Furturile s-au înmulţit în unele judeţe. Avocatul Poporului cere explicaţii şefului MAI. Marcel Vela: „Unii compatrioţi, evidenţiaţi pe o listă mai specială“

Furturile s-au înmulţit în unele judeţe. Avocatul Poporului cere explicaţii şefului MAI. Marcel Vela: „Unii compatrioţi, evidenţiaţi pe o listă mai specială“

Renate Weber, Avocatul Poporului Imagine: Mediafax

Avocatul Poporului (AP) solicită ministrului Afacerilor Interne Marcel Vela să-i comunice dacă a fost stabilită o strategie de contracarare a fenomenului infracţional pentru garantarea siguranţei persoanelor şi a bunurilor.

„Primim numeroase sesizări, aşa cum semnalează tot mai des mass-media, în legătură cu cazuri de înmulţire a actelor săvârşite, unele chiar cu violenţă, la adresa persoanelor sau a bunurilor acestora. Având în vedere că aplicarea măsurilor specifice stării de urgenţă presupune concentrarea în această sferă, a prevenirii răspândirii virusului, a activităţii autorităţilor cu atribuţii în sfera prevenirii fenomenului infracţional, ne exprimăm îngrijorarea în legătură cu efectul nedorit al creşterii numărului de infracţiuni privind bunurile şi persoanele în perioada următoare (...). Vă solicităm să ne comunicaţi dacă a fost stabilită deja sau este în curs de elaborare o strategie de contracarare a fenomenului infracţional ce se poate manifesta în acest context concret pentru garantarea siguranţei persoanelor şi a bunurilor”, se arată în solicitarea AP, citată de Agerpres.
 
Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a atenţionat, duminică, la Digi 24, că infracţiunile comise în perioada stării de urgenţă sunt sancţionate cu mai multă rapiditate şi cu sporuri de pedeapsă. El a menţionat că s-a mărit numărul dispozitivelor de ordine publică.

Cine fură, punctual

Chestionat privind numărul de spargeri, care a crescut în zona Arad, el a menţionat că la nivel naţional infracţionalitatea a scăzut.

„La nivel naţional să ştiţi că infracţiunile au scăzut, poate şi din cauza... sau acum pot să spun datorită faptului că circulaţia este redusă, restrânsă pe străzi sau oamenii sunt acasă. La nivel naţional infracţionalitatea a scăzut. Pe zone punctuale, unde într-adevăr există un impact cu cei care vin de afară şi nu trebuie să ne ferim de acest adevăr, sunt compatrioţi de-ai noştri care vin de afară, evidenţiaţi într-o bază de date mai specială, oameni care s-au ocupat cu infracţiuni pe afară. Ei nu ţin cont de pandemie sau de condiţiile - să spunem - impuse de ordonanţele militare şi, probabil, îşi păstrează prostul obicei pe care îl au avut şi în România înainte de a pleca şi în unele state unde au ajuns”, a spus Vela.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: