Grupul tactic NATO se stabileşte la Cincu. Sute de militari străini, dislocaţi în Braşov cu tot cu armamentul de luptă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Baza de la Cincu va fi folosită pentru antrenamente de militarii aliaţi Foto: arhivă MApN
Baza de la Cincu va fi folosită pentru antrenamente de militarii aliaţi Foto: arhivă MApN

Grupul de luptă al Aliaţilor aflaţi în ţara noastră sub coordonarea Franţei este deja activ la Constanţa, dar în iunie centrul de greutate al unităţii formate din 1.000 de militari va fi dispus la Cincu, Braşov, loc considerat ideal şi pentru poziţie, pentru că este în centrul ţării, şi pentru exerciţii intensive.

Colonelul Vincent Minguet, comandantul grupului tactic al prezenţei avansate NATO din România, a declarat, recent, că unitatea aliată din ţara noastră este deja activă la Constanţa, urmând ca în iunie centrul de greutate al acesteia să fie mutat la Cincu (Braşov), cu tot cu sisteme de armament. 

„Suntem activi în prezent. Începem să creştem capacitatea. Mare parte a batalionului este în Constanţa, la Kogălniceanu, ne vom muta la Cincu, vom păstra trupe şi la Kogălniceanu, dar aş spune că centrul de greutate va fi la Cincu. Vom face asta în iunie”, a spus colonelul Vincent Minguet, într-o conferinţă la Ambasada Franţei în România.

El a precizat că Cincu a fost ales deoarece este în centrul ţării, dar şi pentru că există spaţiu unde să încapă batalionul de aproximativ 1.000 de militari. „Cincu este un centru naţional de antrenament. Pentru noi Cincu este cel mai bun loc pentru exerciţii”, a afirmat colonelul Vincent Minguet.

El a indicat şi faptul că în prezent există în România militari din Franţa şi Belgia, urmând ca în vară să se alăture şi Olanda. „Poate că şi alte ţări vor contribui la acest grup de luptă”, a mai spus comandantul grupului tactic al prezenţei avansate a NATO din România.

Armamentul va fi din ce în ce mai greu

Vincent Minguet a precizat că în prezent sunt prezente trupe de infanterie uşoară şi infanterie mecanizată. „E vorba de vehicule blindate uşoare şi tancuri. Planul este să avem din ce în ce mai multe arme şi să fim tot mai puternici. Cu timpul, vom avea mai mult echipament, mai mult armament greu, dar pentru asta trebuie să ne asigurăm că vor exista locuri pentru mentenanţă, cu asta ne ocupăm acum, dar cred că în viitor vom avea tancuri mai puternice”, a spus el.

Colonelul a arătat că soldaţii francezi s-au antrenat cu militarii români din brigăzile de Vânători de munte din Braşov şi Miercurea Ciuc. „Ne antrenăm în fiecare zi, cu soldaţi români, cu soldaţi americani, cu alte trupe care se află în România. Vorbim de activităţi operaţionale, nu de operaţiuni de război. Toate aceste exerciţii operaţionale fac parte dintr-un mesaj pe care îl trimitem armatei ruse”, a mai spus Vincent Minguet.

Pasul următor este crearea unui batalion permanent, mai puternic, cu mai multe arme grele, pentru a preveni orice destabilizare în România. Cred că vom fi aici pentru o perioadă de 4-5 ani Vincent Minguet colonel Armée de Terre

El a subliniat că securitatea nu este o problemă care să preocupe România. „Securitatea nu este o problemă pentru România, dar ne uităm peste graniţă, misiunea este să apărăm şi să descurajăm. (...) Ne antrenăm împreună cu România, în acest moment avem o companie la Cincu, oameni în Predeal, lângă Braşov, un pluton în Miercurea Ciuc, vom merge la Smârdan, să ne antrenam cu trupele americane şi române, în Craiova, în toată România au loc antrenamente cu trupele române. (...) Pasul următor este crearea unui batalion permanent, mai puternic, cu mai multe arme grele, pentru a preveni orice agresiuni sau orice destabilizare în România. Cred că vom fi aici pentru o perioadă de 4-5 ani”, a afirmat colonelul Vincent Minguet.

Principala forţă de lovire 

Unele surse militare susţin că Franţa ar putea reedita în România operaţiunea Lynx din Estonia. Asta înseamnă ca, pe lângă prezenţa permanentă a militarilor NATO, Franţa să trimită, ca în ţara baltică, cel puţin 12 tancuri Leclerc, 8 maşini blindate de luptă ale infanteriei şi zeci de blindate uşoare. AMX 56 Leclerc, care va fi principala forţă de lovire a grupului de luptă al NATO în România, este un tanc principal de luptă (MBT) care costă 9,3 milioane de euro, fiind cel mai scump astfel de blindat din istorie. AMX 56 Leclerc are un blindaj compozit, cu titan, wolfram şi straturi semireactive şi se bazează pe un tun de 120 de milimetri cu ţeavă lisă. Tunul are un sistem de încărcare automată a proiectilelor care permite o cadenţă de tragere de 12 focuri pe minut. Se pot folosi până la şase tipuri diferite de muniţie, dar cele mai utilizate sunt proiectilele perforante „săgeată” sau APFSDS cu un miez de tungsten şi proiectilele antitanc cumulative HEAT. Ca armament secundar, Leclerc este echipat cu o mitralieră jumelată de 12,7 milimetri şi o mitralieră telecomandată 7,62 milimetri. În fine, tancurile Leclerc sunt echipate cu sisteme ICONE TIS de management al luptei cu sistem de comunicaţii digital, care integrează date de la alte tancuri şi datele de la niveluri superioare de comandă. 

Ce trupe terestre mai are NATO în România 

Ca forţe terestre, în acest moment, NATO mai este prezentă în România cu Brigada Multinaţională Sud-Est de la Craiova (HQ MN BDE-SE) în componenţa căreia avem aproximativ 1.000 de militari români şi polonezi dotaţi cu blindate Piranha III şi Piranha V, respectiv, Rosomak. Apoi, ca structuri NATO mai există un comandament de corp la Sibiu, unul de divizie la Bucureşti, unde se află şi Unitatea de Integrare a Forţelor Aliate. 

Tot în România se află de câţiva ani 1.000 de militari americani la Mihail Kogălniceanu dotaţi cu transportoare Stryker, maşini de luptă Bradley, tancuri Abrams şi elicoptere Black Hawk şi Apache. Lor li s-au alăturat, după începerea războiului din Ucraina, încă 1.000 de militari din Regimentul 2 de Cavalerie Stryker (2nd Cavalry Regiment), trimişi cu blindatele Stryker, direct din Germania. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite