SOV, „tupeu de borfaş“: „Părintele FNI“ vrea să îi fie rejudecate dosarele în schimbul unei aşa-zise donaţii. Ce sumă pune la bătaie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
SOV pe 27 august 2013, atunci când era chemat în faţa procurorilor DNA Imagine: Adevărul / Ionuţ Mureşan
SOV pe 27 august 2013, atunci când era chemat în faţa procurorilor DNA Imagine: Adevărul / Ionuţ Mureşan

Sorin Ovidiu Vîntu vrea rejudecarea dosarelor sale în schimbul unei „donaţii” de 250 de milioane de euro pentru statul român. Omul de afaceri, proaspăt eliberat condiţionat din puşcărie, mai vrea să îi scoată din sistem pe judecătorii care l-au condamnat.


Omul de afaceri a ispăşit patru ani din o pedeapsă de 11 ani de închisoare, rezultată în urma contopirii celor două condamnări din dosarele FNI şi Petromservice. Pe 27 martie, Tribunalul Bucureşti a decis că „părintele FNI” poate fi eliberat condiţionat.

De atunci, SOV s-a dedicat mediului online, adică postează mesaje video pe Facebook şi pe blogul personal, unde spune că a fost condamnat pe nedrept.

În 2014, omul de afaceri declara pentru „Adevărul”: „Domnule, hai să ne înţelegem. Dacă statul român m-ar fi prins cu ce am făcut, făceam puşcărie pe viaţă. Habar n-are ce-am făcut şi pentru ce aş fi meritat să fac închisoare”.


Într-un asemenea mesaj, SOV spune, printre altele, că vrea ca statul român să îi rejudece dosarele printr-un recurs în intersul legii. În schimb, omul de afaceri spune că va oferi statului român o donaţie de 250 de milioane de euro.


De menţionat, recursul în interesul legii este un instrument procedural prin care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie asigură interpretarea şi aplicarea unitară a legii.

„Oferta” lui Vîntu: rejudecare pe bani


„Ofer Guvernului României o donaţie de 250 de milioane de euro, cu două condiţii. Prima este să mi se rejudece toate dosarele de câtre judecători competenţi şi care să nu fie în aria de competenţă a securiştilor. Modalitatea legală există şi se cheamă recurs în interesul legii. A doua, în momentul în care, în urma rejudecării acestor dosare se va constata că magistraţii care m-au condamnat la ani grei de puşcărie şi-au bătut joc de meserie, din prostie, din răutate, sau la ordinul securiştilor, să fie evacuaţi din sistem. Dacă aceste două condiţii sunt respectate, voi oferi statului român, repet, 250 de milioane de euro. Suma este negociabilă! Cu banii ăştia se pot susţine IMM-urile care să vă asigure locurile de muncă când veţi termina cu tâmpeniile astea”, a susţinut Sorin Ovidiu Vîntu.

Palatul lui SOV, confiscat de Fisc


Nu este clar cât anume a recuperat statul român din prejudiciile cauzate de Sorin Ovidiu Vîntu. Cert este că Vila D. Ionescu, monument istoric din zona Aviatorilor – supranumit „Palatul lui SOV” – a fost confiscat şu a fost evaluat de Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) la suma de 20 de milioane de lei. Compus din parter, două etaje şi mansardă, este încadrat ca monument istoric, dreptul de proprietate asupra bunului imobil fiind intabulat pe numele statului român.

Sorin Ovidiu Vîntu a fost condamnat în două dosare. Primul este legat de devalizarea Petromservice, alături de fostul sindicalist Liviu Luca, dosar în care Vîntu a primit o pedeapsă definitivă de 10 ani de închisoare.
În 2017, Vîntu a fost condamnat la 8 ani închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor, în dosarul prăbuşirii FNI. În urma contopirii celor două condamnări a rezultat o pedeapsă de 11 ani de închisoare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite