Plângerea europarlamentarului Cristian Terheş, respinsă de CEDO: Lockdown-ul nu e echivalent cu arestarea la domiciliu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Europarlamentarul român Cristian Terheş
Europarlamentarul român Cristian Terheş

Pe 7 mai 2020, Cristian Terheş a înaintat o acţiune Curţii Judeţene Bucureşti în temeiul Art. 5 din Convenţie prin care a spus că a fost victima unei detenţii administrative în perioada lockdown-ului. El a cerut curţii să ancheteze şi să arate că avea dreptul să iasă din casă fără o declaraţie pe proprie răspundere.

Pe 10 iunie 2020 a cerut Curţii să găsească că acţiunea sa a devenit lipsită de sens în prisma ridicării lockdown-ului.

Secretarul General al Consiliului European a fost informat pe 17 martie de intenţia României de a aplica o derogare furnizată pentru Art. 15 al Convenţiei.

CEDO a sesizat că Cristian Terheş a încercat să demonstreze că, restricţiile impuse de autorităţi constituie o privare a libertăţii cetăţenilor. Pentru a se identifica dacă acest lucru este sau nu real, a fost analizat cazul individual al reclamantului, care a durat 52 de zile.

CEDO a identificat că măsurile restrictive pe care trebuia să le respecte Terheş, erau aceleaşi pentru toată lumea şi erau prezente în legislaţia adoptată de autorităţile din România.

Terheş era obligat să stea acasă după ora 18:00, să iasă afară cu declaraţia pe proprie răspundere şi doar atunci când avea un motiv întemeiat. CEDO a spus că reclamantul nu fusese pus sub supraveghere şi nu a fost forţat să locuiască într-un loc fără să poată avea condiţiile necesare de trai sau fără a avea contact social cu alţi oameni.

Astfel, CEDO nu a putut considera carantina un echivalent al arestului la domiciliu şi a precizat că Cristian Tercheş nu a furnizat informaţii specifice care să descrie experienţa sa reală din acea perioadă.

CEDO a decis că cererea lui Terheş este incompatibilă cu dispoziţiile Convenţiei şi că trebuie respinsă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite