NATO anunţă finalizarea actualizării tehnice a sistemului antibalistic Aegis de la Deveselu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Baza de la Deveselu
Baza de la Deveselu

Sistemul antibalistic american Aegis instalat în baza de la Deveselu, în judeţul Olt, a fost actualizat din punct de vedere tehnic, modernizarea fiind finalizată vineri, anunţă Alianţa Nord-Atlantică.

"Sistemul de apărare antibalistică NATO de tip Aegis instalat în România a finalizat vineri procesul de actualizare tehnică. Actualizarea, implementată inclusiv sistemelor antibalistice Aegis de tip naval, nu conferă nicio capabilitate ofensivă instalaţiei de tip terestru" din România, anunţă Alianţa Nord-Atlantică într-un comunicat postat pe site-ul NATO.

"Actualizarea tehnică se înscrie în Abordarea Adaptivă Etapizată la nivel European a SUA în domeniul apărării balistice (US European Phased Adaptive Approach), anunţată în septembrie 2009", precizează organizaţia.

"În timpul procesului de actualizare tehnică, Statele Unite au respectat angajamentul în materie de apărare antibalistică faţă de NATO prin instalarea temporară a Terminalului Zonei de Apărare la Mare Altitudine (Terminal High Altitude Area Defense, THAAD) la baza Deveselu. Transferul sistemului THAAD la Deveselu a fost doar temporar, în timp ce sistemul Aegis a fost dezactivat. Sistemul THAAD va fi acum retransferat, conform planificării. Sistemul Aegis al NATO se concentrează în continuare pe potenţiale ameninţări din afara spaţiului euro-atlantic. Este un sistem pur defensiv", subliniază Alianţa Nord-Atlantică.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite