Guvernul a adoptat OUG privind desfăşurarea reuniunilor organelor statutare ale societăţilor comerciale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Actul normativ, iniţiat de Ministerul Justiţiei, are ca obiectiv facilitarea desfăşurării procedurilor statutare în cadrul societăţilor.
Actul normativ, iniţiat de Ministerul Justiţiei, are ca obiectiv facilitarea desfăşurării procedurilor statutare în cadrul societăţilor.

Guvernul României a adoptat joi ordonanţa de urgenţă elaborată de Ministerul Justiţiei cu privire la noile reguli asupra desfăşurării reuniunilor organelor statutare ale societăţilor comerciale

Proiectul de Ordonanţă de urgenţă pentru adoptarea unor măsuri în domeniul societăţilor în vederea desfăşurării reuniunilor organelor statutare a fost aprobat în şedinţa de Guvern, de joi, 7 mai 2020. (OUG poate fi consultată aici: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/05/OUG.pdf)

Actul normativ, iniţiat de Ministerul Justiţiei, are ca obiectiv facilitarea desfăşurării procedurilor statutare în cadrul societăţilor. În acest sens, este esenţial ca operatorii economici să dispună de instrumente decizionale flexibile, adaptate noilor condiţii determinate de Pandemia de COVID-19, care să le permită adoptarea unor decizii rapide.

Concret, soluţiile reglementate permit adoptarea, prin folosirea tehnicilor moderne de comunicare sau corespondenţă, hotărârilor adunărilor generale ale asociaţilor/acţionarilor la distanţă, chiar dacă în actul constitutiv nu se prevede explicit această posibilitate.

Este astfel încurajată folosirea mijloacelor de comunicare la distanţă şi pentru derularea procesului decizional în cadrul organelor societare colegiale de administrare şi conducere, cu garantarea principiului colegialităţii deliberărilor.

„Proiectul oferă garanţia că toţii acţionarii/asociaţii beneficiază de tratament egal şi creează premisele exprimării drepturilor acţionarilor minoritari, nefiind afectate garanţiile de transparenţă a adunării generale a acţionarilor şi nici elaborarea documentaţiei de către organele de administrare şi de conducere în pregătirea acesteia.

Aceste soluţii sunt aşteptate de mediul de afaceri, dovadă fiind numeroasele propuneri pe care Ministerul Justiţiei le-a primit la Proiectul de Ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri în domeniul societăţilor pentru desfăşurarea reuniunilor organelor statutare în perioada de consultare publică şi pe care le-a valorificat în forma pe care a supus-o aprobării Guvernului”, a transmis Ministerul Justiţiei.

Cadre similare de reglementare au fost promovate şi de alte state membre ale UE, precum Franţa, Spania sau Germania. Acestea oferă societăţilor care nu şi-au prevăzut în actele constitutive sau nu o puteau face, neexistând un context, mecanisme de adoptare a deciziilor în cadrul organelor statutare adaptate circumstanţelor extraordinare.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite