Ministrul Bogdan Aurescu, misiune la Washington: România vrea mai mulţi soldaţi americani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nava de comandă şi control a Flotei a 6-a americane, USS Mount Whitney patrulând în Marea Neagră FOTO U.S. Navy/Mass Communication Specialist 2nd Class Ford Williams/Released
Nava de comandă şi control a Flotei a 6-a americane, USS Mount Whitney patrulând în Marea Neagră FOTO U.S. Navy/Mass Communication Specialist 2nd Class Ford Williams/Released

Prezenţa militară americană în regiune, atât ca trupe, cât şi ca echipament, trebuie crescută, nu doar în România, ci în partea sudică a Flancului estic, a mărturisit ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, prezent într-o vizită la Washington. Solicitarea şefului portofoliului de la Externe vine pe fondul unei atitudini tot mai agresive a Rusiei în zona Mării Negre.

„Am discutat cu secretarul Blinken (secretarul de stat al SUA, Antony Blinken – n.r.) şi am exprimat deschiderea României de a participa la creionarea strategiei SUA privind zona Mării Negre şi am transmis deja câteva idei preliminare. Cred că este important să avem o abordare multilaterală în ceea ce priveşte securitatea în Marea Neagră. Nu e vorba de abordarea clasică privind mijloacele militare şi de securitate. (…) Cred că prezenţa militară americană în regiune, atât ca trupe, cât şi ca echipament, trebuie crescută, nu doar în România, dar cred că şi în partea sudică a Flancului estic”, a afirmat Bogdan Aurescu.

El a apreciat că „este un fel de dezechilibru, în acest moment, între resursele alocate pentru partea de nord şi cele alocate pentru partea de sud”. „Aşa că trebuie să echilibrăm situaţia şi să avem mai multe resurse în partea de sud a Flancului estic şi să continuăm să construim această abordare coerentă a Flancului estic ca un tot unitar”, a punctat ministrul român de Externe.

Potrivit acestuia, „ce se întâmplă în Marea Neagră nu rămâne în Marea Neagră, are un impact major asupra relaţiilor transatlantice, în general”. „Din punct de vedere istoric, regiunea a fost mereu la răscrucea mai multor interese – ambiţii imperiale, ideologii contrare, interese comerciale diferite. De asemenea, a fost o punte între Asia şi Europa”, a arătat Aurescu.

Ministrul român a subliniat că „în ultimele trei decenii, Marea Neagră a fost o zonă de conflict”. „Şi observăm că acest trend se menţine, din păcate, dacă ne uităm la ce s-a întâmplat anul acesta, de exemplu, în aprilie, când am fost martorii desfăşurării masive de forţe ruse, poate cea mai mare asemenea desfăşurare de la Războiul Rece, în regiune, cu mult echipament rămas acolo. (…) Este un lucru îngrijorător, care ar trebui să ne preocupe pe toţi, nu doar ţările din regiune, ci NATO”, a afirmat şeful diplomaţiei române.

Mai mult, ministrul român de Externe a subliniat că „riscul de provocări viitoare, inclusiv provocări de securitate, rămâne unul crescut”. „Cred că trebuie să luăm asta în considerare şi să acţionăm pentru reconstrucţia securităţii şi stabilităţii, inclusiv a prosperităţii în regiunea Mării Negre”, a subliniat el.

General american: România, centru gravitaţional în zonă 

Dezechilibrul înregistrat între prezenţa militară Aliată pe partea de nord a Flancului estic al NATO (regiunea baltică) şi cea de pe partea de sud (regiunea pontică) subliniat acum de ministrul Aurescu a fost observat, recent, chiar şi de analişti militari americani cu greutate. Astfel, generalul în retragere Frederick Benjamin „Ben” Hodges, fostul comandant al trupelor SUA din Europa, a susţinut recent că Alianţa şi SUA în special trebuie să considere Marea Neagră în mijlocul hărţii geostrategice şi să întocmească un plan de răspuns gradat (GRP), similar cu ceea ce a fost deja realizat pentru regiunea baltică. Astfel, susţine generalul, resursele militare aliate vor fi mai bine planificate şi vor asigura o prezenţă militară în zonă descurajatoare pentru Kremlin. „Pe termen scurt şi mediu, NATO ar trebui, aşadar, să desemneze România drept centru gravitaţional în zonă datorită poziţionării sale geografice, a proximităţii faţă de alţi aliaţi, precum şi faţă de Ucraina şi Moldova şi a eforturilor sale solide de modernizare”, a subliniat generalul Ben Hodges într-un studiu publicat de Centrul de Analiză pentru Politică Europeană (CEPA). 

SUA îşi protejează investiţiile, iar Turcia nu mai prezintă încredere 

Analistul militar Aurel Cazacu consideră că Statele Unite vor răspunde pozitiv apelului făcut de  ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu. „În primul rând, Washingtonul are tot interesul să-şi apere investiţiile plănuite în România. Să ne gândim numai la nivelul energiei nucleare din ţara noastră, unde partea americană are o importantă implicare. Apoi, putem vorbi de puternicul sprijin american pentru exploatarea resurselor de la Marea Neagră. 

România nu va fi lăsată singură în faţa presiunilor ruseşti la Marea Neagră şi va deveni epicentrul concentrărilor strategice ale NATO şi mai ales ale Pentagonului în zona Mării Negre Aurel Cazacu  analist militar

În plus, un aliat de bază al NATO în regiunea pontică, Turcia, face oarecum un joc dublu cochetând cu Moscova din când în când. Din acest motiv, SUA nu mai pot fi sigure că Ankara va face tot timpul mutări ostile Rusiei, dar în sprijinul Alianţei. Oricum, sunt sigur că România nu va fi lăsată singură în faţa presiunilor ruseşti la Marea Neagră şi va deveni epicentrul concentrărilor strategice ale NATO şi mai ales ale Pentagonului în zona Mării Negre”, a precizat analistul militar pentru „Adevărul“.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite