Noua strategie a Armatei Române: 8 brigăzi de manevră şi 5 baze aeriene. Cu ce vor fi dotate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOS navy

Ministerul Apărării Naţionale a postat un prim proiect al Strategiei militare a României, pentru perioada 2020 – 2024, unde se văd principalele schimbări de organizare la nivelul Armatei Române.

Conform documentului, valabil pentru perioada 2020 - 2024, forţele luptătoare îşi vor dezvolta structura de forţe. Toate categoriile de forţe vor avea în continuare o brigadă de cercetare, supraveghere şi recunoaştere.

Forţele Terestre vor avea opt brigăzi de manevră şi două brigăzi de sprijin de luptă. Vor rămâne cele două comandamente de divizie, iar pentru sprijinirea misiunilor vor fi trei baze logistice. La o primă observare se vede că actualii lideri politico-militari nu iau în calcul dotarea în viitorul apropiat a forţelor terestre cu elicoptere, chiar dacă există o intenţie în acest sens încă din 2017.

Nu avem destule blindate moderne

Ce nu spune documentul este cum va putea viitoarea structură de forţe să câştige un viitor război, până în 2024, în condiţiile în care doar structura de comandă este închegată, arată monitorulapărării.ro. Când ne uităm, la structurile viitoarelor grupuri de luptă, vedem, de exemplu, că forţele terestre au transportoare blindate moderne doar pentru o jumătate de brigadă şi un contract care merge destul de greu pentru a doua brigadă. Nu sunt planuri pentru a dota celelalte şase brigăzi, şi nici timp pentru a termina acest proces în timp util. Dacă ne gândim la artileria autopropulsată, artileria anti-aeriană etc, vedem că nevoile sunt şi mai mari.

Forţele Navale şi Aeriene par să bată pasul pe loc

Forţele Aeriene vor avea cinci baze, dar până în 2027 nu vor avea decât o escadrilă de F-16, incompletă, fără să atingă operaţionalizarea completă încă, deoarece aparatele intră la modernizare, şi două escadrile de MiG-21 LanceR, la fel, incomplete, nemaifăcând referire la vechimea lor.

Forţele Navale nu vor avea nicio navă nouă până în 2024, dacă contractul pentru cele patru corvete şi modernizarea fregatelor nu va fi semnat anul acesta. Naval Group a câştigat licitaţia, dar procesul a ajuns la Curtea Constituţională, iar zvonurile nu sunt deloc optimiste.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite