Zece zile cruciale pentru soarta războiului. Fostul şef al trupelor SUA din Europa prevede că foarte curând ruşii vor avea probleme în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Generalul-locotenent (r) Ben Hodges
Generalul-locotenent (r) Ben Hodges

Generalul-locotenent (r) Ben Hodges, fostul comandant al forţelor terestre americane dislocate în Europa, prezice că următoarele 10 zile vor fi cruciale pentru soarta războiului din Ucraina, ruşii fiind în criză de timp, muniţie şi forţă de lovire.

La rândul lui, generalul român Alexandru Grumaz este de părere că ruşii nu vor putea fi ajutaţi nici de mercenarii sirieni şi nici de luptătorii ceceni aduşi recent pe câmpul de luptă.

Generalul-locotenent (r) Ben Hodges a publicat un articol în care prezice că următoarele 10 zile vor fi cruciale pentru soarta războiului din Ucraina. „Ruşii au probleme şi ştiu acest lucru. De aceea au cerut ajutorul Chinei şi de aceea recrutează acum sirieni”, scrie fostul comandant al forţelor terestre americane dislocate în Europa.

„Generalii ruşi sunt în criză de timp, muniţie şi forţă de lovire. Acest lucru nu se bazează pe nicio informaţie din interior, este clar din informaţiile din surse deschise şi din propria mea experienţă. S-ar putea să mă înşel, dar am încredere în această evaluare. Un avertisment esenţial la evaluarea mea este că noi, Occidentul, în frunte cu SUA, trebuie să accelerăm şi să extindem sprijinul pe care îl acordăm Ucrainei la scara şi cu sentimentul de urgenţă al podului aerian de la Berlin (iunie 1948-mai 1949). Ei au nevoie de arme şi muniţie pentru a distruge rachetele, rachetele de croazieră şi artileria cu rază lungă de acţiune care provoacă cele mai multe pagube în oraşele ucrainene, precum şi de informaţii pentru a localiza aceste sisteme şi de capacitatea de a lovi navele marinei ruseşti care lansează rachete de croazieră în oraşe-port din Marea Neagră şi Marea Azov”, spune Ben Hodges.

Generalul concluzionează că ne aflăm într-o perioadă crucială a războiului din Ucraina. „Următoarele 10 zile sunt decisive. Este o cursă. Trebuie să apăsăm pedala de acceleraţie acum, iar ruşii se vor sufoca”, a subliniat fostul comandant al forţelor terestre americane dislocate în Europa. 

Recent, Ben Hodges spunea că armata Ucrainei luptă folosind un sistem de comandă descentralizat şi e mult mai adaptată războiului modern, faţă de forţele armate ruse invadatoare, precizând ironic că şi un începător ar fi luptat mai bine decât ruşii în primele zile ale conflictului. „Ucrainenii au dezvoltat în ultimii opt ani (după anexarea ilegală a Crimeei în martie 2014 - n.red.) un sistem descentralizat de comandă şi control pe care majoritatea armatelor occidentale, precum cea britanică şi cea americană, l-ar recunoaşte imediat”, arăta Ben Hodges în cadrul unui eveniment online. „Nu au un individ aflat într-un buncăr cu telefoane şi staţie radio care să dirijeze luptele. Sunt căpitani, maiori, colonei care conduc luptele peste tot. Ruşii nu au nimic de genul ăsta”, a mai afirmat Ben Hodges, care a servit într-o varietate de posturi de stat major, inclusiv instructor de tactică, arată cepa.org. Ultima sa misiune militară a fost ca general comandant al Armatei SUA în Europa (Wiesbaden, Germania), din 2014 până în 2017.

Grumaz: Aducerea cecenilor şi a sirienilor nu va schimba cursul luptelor  

La rândul lui, generalul Alexandru Grumaz este de părere că eşecul Rusiei vine şi pe fondul deciziei de a ataca mai ales partea de est a Ucrainei cu forţe neinstruite, dar şi datorită modului în care ucrainenii au înţeles să lupte. „Din punct de vedere logistic, Rusia a pierdut de mult bătălia. Mai mult, avioanele ucrainene continuă să execute misiuni de luptă, fapt care ne face să ne gândim că sistemele antiaeriene aduse de Rusia în zona de conflict, printre care şi mult discutatele S400, nu prea sunt eficiente, au fost supraevaluate. În plus, sistemele de armament de lovire cu precizie cum ar fi rachetele de croazieră sunt total insuficiente, iar ruşii par să nu le prea mai aibă în stoc.

Ruşii speră că aducerea mercenarilor sirieni şi a luptătorilor ceceni va schimba jocurile în Ucraina, dar acest lucru nu se va întâmpla. Alexandru Grumaz  preşedintele Centrului de Analiză şi Studii de Securitate

Din această cauză, ruşii apelează la sistemele clasice, la rachete neghidate sau artilerie, iar victime sunt civilii. Din păcate, cu trecerea timpului, ruşii devin tot mai frustraţi, dar şi mai cinici cu populaţia civilă. Oricum, un lucru este cert. Ruşii speră că aducerea mercenarilor sirieni şi a luptătorilor ceceni va schimba jocurile în Ucraina, dar acest lucru nu se va întâmpla. Aducerea acestora nu va schimba cu nimic situaţia din Ucraina, unde armata a înţeles să adopte o tactică modernă, cu o comandă descentralizată care nu poate fi, practic, localizată”, a subliniat pentru „Adevărul” Alexandru Grumaz, preşedintele Centrului de Analiză şi Studii de Securitate. 

Alianţa este cu toate antenele pe Ucraina 

Aeronavele de supraveghere ale Alianţei au zburat ieri în apropierea Ucrainei pentru culegere de date. Spaţiul aerian al României, de exemplu, a fost survolat intens pe ruta Constanţa-Suceava-Baia Mare şi retur de un sistem ARTEMIS de recunoaştere aeriană şi achiziţii de ţinte montate pe un avion Bombardier Challenger 650. În plus, o aeronavă de cercetare Antonov An-30 a Forţelor Aeriene Române a zburat la mică înălţime (aprox. 1.000 de metri) pe ruta Bucureşti-Suceava- Constanţa-Bucureşti.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite