Ludovic Orban i-a supărat pe magistraţi. Trei asociaţii ale judecătorilor fac apel la CSM să-i apere după afirmaţiile premierului

Ludovic Orban i-a supărat pe magistraţi. Trei asociaţii ale judecătorilor fac apel la CSM să-i apere după afirmaţiile premierului

Ludovic Orban i-a îndemnat pe magistraţi să „judece cu mai multă atenţie”. Imagine: Adevărul

Trei asociaţii ale magistraţilor acuză o presiune asupra judecătorilor şi asupra procurorilor exercitată de către premierul Ludovoc Orban şi cer Consiliului Suprerior al Magistraturii (CSM) să apere independenţa puterii judecătoreşti. Premierul a cerut magistraţilor să „judece cu mai multă atenţie”, în contextul susuendării în instanţă a reorganizării Ministerului Finanţelor.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Asociaţia Magistraţilor din România (AMR), Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) şi Asociaţia Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) au solicitat, luni, Secţiei pentru Judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, să apere independenţa puterii judecătoreşti faţă de declaraţiile premierului Ludovic Orban care a criticat un complet al Curţii de Apel Bucureşti care a dispus suspendarea reorganizării direcţiei juridice din cadrul Ministerului Finanţelor Publice.
 
„Îndemnurile adresate de la vârful Guvernului către judecători de a judecă «cu mai multă atenţie» cauze concrete aflate pe rolul instanţelor de judecată, combinate cu adevărate indicaţii adresate judecătorilor despre soluţiile ce ar trebui pronunţate în acest tip de cauze, reprezintă un factor cert şi inadmisibil de presiune, atât asupra judecătorilor din cauza respectivă, cât şi pentru restul judecătorilor specializaţi în contenciosul administrativ al căror rol este, prin definiţie, acela de a verifică legalitatea actelor administrative şi, prin urmare, de a cenzură actele administrative nelegale, inclusiv cele emise la nivel de Guvern”, au transmis, luni, CSM cele trei organizaţii.
 

Independenţa judecătorilor, „şubrezită”

Magistraţii au mai subliniat că „este îngrijorător faptul că premierul României îşi doreşte că o serie de acte administrative să fie excluse de la controlul instanţelor şi, pentru că acest lucru nu este permis de lege, să încerce să obţînă de facto acest rezultat, prin solicitări publice îndreptate direct către judecători“.
 
Potrivit magistraţilor, acest atac la adresa independenţei judecătorilor este cu atât mai grav cu cât survine în urma unor initative deosebit de grave ale Guvernului condus de premierul Ludovic Orban, ce au că scop şubrezirea independenţei judecătorilor, precum instituirea prin OUG 23/2020 a unei abateri disciplinare ce atrage răspunderea judecătorilor pentru faptul că aceştia ar judeca un dosar în afara termenului prescris de Guvern, indiferent de circumstanţele şi complexitatea cauzei şi în lipsa oricărei culpe a acestora.
 

Ordonanţă văzută ca „instrument contra judecătorilor incomozi”

„Deşi OUG 23/2020 a fost declarată în întregime neconstituţională, prin proiectul de lege nr. PL-x nr. 354/2020 nu doar că se reia instituirea acestei abateri disciplinare(…) dar se şi impun expres cele mai aspre sancţiuni disiciplinare: suspendarea din funcţie, retrogradarea în grad profesional sau excluderea din magistratură. Dincolo de aspectele de vădită încălcare a statutului judecătorului, prin această reglementare se creează nimic altceva decât un instrument de îndepărtare a judecătorilor incomozi de la soluţionarea cauzelor având că obiect achiziţiile publice, oricare dintre sancţiunile prevăzute având că efect direct şi imediat eliminarea judecătorului de la judecarea acestor tipuri de cauze“, au atras atenţia asociaţiile semnatare.
 
AMR, UNJR şi AJADO au subliniat, de asemenea, importanţa respectării puterii judecătoreşti în raporturile acestora cu puterea executivă, fiind esenţial că, într-un stat de drept, judecătorii ce judecă cererile de contencios administrativ, adică cele ce au că obiect inclusiv legalitatea actelor emise de Guvern, să fie feriţi de orice presiuni, acţiuni de intimidare sau influenţare, cu atât mai mult când acestea vin exact din vârful puterii executive.
 

Cer CSM să acţioneze „ferm, rapid şi public”

„Modul în care puterea politică se raportează la contenciosul administrativ face diferenţa între un sistem democratic şi unul iliberal sau chiar totalitar, fapt subliniat constant în lucrări de specialitate“, au argumentat asociaţiile de magistraţi.
 
AMR, UNJR şi AJADO au subliniat ca „atunci când judecătorilor de contencios administrativ le sunt puse sub semnul îndoielii de către însuşi Premierul ţării nu doar calităţile profesionale, ci chiar şi competenţele legale în a dispune asupra legalităţii actelor guvernului, este necesară intervenţia promptă şi hotărâtă a Secţiei pentru Judecători din cadrul CSM pentru apărarea independenţei atât a judecătorilor în soluţionarea cauzelor cu care sunt investiţi, cât şi a puterii judecătoreşti în relaţia să cu puterea executivă”.
 
Asociaţiile semnatare au solicitat, în concluzie, Consiliului Superior al Magistraturii „să sancţioneze ferm, rapid şi public această acţiune de intimidare şi imixtiune în actul de justiţie, prin admiterea cererii de apărare a independenţei judecătorilor şi instanţelor de judecată contra declaraţiilor făcute de Premierul României, domnul Ludovic Orban”.
 

Declaraţia premierului Ludovic Orban

În 24 iunie, referindu-se la faptul că magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au dispus suspendarea reorganizării direcţiei juridice din Ministerul Finanţelor, premierul Ludovic Orban declarat: 
 
„Este vorba despre o suspendare până la judecarea de fond. Nu pot să nu îmi pun întrebări ce treabă există în această procedura. Managementul unui minister trebuie să îşi organizeze ministerul aşa cum consideră necesar. Nu suntem la primele astfel de decizii şi aici chiar îi îndemn pe judecători să judece cu mai multă atenţie (…). Suspendarea unei hotărâri legate de reorganizarea direcţiei juridice nu mi se pare corectă”.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: