Newsweek: Dan Barna a încălcat regulile UE când şi-a ajutat sora să acceseze fonduri comunitare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Barna se apără afirmând că el nu a favorizat-o pe sora lui, ci doar a ajutat-o să scrie proiectul în baza căruia a obţinut fonduri UE FOTO Inquam Photos
Dan Barna se apără afirmând că el nu a favorizat-o pe sora lui, ci doar a ajutat-o să scrie proiectul în baza căruia a obţinut fonduri UE FOTO Inquam Photos

Newsweek afirmă că liderul USR Dan Barna este pasabil de inculpare în cazul fondurilor UE accesate de sora sa, pentru că a încălcat prevederile regulamentului UE cu privire la conflictul de interese. Barna se apără afirmând că ajutorul oferit sorei sale nu a presupus favorizarea ei la un proces de selecţie al proiectelor, ci doar alcătuirea proiectului.

Revista Newsweek citează, în sprijinul acuzaţiilor sale, articolul 57 privind conflictul de interese din Regulamentul UE 966/2012, care spune că "Actorilor financiari şi altor persoane implicate în execuţia şi gestionarea bugetului, inclusiv în elaborarea actelor pregătitoare corespunzătoare, precum şi în auditarea sau controlul bugetului le este interzis să ia măsuri care pot genera un conflict între propriile lor interese şi cele ale Uniunii”. 

Practic, Dan Barna se înscrie exact în această categorie de “persoane implicate în execuţia şi gestionarea bugetului”, afirmă sursa citată.

Cum se apără Barna

În replică, Dan Barna a declarat pentru Newsweek că "Articolul 57 (din Regulamentul UE 96/2012 - n.r.) se referă la procedurile prin care sunt acordate fonduri direct, nu la procedurile prin care ajuţi oameni să scrie proiecte... Compania din care făceam parte a depus un proiect pentru înfiinţarea de structuri de economie socială din care puteam să fac şi eu parte. Din care a făcut parte şi sora mea ca oameni pe care i-am identificat. Ministerul Fondurilor a dat răspuns că nu e conflict de interese şi Comisia Europeană a confirmat că nu era conflict de interese pentru că nicăieri pe parcurs nu a fost o procedură electivă sau de selecţie prin care eu să o aleg pe sora mea în defavoarea altor oameni".

În contrapondere, Newsweek scrie că afirmaţia lui Barna potrivit căreia "Articolul 57 se referă la procedurile prin care sunt acordate fonduri direct" este "pur şi simplu falsă".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite