-19, măsurile care au restrâns exerciţiul unor drepturi sau libertăţi fundamentale şi măsurile cu caracter economic şi social, temeiurile care au determinat luarea măsurilor şi efectele produse. În termen de 60 de zile de la încetarea stării de urgenţă, Curtea de Conturi va efectua un control al modului de gestionare a resurselor publice pe perioada stării şi va prezenta Parlamentului un raport cuprinzând cele constatate, concluzii şi propuneri.

UPDATE Se dezbate hotărârea Parlamentului privind aprobarea prelungirii stării de urgenţă. Miza: cele patru amendamente depuse de PSD la decretul prezidenţial, care taie din puterea Guvernului pe timpul crizei. PNL ar vrea adoptarea decretului fără completările impuse de PSD. 

Florin Roman (PNL) şi Cătălin Drulă (USR) au cerut vot pentru eliminarea articolelor PSD.

Rezultatul votului: 441 de voturi: 180 pentru eliminarea articolelor, 254 împotrivă, 7 abţineri. Propunerea PNL-USR a fost respinsă. Prin urmare, completările PSD la decretul prezidenţial au rămas în vigoare, încă o dovadă că PSD încă are majoritate în Legislativ. Guvernul Orban va trebui să vină la raport în faţa Parlamentului pentru a prezenta măsurile luate împotriva COVID-19.

***

UPDATE Robert Cazanciuc, preşedintele interimar al Senatului: Trebuie să evităm cu orice preţ să nu apară băieţii deştepţi ai stării de urgenţă. M-aş bucura dacă în noaptea de Înviere, toate televiziunile, toate radiourile, ar putea transmite acelaşi mesaj, astfel încât noi, oriunde ne-am afla, să putem spune simplu: Hristos a Înviat! 

UPDATE Călin Popescu Tăriceanu, lider ALDE: Actuala stare de urgenţă instituie o discriminare degradantă, umilitoare, pentru persoanele de peste 65 de ani. Grija pentru cei în vârstă e una firească, dar nu trebuie să se manifeste aşa. Parlamentul nu poate rămâne indiferent la derapajele autoritare şi iliberale ale actualului Executiv. ALDE va vota contra acestui decret. 

UPDATE Marius Paşcan, liderul deputaţilor PMP: Câtă vreme pandemia nu şi-a atins apogeul, măsurile de distanţare socială trebuie păstrate. E singura cale de a limita proporţiile unui dezastru. În nicio ţară a UE nu s-a ridicat starea de urgenţă. PMP pune în prim plan sănătatea românilor, deci votează decretul prezidenţial. Domnilor miniştri, acţionaţi hotărât şi repsonsabil, astfel încât economia României să nu se prăbuşească. 

UPDATE Varujan Pambuccian, liderul minorităţilor naţionale: Grupul nostru parlamentar va vota acest decret. Nu are sens să discutăm de ce e nevoie să prelungim starea de urgenţă. Pe de altă parte, discuţia pe care o aveţi exprimă o nemulţumire a Parlamentului faţă de modul în care Guvernul acţionează în aceste zile. E o mare eroare: Guvernul îşi asumă de unul singur o serie de lucruri. Nu ştiu dacă e bine să faci acest lucruri într-o perioadă atât de dificilă. Ia decizii fără să consulte pe absolut nimeni, nici măcar pe preşedintele României. Există un blocaj între Parlament şi Guvern, pe care nu e bine să-l continuăm în acest fel. Pierdem cu toţii. 

UPDATE Kelemen Hunor, lider UDMR: E nevoie în continuare pentru decretarea stării de urgenţă, deci vom vota decretul. Nicio democraţie din UE, afectată mult mai grav de pandemie, nu au cerut derogări de la aplicarea Convenţiei drepturilor omului, aşa cum a făcut-o Guvernul Orban. Şi am văzut cea mai sinistră decizie a ministrului de Interne, care a semnat o înţelegere cu o entitate privată prin care a anulat efortul a milioane de cetăţeni. E nevoie ca Executivul să vină în faţa Parlamentului pentru a prezenta măsurile luate, inclusiv ordonanţele militare. Nu există încredere în acest guvern. 

UPDATE Victor Ponta, lider ProRomânia: M-am săturat să auzim politiceni care nu sunt de acord cu Guvernul şi cu preşedintele, dar totuşi votează decretul. Noi suntem consecvenţi. Preşedintele şi Guvernul său refuză să ataşeze la acest decret un plan de redresare a economiei. Nu există un asemenea plan şi nu există. Criza economică ne va afecta mai mult decât pandmeia. 1 mai trebuia să fie o zi simbolică în care România trebuia să se întoarcă la muncă. 

UPDATE Dan Barna, preşedinte USR: Vom vota pentru decretul preşedintelui. Aceasta este atitudinea raţională. Sperăm că nu va fi nevoie de încă un decret. Guvernul să înceteze să ia aceste voturi ca pe nişte cecuri în alb. Vedem miniştri care se contrazic cu alţi miniştri sau care încasează scatoalce de la preşedinte. Noi vorbim de solidaritate doar în mediul privat, motoarele creşterii economice cu care s-a mândrit fiecare guvern. Pare că Guvernul vrea să înlocuiască starea de urgenţă cu starea de faliment. Se gândeşte Guvernul cum va arăta Românai după pandemie? Nu avem un răspuns. 

UPDATE Daniel Fenechiu, senator PNL: Unii sunt deranjaţi de faptul că Guvernul a gestionat impecabil această criză. Toate şmecheriile prin care încercaţi să adăugaţi la lege, la Constituţie, printr-o hotărâre a Parlamentului nu au fundament juridic.Ne-am fi dorit ca decretul preşedintelui să nu aibă cele patru adăugiri.  

UPDAT Ioan Cupşa, senator PNL: Hotărârea Parlamentului este neconstituţională şi poate duce la un conflict de natură constituţională. Măsurile pe care le luăm pot face diferenţa între viaţă şi moarte. Vă rugăm să eliminaţi articolele din hotărâre. 

UPDATE Marcel Ciolacu, prin telefon, către Titus Corlăţean: Vă rugăm!

Titus Corlăţean, senator PSD: Mă rugaţi ce?

Marcel Ciolacu: Să luaţi cuvânul. 

Corlăţean: Când voi lua cuvântul? Scuzaţi-mă domnule preşedinte, e un decalaj. 

UPDATE Florin Roman, liderul deputaţilor PNL: Solicităm adoptarea decretului privind prelungirea stării de urgenţă în forma transmisă de preşedintele Klaus Iohannis, exact ca la primul decret. Atunci aţi acceptat ideea că decretul prezidenţial nu poate fi modificat, acum aţi schimbat regulile peste noapte. Prin urmare, vă rugăm să supuneţi la vot eliminarea articolelor din proiectul de hotărâre (articole propuse de PSD şi adoptate de Comisiile Juridice - n.r.). 

UPDATE Ora 12.00. A început şedinţa Parlamentului. Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor, e la prezidiu. 

***

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat prelungirea stării de urgenţă cu încă 30 de zile, precizând că pericolul nu a trecut, iar o relaxare a restricţiilor, cum cer ”cu inconştienţă” unii politicieni, ar duce la o creştere vertiginoasă a cazurilor după sărbătorile de Paşti. 

Comisiile juridice din Parlament au propus plenului încuviinţarea decretului de prelungire a stării de urgenţă emis de preşedintele Klaus Iohannis, însă au adăugat, la propunerea PSD, patru puncte la decretul pezidenţial: 

  • Durata restrângerii exerciţiului unor drepturi şi libertăţi nu poate depăşi durata stării de urgenţă. Modificarea, completarea sau abrogarea, după caz, a unor dispoziţii prevăzute în acte normative cu putere de lege, motivate de prevenirea şi combaterea epidemiei COVID-19 se dispune numai prin acte normative cu putere de lege (actele cu putere de lege sunt legile şi ordonanţele de urgenţă, nu şi ordonanţele militare - n.r).  
  • Pe durata stării de urgenţă, Guvernul va acţiona pentru deplina respectare şi aplicare a Convenţiei pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale ratificată prin Legea nr. 30 din 18 mai 1994, publicat în Monitorul Oficial nr. 135 din 31 mai 1994.  
  • Pe perioada stării de urgenţă, periodic, la fiecare 7 zile, sau ori de câte ori este necesar, Guvernul prezintă Parlamentului un raport cuprinzând măsurile adoptate sau preconizate pentru prevenirea şi combaterea epidemiei COVID-19 şi motivele care le-au determinat.  
  • În termen de 30 de zile de la încetarea stării de urgenţă, Guvernul va prezenta Parlamentului un raport complet privind măsurile adoptate pe perioada stării de urgenţă pentru prevenirea şi combaterea epidemiei COVID-19, măsurile care au restrâns exerciţiul unor drepturi sau libertăţi fundamentale şi măsurile cu caracter economic şi social, temeiurile care au determinat luarea măsurilor şi efectele produse.  În termen de 60 de zile de la încetarea stării de urgenţă, Curtea de Conturi va efectua un control al modului de gestionare a resurselor publice pe perioada stării şi va prezenta Parlamentului un raport cuprinzând cele constatate, concluzii şi propuneri.
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite