Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova, urmărit penal de DNA şi pentru fals în declaraţii şi instigare la fals

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sergiu Lucinschi ar fi minţit că a împrumutat 2 milioane de euro FOTO Mediafax
Sergiu Lucinschi ar fi minţit că a împrumutat 2 milioane de euro FOTO Mediafax

Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova, va fi urmărit penal pentru încă două infracţiuni pe care le-ar fi comis în România. Asta după ce procurorii anticorupţie au extins urmărirea penală pe numele acestuia pentru fals în declaraţii şi instigare la fals intelectual.

Concret, potrivit anchetatorilor, „pe 17 martie, în faţa unui notar public, Sergiu Lucinschi a declarat în mod nereal faptul că, în perioada 2008-2010, sub semnătură proprie, i-a împrumutat unui om de afaceri, suma de 2.000.000 euro”.

Astfel, prin această acţiune Sergiu Lucinschi l-ar fi instigat pe notarul public să comită, ără vinovăţie, un fals intelectual, cu ocazia întocmirii şi autentificării acelui contract de împrumut.

Sergiu Lucinschi, acuzat de şantaj

Potrivit DNA, Sergiu Lucinschi l-ar fi şantajat pentru 4 milioane de euro pe afaceristul Alexandru Horpoş, patronul Straco Grup. În schimbul banilor, Lucinschi a promis că va retrage o plângere făcută împotriva omului de afaceri, privind mai multe infracţiuni, printre care şi gestiune frauduloasă. 

Lucinschi, turnat la DNA de „regii asfaltului“

Procurorii DNA au demarat cercetările în acest caz la 23 ianuarie 2015, în urma denunţului făcut de Alexandru Horpoş. Câteva zile mai târziu, alţi trei oameni de afaceri au făcut denunţuri în acest caz. Autorii lor sunt Darius Burciu, poreclit “JR”, graţie afacerilor derulate în domeniile petrolier şi imobiliar, Dan Besciu, patronul Euroconstruct, şi Ruslan Romanciuc, partener de afaceri cu Sergiu Lucinschi. 

De altfel, milionarul Alexandru Horpoş se află în arest la domiciliu din decembrie 2014, într-un dosar de evaziune şi spălare de bani, cu un prejudiciu de 34 milioane de lei. Aceeaşi măsură a fost luată în această cauză şi faţă de „regele asfaltului”, Dan Besciu. 

Legătura dintre Horpoş şi Lucinschi a fost, iniţial, una de afaceri. Cei doi au fost asociaţi, în 2009, în firma Genesis International SRL, dar relaţiile dintre aceştia au fost marcate de numeroase tensiuni. Din acest motiv, la un moment dat au decis să meargă fiecare pe drumul lui.  Însă, fiul fostului preşedinte moldovean Petru Lucinschi a depus o plângere penală împotriva fostului său partener de afaceri după care a decis să-l extorcheze.

Procurorul Jurj, la comanda lui Lucinschi

Mai exact, în 2013, firma Genesis a depus o plângere penală la DIICOT împotriva lui Horpoş, redactată de avocatul Radu Pricop, „dând, în mod intenţionat, unor afaceri comerciale nerentabile, încadrare juridică penală, în scopul exercitării ulterioare de presiuni asupra părţii vătămate”, spun procurorii.  

Sub presiunea şantajului, milionarul Alexandru Horpoş a semnat, pe 17 martie 2015, un contract fictiv de împrumut, prin care recunoştea că i-ar datora fostului partener 2 milioane de euro. Sergiu Lucinschi a continuat însă şantajul, încercând să-l determine pe Horpoş să mai semneze un act similar.

Ca să-i dovedească lui Horpoş că îi poate controla pe anchetatorii din dosar, Sergiu Lucinschi i-a dat acestuia chiar şi o „dovadă”. Astfel, în februarie 2015, procurorul Remus Jurj a emis o ordonanţă ilegală fără aprobarea instanţei de judecată, prin care i-a permis lui Horpoş, care se afla în arest la domiciliu, să plece în Zambia, pentru 5 zile.

„Sperietoarea“ Copos

După ce s-a decis să depună denunţ la DNA, Alexandru Horpoş şi-a luat măsuri de precauţie, înregistrând mai multe discuţii cu Sergiu Lucinschi, în care acesta îl şantaja. Aceste dovezi au fost predate, ulterior, procurorilor.

Într-una dintre înregistrări, Lucinschi îi spunea lui Horpoş că e păcat să ajungă la închisoare, dându-i drept exemplu cazul lui George Copos: „Nu ştiu, să stai tu undeva, uite la Copos, să stai şapte ani din viaţa asta scurtă, undeva, du-le în p... mă-sii, este lume, este...  Eu aşa m-aş gândi. Sunt oameni care nu se gândesc aşa, că în loc să fug, eu să umblu pe undeva, mai bine stau.

Şantajiştii, alarmaţi de dosarul Elenei Udrea

Procurorii relatează că la un moment dat, unul dintre intermediarii şantajului, s-a speriat de amploarea pe care a luat-o cazul Elenei Udrea, şi a decis să îi returneze lui Alexandru Horpoş banii ce urmau să ajungă la oamenii legii corupţi. „Ciprian Nistor i-a solicitat denunţătorului o nouă întâlnire, prilej cu care i-a restituit acestuia suma de 25.000 de euro, spunându-i că pentru o perioadă de una-două săptămâni persoanele cu care discutase nu vor putea face nimic din cauza unor probleme apărute la nivelul instituţiei în care activează aceştia, făcând aluzie la probleme apărute în spaţiul public privind cauzele penale ale Elenei Udrea”, arată DNA.

Şantaj la nivel înalt

Protagoniştii dosarului de şantaj sunt Sergiu Lucinschi, beizadeaua fostului preşedinte al Moldovei Petru Lucinschi, avocatul Radu Pricop, ginerele fostului preşedinte al României Traian Băsescu şi Remus Tudoran Jurj, cunoscut procuror de la crimă organizată (DIICOT). Cei trei sunt acuzaţi că ar fi încercat să extorcheze un om de afaceri cu 4 milioane de euro.

Potrivit unor surse judiciare, victima ar fi controversatul om de afaceri Alexandru Horpoş, cunoscut ca „rege al asfaltului”. Acesta controlează, împreună cu fratele său Traian, firma de construcţii Straco Grup, care a primit numeroase contracte de la Compania Naţională de Drumuri.

În angrenajul pus la cale de Sergiu Lucinschi, considerat „creierul” operaţiunii de şantaj, a fost implicat şi un ofiţer de poliţie al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Constantin Comăneanu.

Percheziţii la domiciliul lui Sergiu Lucinschi

Procurorii anticorupţie au declanşat acţiunea în acest caz luni seară, când au descins la domiciliul lui Lucinschi junior, din oraşul Voluntari. După ce au percheziţionat locuinţa, anchetatorii l-au luat cu ei pe Sergiu Lucinschi. Procurorii i-au adus la cunoştinţă infracţiunile de care este acuzat: şantaj şi trafic de influenţă.

Concret, fiul fostului preşedinte moldovean a fost acuzat că, în perioada decembrie 2014 - martie 2015, l-a şantajat pe Alexandru Horpoş să-i dea 4 milioane de euro. În schimbul banilor, Lucinschi a promis că îşi retrage o plângere penală formulată la DIICOT împotriva afaceristului, pentru mai multe infracţiuni, printre care şi gestiune frauduloasă. Sergiu Lucinschi i-ar fi spus acestuia că vorbeşte cu anchetatorii să ridice sechestrul pus pe bunuri.

"În perioada decembrie 2014 — martie 2015, inculpatul Lucinschi Sergiu, beneficiind de complicitatea altor persoane, a exercitat asupra unui om de afaceri acţiuni de constrângere, pentru a-l determina să-i remită suma totală de 4.000.000 euro, nedatorată de acesta din urmă, în vederea retragerii unei plângeri penale formulate la DIICOT pentru mai multe infracţiuni (printre care şi gestiune frauduloasă)", susţine DNA.

Procurorii arată că Sergiu Lucinschi i-a promis omului de afaceri că va depune diligenţele necesare astfel încât să fie schimbată încadrarea juridică a tuturor faptelor într-o infracţiune pentru care, la retragerea plângerii prealabile, ancheta încetează.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite