Moment istoric: A fost activată Forţa de Răspuns a NATO. Cum acţionează armata care ne apără de Putin VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rapiditatea de intervenţie a NRF este periodic testată în diverse dimensionări ale forţelor Foto Arhiva
Rapiditatea de intervenţie a NRF este periodic testată în diverse dimensionări ale forţelor Foto Arhiva

Situaţia militară din Ucraina a generat, în premieră, activarea militarilor de elită din Forţa de Răspuns a NATO. Aceasta este dimensionată la cel puţin 40.000 de militari foarte bine echipaţi şi cu cea mai bună pregătire de luptă. Aceştia sunt gata să intervină pe orice teritoriu aliat, în doar 48 de ore.

Aliatii au activat, în premieră, Forţa de Răspuns a NATO (NRF) care este sub comanda directă, operatională a Comandantului Suprem al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR), generalul american Tod Wolters. „Nu trebuie să existe loc pentru neînţelegeri: vom proteja fiecare aliat şi fiecare centimetru de teritoriu NATO”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la finalul summitului organizat prin videoconferinţă, la finalul săptămânii trecute, în contextul invaziei militare ruse asupra Ucrainei. NRF este o forţă multinaţională extrem de pregătită şi avansată din punct de vedere tehnologic, formată din componente terestre, aeriene, maritime şi ale Forţelor de Operaţii Speciale (SOF) pe care Alianţa le poate desfăşura rapid, oriunde este nevoie. De precizat că activarea NRF nu înseamnă că trupele Aliate vor intra în Ucraina, care nu este membră NATO.  

„Acesta este un moment istoric şi este prima dată când Alianţa a folosit aceste forţe de înaltă pregătire într-un rol de descurajare şi apărare. Ele reprezintă o forţă flexibilă, credibilă în luptă, care poate fi folosită în mai multe moduri. (...) Aceste măsuri de descurajare ne sporesc viteza şi capacitatea de reacţie şi de a proteja proteja pe cei un miliard de cetăţeni (din ţările NATO - n.red.) pe care am jurat să îi protejăm”, a declarat generalul Wolters, care a mai precizat că NRF nu s-a desfăşurat încă, dar este în aşteptare.

Minimum 40.000 de militari 

Conform experţilor, întreaga Forţă de Răspuns NATO este dimensionată la cel puţin 40.000 de militari foarte bine echipaţi şi cu o pregătire de luptă corespunzătoare. NRF se bazează pe un sistem rotaţional în care ţările aliate angajează unităţi terestre, aeriene, maritime sau forţe de operaţii speciale (SOF) pentru o perioadă de 12 luni, iar comanda efectivă a unităţilor se face alternativ din Brunssum, Ţările de Jos şi Napoli, Italia.

Din punct de vedere al organizării, Forţa de Răspuns NATO are un element de comandă şi control care coordonează toate misiunile, dar şi o forţă denumită „Very High Readiness Joint Task Force” – Forţe Întrunite cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat (VJTF). Aceasta include cel puţin o brigadă terestră, dar şi componente aeriene, maritime şi de Forţe pentru Operaţii Speciale, care sunt gata să intervină pe orice teritoriu aliat, în 48-72 de ore. Apoi, mai avem componenta „Initial Follow-On Forces Group”– Grupul de forţe de urmărire iniţială (IFFG) care sunt forţe de înaltă pregătire care se pot desfăşura rapid în urma VJTF, ca răspuns la o criză militară. IFFG este formată din cel puţin două brigăzi multinaţionale.

Totodată, NRF va avea şi o componentă maritimă, care are la bază Grupurile maritime permanente ale NATO (SNMG) şi Grupurile permanente de contramăsuri pentru mine ale NATO (SNMCMG) din care şi Forţele Navale Române au făcut parte periodic. Forţa de Răspuns NATO va avea şi o componentă de sprijin aerian şi de aviaţie de luptă, dar şi o puternică grupare de Operaţii Speciale, precum şi un grup operativ de apărare chimică, biologică, radiologică şi nucleară (CBRN).

Mai trebuie spus că NRF se bazează şi pe cele 4 Battle Groups (BG) existente în Polonia, Letonia, Lituania şi Estonia, dar şi pe cel care va fi creat în România, cel mai probabil în luna martie. În plus, miile de militari americani prezenţi pe Flancul Estic al NATO, dar şi cei din Germania sau Statele Unite sunt gata de intervenţie la activarea Forţei de Răspuns NATO. 

 

Viteza de reacţie, testată în exerciţii multinaţionale 

Rapiditatea de intervenţie a NRF este periodic testată în diverse dimensionări ale forţelor. În exerciţiul Trident Juncture 18, de exemplu, desfăşurat în Norvegia în perioada 25 octombrie - 7 noiembrie 2018, au participa aproximativ 51.000 de militari din ţările membre şi partenere, inclusiv şase brigăzi ale forţelor terestre printre care şi cea germană „Panzerlehrbrigade 9 der 1 Panzerdivision”. În exerciţiu au fost implicate şi forţe maritime susţinute de unităţi aeriene, dar şi forţe de operaţii speciale. Apoi, în timpul Exerciţiului Noble Jump II 21 (19 mai - 1 iunie 2021), elemente terestre ale VJTF au fost dislocate în România. Au fost implicaţi aproximativ 4.000 de militari cu 600 de mijloace tehnice din 12 ţări.  

MApN trimite Ucrainei muniţie, veste antiglonţ şi căşti  

Guvernul României a decis să trimită o a doua tranşă de ajutoare în valoare de 3 milioane de euro către Ucraina constând în combustibil, veste antiglonţ, căşti, muniţie şi echipamente militare, alimente, apa si medicamente. Totodată, Guvernul României a anunţat disponibilitatea de a prelua răniţii ucraineni în spitalele din reţeaua militară şi civilă din ţara noastră.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite