UPDATE Curtea Supremă a amânat pronunţarea unei sentinţe definitive în dosarul lui Toni Greblă pentru 24 iunie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: gov.ro
FOTO: gov.ro

Curtea Supremă a amânat luni pentru data de 24 iunie pronunţarea sentinţei definitive în dosarul fostului judecător de la Curtea Constituţională (CCR), Toni Greblă, în prezent secretar general al Guvernului, acuzat de mai multe fapte de corupţie.

Toni Greblă a fost achitat în faza de fond a procesului, dar procurorii Direcţiei naţionale anticorupţie (DNA) au contestat decizia, conform ziare.ro. Procesul fostului judecător CCR de la completul de cinci judecători a rămas în pronunţare pe 27 mai, ziua în care Înalta Curte l-a condamnat definitiv pe liderul PSD, Liviu Dragnea.

Procesul se afla în faza de apel, după ce, pe 11 mai 2018, un complet de trei judecatori de la instanţa supremă l-a achitat pe Toni Greblă pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă, efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, constituire a unui grup infracţional organizat şi fals în declaraţii. În acelaşi dosar, au fost achitaţi oamenii de afaceri Ion Bircina şi Mihai Prundianu, dar şi Gheorghe Grecu şi Victor Dolghi.

Acuzaţiile DNA

DNA susţine că, în perioada 2010-2015, Toni Greblă, aflat în exercitarea funcţiilor de senator (2010 - 2013) şi judecator la Curtea Constitutionala (2013 - 2015), a pretins si primit de la omul de afaceri Ion Bircina, cu titlu de foloase necuvenite, folosinţă gratuită, service-ul şi asigurarea pentru un autoturism marca BMW Seria 5, în echivalent de 56.070 de euro.

De asemenea, Toni Grebla este acuzat că ar fi primit folosinţă gratuitp a unui post telefonic înregistrat pe o firmă, în cuantum de 24.648 lei; suma de 1.200 de lei; materiale electorale pentru campania privind alegerile parlamentare din 2012 pentru lipirea a 20.000 de afise şi alte materiale electorale, în cuantum total de 8.973 lei.

In schimbul acestora, potrivit procurorilor, Greblă i-ar fi promis lui Bircina că va interveni şi va determina funcţionari publici - din cadrul societăţilor şi companiilor naţionale cu capital de stat, ministere, autorităţi publice centrale şi locale - să îndeplineasca şi să urgenteze realizarea unor acte ce intrau în atribuţiile de serviciu ale acestora, astfel încât firmele controlate de Bircina (cu interese în domenii de activitate diversa - energie, transport fier vechi) să obţină contracte comerciale sau alt tip de facilităţi comerciale.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite