Ventilator mecanic Made in Romania: Industria de Apărare se adaptează la era COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noul ventilator testat de militari este destinat tratării noninvazive a pacienţilor cu deficienţe respiratorii FOTO MApN
Noul ventilator testat de militari este destinat tratării noninvazive a pacienţilor cu deficienţe respiratorii FOTO MApN

Industria de apărare pare să reacţioneze cel mai rapid la criza produsă de epidemia cu noul coronavirus adaptându-şi producţia la noile cerinţe. Astfel, după ce specialiştii militari au pus la punct şi au demarat producţia de izolete, primul ventilator mecanic de producţie românească a trecut de încă o sesiune de teste. În plus, autorităţile au anunţat că, în cel mai scurt timp, va fi pornită o capacitate de producţie pentru măşti chirurgicale.

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a anunţat că, specialiştii din Agenţia de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare, specialiştii Spitalului Militar de Urgenţă „Regina Maria” din Braşov şi ai Spitalului de Urgenţă Judeţean Braşov, au participat la cea de-a doua sesiune de testare a primului ventilator mecanic de producţie românească destinat tratării noninvazive a pacienţilor cu deficienţe respiratorii. Echipamentul, produs de Gaze Industriale Târgu Mureş, a trecut cu bine testele, iar acum va intra în procesul de avizare-autorizare. Conform experţilor militari, aparatul va putea fi folosit pentru ventilarea mecanică a pacienţilor necritici de COVID-19, permiţând degrevarea echipamentelor medicale profesionale, care vor fi întrebuinţate pentru cazurile complexe de boală.

500.000 de măşti chirurgicale vor fi produse pe zi

În acelaşi timp, echipamentele automatizate pentru trei linii de producţie de măşti chirurgicale sunt în curs de instalare la compania Romarm, a scris pe Facebook ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu. Ministrul Economiei a susţinut că Romarm va obţine astfel o capacitate de producţie de 500.000 de măşti chirugicale pe zi până la sfârşitul lunii aprilie. „Totodată, echipamentul necesar pentru linii de producţie de măşti tip FFP2, pentru spitale, va ajunge în România după Paşte, după care va fi instalat tot la Romarm”, a notat ministrul Economiei. 

Producţia de izolete merge mai departe

Pe de altă parte, în urmă cu ceva timp, MApN a anunţat recepţionarea a celui de-al treilea lot de 35 de izolete româneşti concepute de specialiştii militari. Producţia acestora va continua şi în cursul săptămânii viitoare pentru livrarea lotului cu numărul patru, adică restul de 20 de izolete din totalul celor 100 comandate de către MApN. Reamintim că izoletele, dezvoltate de cercetătorii militari împreună cu medicii militari au fost omologate după ce au îndeplinit toate standardele de securitate pentru prevenirea riscurilor de contaminare în zona de izolare şi pe traseul de transport al persoanei infectate.

Urmează complexele aparate de la ATI

Analistul militar Aurel Cazacu a declarat pentru „Adevărul” că cele trei linii de producţie pentru măştile chirurgicare, dar şi cea pentru măştile FFP2 destinate medicilor sunt produse în China. „Cu toate că a fost o colaborare dintre o entitate militară din România şi o firmă civilă din China lucrurile s-au derulat repede, fără blocaje. În plus, se fac demersuri pentru fabricarea de către sistemul industrial militar din România a performantelor aparate de ATI (monitoare şi ventilatoare mecanice complexe-n.r.) în sistem de offset, cu un partener dintr-o ţară aliată, cel mai probabil. Mai mult, industria de apărare s-a adaptat rapid la această situaţie şi va continua să conceapă şi alte produse destinate sistemului sanitar. Conform unor semnale, după trecerea acestei crize, industria de apărare va continua să lucreze pe această linie, pentru nevoile sistemului medical, dar şi pentru constituirea unor stocuri. Numai aşa nu vom mai fi prinşi nepregătiţi”, a subliniat Aurel Cazacu. 

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite