Secretarul general al NATO şi preşedintele României au ajuns la baza de la Mihail Kogălniceanu. Geoană, prezent şi el UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Inquam Photos / Octav Ganea
Foto Inquam Photos / Octav Ganea

Preşedintele Klaus Iohannis şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, vizitează, vineri, Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, unde ajunge primul convoi de tehnică militară din SUA.

GALERIE FOTO


UPDATE 13.00 Retragerea la bază a trupelor americane prezente la evenimentul de la Baza Mihail Kogălniceanu, în prezenţa preşedintelui Iohannis şi a secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg

UPDATE 12:13 Declaraţii de presă comune ale preşedintelui Klaus Iohannis şi secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că România este bine apărată şi de aceea niciun român nu trebuie să se teamă. La rândul său, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a reiterat faptul că NATO este o alianţă defensivă, iar scutul de la Deveselu din ţara noastră are un rol defensiv, agresorul fiind în momentul de faţă Rusia.

Iohannis: Traversăm cea mai mare criză după căderea Cortinei de fier. Sunt evidente tendinţele Rusiei de revenire la politica de forţă

„Asistăm la deteriorarea accentuată a situaţiei de securitate în apropierea flancului estic. Nu e doar o criză regională, ci afectează securitatea întregului spaţiu euro-atlantic. Vizita dvs. are loc în momentul sosirii în România a celor 1.000 de militari americani, cărora le urez bun-venit. Aceste două evenimene sunt o dovadă clară a sprijinului NATO şi SUA pentru securitatea României. Mulţumesc o dată în plus preşedintelui Biden pentru această demonstraţie fără echivoc a solidarităţii SUA”, a declarat Klaus Iohannis.

„Traversăm cea mai mare criză după căderea Cortinei de Fier. Sunt evidente tendinţele Rusiei de revenire la politica de forţă şi de contestare a echilibrului de forţe”, a subliniat şeful statului, în conferinţa de presă comună cu secretarul general al NATO.

„Am avut o discuţie aprofundată privind aceste dezvoltări şi măsurile pe care aliaţii trebuie să le ia. Măsurile trebuie să fie robuste, ferme şi solidare. România, ca membru NATO şi partener strategic al SUA, beneficiază de toate garanţiile de securitate de care are nevoie. Garanţiile au la bază angajamentul intensitifat al NATO şi al unor aliaţi, precum SUA şi Franţa. (...) Am pledat repetat încă de la începutul primului meu mandat pentru o prezenţă mai consistenţă a NATO, a SUA şi altor aliaţi în regiunea Mării Negre. Asigurarea unei posturi avansate de descurajare pe întregul flanc estic al NATO contribuie la securitatea NATO în ansamblu.

iohannis stoltenberg mihail kogalniceanu foto calin gavrilas

Şeful NATO, la Baza Kogălniceanu: Există riscul unei invazii la scară mare, dar şi al altor acţiuni agresive, cum e răsturnarea guvernului de la Kiev

„E un risc real, vedem că continuă masarea trupelor ruse. E riscul unui conflict armat în Europa. Nu avem nicio certitudine legată de ceea ce se va întâmpla. De aceea facem apel la Rusia să dezescaladeze. Există riscul unei invazii la scară mare, dar şi al altor acţiuni agresive: răsturnarea guvernului de la Kiev sau atacuri cibernetice„, a fost avertismentul secretarului general al NATO. 

De asemenea, Jens Stoltenberg a punctat faptul că Rusia deja pregăteşte terenul pentru asemenea acţiuni. „Ştim că mulţi ofiţeri ai serviciilor secrete ruse acţionează în Rusia. Ştim că Rusia a mai acţionat în forţă împotriva vecinilor săi. De aceea suntem vigilenţi şi pregătiţi. De aceea, prezenţa trupelor NATO în România e atât de importantă, pentru că trimite un mesaj atât de puternic despre unitatea alianţei şi cu angajamentul SUA faţă de securitatea europeană“, a completat numărul 1 din Alianţă.

soldati iohannis mihail kogalniceanu foto calin gavrilas

UPDATE 12:05 Preşedintenele Klaus Iohannis a declarat, vineri, într-un discurs de bun venit adresat soldaţilor NATO sosiţi la Mihail Kogălniceanu, că prezenţa trupelor militare ale Alianţei şi a numărului unu din NATO arată solidaritatea şi coeziunea structurii nord-atlantice.

„Poporul român şi eu suntem recunoscători preşedintelui  Biden pentru trimiterea de trupe în România. Ne aflăm la 200 de mile distanţă de Crimeea anexată ilegal de Federaţia Rusă”, a declarat Klaus Iohannis. De asemenea, a precizat că România are circa 400 de mile de graniţă în nord.

„Prezenţa dumneavoastră aici e o dovadă a solidarităţii Aliaţilor şi a coeziunii NATO. Sunteţi parte a eforturilor comune care cresc consistenţa descurajării (n.r. - potenţialelor state agresoare)..Prezenţa reprezintă o continuare a unei cooperări excelente între Statele Unite şi forţele române”, mai arată şeful statului 

soldati americani mihail kogalniceanu foto calin gavrilas

UPDATE 11:40 Soldaţii americani spun că sunt bucuroşi că vor colabora cu militarii români pe care îi cunosc din alte misiuni NATO şi îi consideră profesionişti.

ioahnnis baza kogalniceanu foto calin gavrilas

UPDATE11:00  Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns la Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu unde s-a întâlnit cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg şi cu adjunctul acestuia, Mircea Geoană.

Klaus Iohannis şi secretarul general al NATO vor merge vineri, 11 februarie, la Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, locul unde sosesc şi trupele americane. 

Klaus Iohannis, la Baza Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, înaintea întâlnirii cu secretarul general al NATO

La eveniment va participa şi Şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu.

soldati nato kogalniceanu foto calin gavrilas

---

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, Klaus Iohannis face, vineri, o vizită la Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, împreună cu Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg. Cei doi vor avea discuţii tête-à-tête, dar şi discuţii oficiale, ulterior urmând a face împreună declaraţii de presă.

La 11.45, cei doi oficiali au programată o întâlnire cu militarii dislocaţi în bază.  

La aceste activităţi va participa şi şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu.

Potrivit Ministerului Apărării, primul convoi cu tehnică militară SUA care traversează România în drum spre baza de la Mihail Kogălniceanu este aşteptat să ajungă la destinaţie vineri dimineaţă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite