FOTO De ce întârzie să intre în dotarea Armatei Române blindatele 8X8 Piranha 5. Primele transportoare zac într-o hală a Uzinei Mecanice Bucureşti
0Povestea transportoarelor blindate 8X8 Piranha 5 pentru Armata Română pare una fără sfârşit având în vedere întârzierea în care se află contractul pentru livrarea şi asamblarea la Uzina Mecanică Bucureşti a primelor astfel de maşini de luptă.
. "Se constată o întârziere şi ne aflăm încă în termenul de 60 de zile în care compania ar putea să le livreze, la expirarea căruia vor fi calculate penalităţile prevăzute de contract", susţine ministrul Apărării Gabriel Leş pe Facebook după ce a vizitat Uzina Mecanică Bucureşti unde producătorul elveţian Mowag, deţinut de americanii de la General Dynamics, asamblează blindatele pentru MApN. Leş a precizat şi că MApN a achitat un avans de 30 la sută din suma totală de 895 de milioane de euro pentru care furnizorul a constituit garanţie bancară.
"Am discutat în repetate rânduri despre implementarea unuia dintre programele esenţiale de înzestrare ale Armatei României, <<Transportorul blindat pentru trupe 8x8>>.
Pentru prima etapă a acestui program a fost semnat, la începutul anului 2018, un contract cu GDELS-Mowag, pentru achiziţia a 227 de transportoare şi derivate, produse pe platforma PIRANHA 5, precum şi suportul logistic iniţial.
Conform contractului, cu excepţia primelor 30 de transportoare care vor fi produse în facilităţile GDELS-Mowag din Elveţia, celelalte 197 vor fi produse în România, la Uzina Mecanică Bucureşti.
Am efectuat astăzi, împreună cu ministrul economiei, Niculae Bădălău, o vizită la această uzină, pentru a vedea la faţa locului stadiul realizării lucrărilor la liniile de asamblare pentru transportoarele Armatei României. Am discutat, de asemenea, despre primele opt transportoare din contract, care au sosit deja în ţară, după asamblarea în Elveţia, şi despre perspectivele finalizării activităţilor de testare şi evaluare şi procedurilor de acceptanţă la fabrică a tuturor produselor care urmează a fi livrate anul acesta către #MApN. Sperăm ca producătorul să poată recupera curând termenele deja stabilite în calendarul de livrare.
Conform prevederilor contractuale, primele 36 de produse ar fi trebuit să fie livrate în termen de maxim 12 luni de la semnarea contractului subsecvent. Însă se constată o întârziere şi ne aflăm încă în termenul de 60 de zile în care compania ar putea să le livreze, la expirarea căruia vor fi calculate penalităţile prevăzute de contract. M.Ap.N. a achitat un avans de 30 la sută din suma prevăzută în contract, avans pentru care furnizorul a constituit garanţie bancară", a arătat Fabriel Leş pe Facebook.